YleinenKirjoittanut kirsi koivuporras

Taistelu vallasta alkoi

Lukuaika: 2 minuuttia

Taistelu vallasta alkoi

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Kirsi Koivuporras

Poliittista väriä ja suhinaa vaalilevottomuuksista Sambiassa.

Sinisenä vyöryvä väkijoukko lähestyy laulaen. Ihmiset marssivat keskellä katua. Samanlaisia joukkoja tulee eri suunnista pitkin matkaa, Comesa-talon kohdalla letka on pisimmillään. Presidentti Bandan leveät kasvot täyttävät Independence Avenuen toisen kaistan kokonaan. Banderollin kantajan lippiksessä on ainakin neljä MMD-kampanjalippua.

Sambian vaalit julistettiin viimein pitkän venyttelyn jälkeen muutama viikko sitten. Vaalit ovat 20. päivä syyskuuta. Sambiassa presidentillä on valta päättää vaalipäivästä ja se on julistettava 90 päivän sisään vaaleista.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Periaatteessa tietoa voisi pantata vaalipäivän aattoon saakka, mutta käytännössä se tekisi vaalien järjestämisen mahdottomaksi. Käytäntö antaa kuitenkin valtapuolueelle pari ylimääräistä valttikorttia, kun tilanne on nykyisen kaltainen: MMD:llä on enemmistö parlamentista ja istuva presidentti. Nyt sillä on myös etumatka vaaleissa. Toisaalta asioita on järjestely hiljaisuudessa jo pitkään, vaikka virallinen kampanjointi on lähtenyt vasta nyt käyntiin.

MMD:n lipuissa ja chitenge-kankaissa liehuu useimmiten johtaja Banda. Kannattajilla on kankaista tehtyä paitoja ja housuja, jotka saavat joukon näyttämään siniseltä mereltä. Eilisen kokoontumisen sai liikkeelle korkeimman oikeuden päätös siitä, että istuva presidentti saa asettua ehdolle tulevissa presidentinvaaleissa.

Niin, oppositio haastoi Bandan oikeuteen, koska hänen vanhempansa eivät ole syntyperäisiä Sambian kansalaisia, vaan ovat muuttaneet maahan Malawista. Sambian perustuslain mukaan presidenttiehdokkaan tulee olla sambialainen. Ilmeisesti kukaan ei keksinyt tätä viime kerralla; kysyä, että mihin se sambialaisuuden raja vedetään? Toissapäivänä korkein oikeus kuitenkin päätti, että Banda on vaalikelpoinen.

Sambiassa kuuluu tunnustaa väriä. Työalueellani Kanyamassa salkoon on jo vedetty siniset ”The Hour Has Come” -kampanjaliput. Poliittiset jännitteet ovat kuitenkin tämän alueen arkea. Kanyamassa on suuri joukko opposition kannattajia, joiden vastaiskua odotan.

Kanyama Youth Programme alueella päivänsä viettävä Gift kuuluu opposition vankkumattomaan kannattajajoukkoon. Gift on toistanut usein tosiasiaa, että ihmiset haluavat muutosta. Vallan vaihtumista on povattu näiden vaalien alla paljon aiempaa enemmän. On kuitenkin paljon niitä, jotka toteavat kyynisyyden ja realismin maustamalla asenteellaan, ettei mikään tule näissä vaaleissa muuttumaan.

Gift totesi, että väärää tulosta seuraa ainakin kolmen päivän kansalaistottelemattomuus.

Mellakoista ja rähinästä on myös puhuttu paljon. Sambiassa vaalit ovat sujuneet useimmiten rauhallisesti. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että on tultu pisteeseen, jossa ruutitynnyri vaatii vain kipinän syttyäkseen.

Edellisissä vaaleissa pelko oli jo läsnä. Presidentin virkaanastujaiset pidettiin muutaman tunnin päästä vaalituloksen julistamisesta. Tulosta pantattiin sunnuntaiaamuun.