YleinenKirjoittanut Fanny Malinen

Talonvaltaus uhattuna Britanniassa

Lukuaika: < 1 minuutti

Talonvaltaus uhattuna Britanniassa

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Fanny Malinen

Hallituksen piittaamattomuus sosiaalisista seurauksista ei yllätä enää ketään.

Britannian parlamentti äänestää tiistaina lakiesityksestä, joka tekisi asuinrakennusten valtaamisen laittomaksi. Tähän asti tyhjään taloon asettuminen ei ole ollut rikosoikeudellinen vaan siviiliasia – eli valtaaminen on ollut mahdollista niin kauan kuin ei ole jäänyt kiinni lukkojen murtamisesta. Häätö on ollut mahdollinen vasta, kun rakennuksen omistaja on saanut siitä oikeuden päätöksen.

Uudesta laista tulisivat kärsimään niin taloihin pysyvästi asettuvat asukkaat kuin kodittomat, jotka toisinaan suojautuvat kylmältä tyhjiin rakennuksiin. Juuri muuta vaihtoehtoa heille ei ainakaan Lontoon Westminsterissä jätetä: alue herätti kohua keväällä haluamalla kieltää paitsi ilmaisen ruuanjakelun myös kaduilla nukkumisen.

mainos

Alunperin lakiesitys oli kieltämässä kaiken valtaamisen, mutta uudessa muodossaan se sallii ”aidosti hylättyihin” taloihin asettumisen sekä istumaprotestit työpaikoilla ja yliopistovaltaukset, jotka ovat olennainen osa opiskelija-aktivismin perinnettä.

Lakiesitystä on kuitenkin moitittu hätiköiden laadituksi. Se ratsastaa pitkälti julkisuudella, jota syyskuun alussa sai tapaus, jossa asukkaat olivat vasta muuttamassa uuteen luksustaloonsa. Siihen oli kuitenkin asettunut 11-henkinen porukka, jotka kieltäytyivät lähtemästä. Oikeudenkäynti sattui samalle viikolle kuin pariskunnan laskettu aika, ja lehdet kirjoittivat suuria otsikoita vaimon järkytyksestä, joka uhkasi vauvan terveyttä.

Oikeusministeriön teettämässä selvityksessä yli 90 prosenttia vastaajista vastusti lain tiukentamista. Näihin kuului useita kansalaisjärjestöjä, jotka olivat huolissaan talonvaltauksen kieltämisen sosiaalisista vaikutuksista, mutta myös Lontoon poliisi, joka piti lakia nykymuodossaan riittävänä sikäli, että se antaa poliisille valtuudet puuttua räikeimpiin tapauksiin.

Poliisi ilmaisi myös huolensa siitä, että toteutuessaan uuden lain valvominen olisi niin kallista, ettei siihen olisi resursseja. Vaikuttaakin siltä, että hallitus on ajamassa läpi lakia, jonka valvominen olisi mahdotonta, vain saadakseen ideologisen voiton: asettaakseen omaisuuden kunnioittamisen sen edelle, että jokaisella olisi oikeus asuntoon.

Etenkin halu suojella kodinomistajia kodittomien kustannuksella tuntuu oudolta tilanteessa, jossa yhä useammat tutkijat ja ekonomistit varoittelevat menonleikkausten lisäävän köyhyyttä. ”Vallatut talot voivat olla vaarallisia paikkoja asua, eivätkö siten sovellu sosiaalisesti haavoittuville ihmisille”, toteaa oikeusministeriön raportti. Kysymys siitä, onko kadulla nukkuminen jotenkin turvallisempaa, jää auki.