YleinenKirjoittanut mirka kartano

Ydinvoimaintoilun loppu?

Lukuaika: < 1 minuutti

Ydinvoimaintoilun loppu?

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Mirka Kartano

Fukushima latistaa australialaisten ydinvoimahaaveita

Australiassa vuosien debatti ydinvoimasta otti uuden käänteen Fukushiman katastrofin myötä. Koko maan huomio on kuluneen viikon ajan kohdistunut Japaniin eivätkä ydinvoiman vastustajat ole hukanneet tilaisuutta. Australiassa ei toistaiseksi ole yhtään ydinvoimalaa, mutta niitä on kaavailtu maahan jo vuosia. Aihe on ollut alusta lähtien kiistanalainen.

Ydinvoiman kannattajat ovat maalailleet Australiasta ihannekuvaa ydinvoiman unelmakohteena, jossa on juuri oikeanlainen infrastruktuuri, toimiva hallitus ja teknologiaosaaminen onnistuneelle ydinvoimahankkeelle. John Howardin hallituskaudella ydinvoiman tutkimiseen lykättiin satoja miljoonia dollareita ja lobbaus on jatkunut tähän päivään asti. Rohkeimmat ennustivat Australiassa olevan vuoteen 2050 mennessä peräti 25 ydinvoimalaa, joilla tuotettaisiin kolmannes maan energiatarpeesta.

mainos

Nyt ääni kellossa on vaihtumassa. Fukushiman haavoittuvuus on säikäyttänyt australialaiset perin pohjin. Nekin, joita ydinvoimadebatti ei ole aiemmin kiinnostanut piirun vertaa, ovat nyt aidosti huolissaan. Monelle australialaiselle Fukushima näyttää tehneen sen, minkä Tšernobyl teki ydinvoimaa vastustaville suomalaisille. Ukraina oli australialaisille liian kaukana, mutta Japani koetaan lähes naapurimaaksi. Maiden väliset siteet ovat vahvat. Australiassa asuu arviolta 60,000 japanilaista, ja australialaisia puolestaan vetävät Japaniin matkailun ohella etenkin englanninopettajan työt. Puhumattakaan siitä, että Japani on Australian tärkein vientimaa ja yksi merkittävimmistä poliittista kumppaneista.

Maan tuttuuden lisäksi puntarissa painaa, että tämä kaikki tapahtuu teknologian ihmemaassa. Maassa, jonka huippuosaamista australialaiset ovat aina ihailleet. Ja huippuosaamisellahan Fukushima rakennettiinkin. Silmällä pitäen luonnonkatastrofeja, jotka ovat Japanille valitettavan tuttuja. Australian Greenpeace painottikin mediassa, että Fukushiman onnettomuus todistaa, kuinka ydinvoima ei ole, eikä koskaan ole ollut, turvallista. Ei siis ihme, että Japanin ydinonnettomuus on herätellyt australialaisia ydinvoimanvastustajiksi.