YleinenKirjoittanut satu taskinen

Tanssii miehen kanssa

Lukuaika: 2 minuuttia

Tanssii miehen kanssa

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Satu Taskinen

Viihteen ammattilaisella Alfons Haiderilla on monta roolia.

Tulevana perjantaina Itävallan yleisradio ORF aloittaa kuudennen tuotantokauden esittämisen sarjasta Dancing Stars, joka Suomessa tunnetaan nimellä Tanssii tähtien kanssa.

Se sopiikin hyvin ajankohtaan, kun tanssiaiskausi on kuumimmillaan, ja sen huipentuma, Wienin valtionoopperan tanssiaiset, saatiin nähdä ja kokea viime viikolla.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Yleisradion tanssikilpailun uusista kokelaista on tietenkin supistu ja kuiskittu jo hyvän aikaa. Heitä on haastateltu, heidän motivaatiotaan on tentattu.

Tänä vuonna saamme nähdä muiden muassa uimaritähden Mirna Jukicin ja jo uransa lopettaneen alppihiihtäjä Alexandra Meissnitzerin.

Alfons Haider, viihteen moniala-ammattilainen ja esimerkiksi ORF:n televisiojuontaja jo kahdenkymmenen vuoden ajan, on aikaisemmin ollut tanssikisassa sen pääjuontajana ja tuomariston jäsenenä. Nyt hän osallistuu siihen tanssijana.

Tästä roolivaihdoksesta supistiin tietenkin myös pitkään. Ja supistaan edelleen. Varsinkin, koska Alfonsin tanssipari on mies.

Tiedon tultua julkisuuteen Niki Lauda oli ensimmäinen, joka joutui pyytämään kiireen vilkkaan anteeksi paheksumistaan. Lauda kun oli mennyt töksäyttämään, että Haiderin päätöksessä tanssia itse ja vielä miehen kanssa kyse on vain julkisuudenhimosta ja katsojien kalastelusta. Muitakin julkisia paheksujia on ilmaantunut. Mutta Laudan virheen jälkeen he pitävät asiasta vähän pienempää ääntä. Varovat, ikään kuin. Keskustelu ei aiheesta silti ole lakannut, päinvastoin.

Die Presse –lehti kutsui Haiderin chat-keskusteluun lukijoiden kanssa menneenä maanantaina. Sen myötä selvisi monta asiaa. Ensiksikin Haiderin tanssipari Vadim Garbuzov ei ole homo, vaikka Haider sitä onkin. Ei siis kannata puhua homotanssista, kun kaksi samaa sukupuolta olevaa ihmistä tanssii keskenään.

Toiseksi, kysymykseen ”kumpi on mies ja kumpi nainen?” vastaus kuuluu: ei kumpikaan. Myös samaa sukupuolta olevien parien tanssissa järjestetään kilpailuja. Siihen on siis kansainväliset säännöt, ja niiden mukaan molempien tanssijoiden on yhden tanssin aikana tanssittava vähintään kaksi kertaa ”johtajana” ja ”johdettavana”.

Yksi viimeviikkoisten oopperan tanssiaisten arvovieras oli Wienissä juuri hyväntekeväisyysprojektiensa tiimoilta neuvottelemassa ollut Sir Bob Geldof. Hän oli saanut vihiä Alfons Haiderin päätöstä seuranneesta kihinästä ja kuhinasta. Vastattuaan Alfons Haiderin juontajana tekemiin kysymyksiin Geldof päätti tehdä omasta kannanotostaan julkisen. Hän nappasi yllättyneen Haiderin muutamaan pyörähdykseen valssia.

Dancing Stars –ohjelman koreografi Ferdinando Chefalo ei oikeastaan jaksa edes ihmetellä julkisen keskustelun kiihkeyttä. Samaa sukupuolta olevat tanssiparit eivät lavalla ja teatterissa ole hänelle mikään uutuus, päinvastoin.

Ei siis riitä sensaatioksi, että yleisradion ohjelmassa kaksi miestä osallistuu kilpaan parina. Sensaatio se on sitten, kun se ei enää ole mikään sensaatio.