YleinenKirjoittanut kirsi koivuporras

Kansa äänesti Sambiassa

Lukuaika: < 1 minuutti

Kansa äänesti Sambiassa

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Kirsi Koivuporras

Kanyamassa mellakoitiin & vaalirekka tippui jokeen.

Sambiassa äänestettiin tiistaina presidentti-, parlamentti- ja aluevaaleissa. Vaalipäivä sujui rauhallisesti, paitsi Kanyamassa, joka oli toinen Lusakan vaalipiiri, jossa mellakoitiin. Pomoni, joka sivuammattinaan toimii myös siviiliasuisena poliisina, haistoi tämän ja Kanyama Youth Programmen ovet laitettiin kiinni koko vaaliviikoksi.

Toisaalta väkivallan haju on leijunut ilmassa jo pitkään ja sitä ovat siivittäneet kaupunkia kiertävät huhut. Presidentti Banda on lukuisissa puheissa vedonnut rauhallisten vaalien puolesta – perinteisestihän Sambiassa vaalit ovat sujuneet ilman väkivaltaa.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Rauhanpuheen jälkeen Banda tosin ilmoitti, että poliisille on annettu laajat valtuudet pidättää kaikki poikkiteloin asettujat. Keppiä ei siis unohdettu.

Kanyamassa mellakoitiin jo vaalikamppailun aikana. Muutama viikko sitten Los Angeles Road ammotti lähes tyhjänä mellakoiden jälkipölyn laskeutuessa. Riita oli alkanut vaalijulisteista. Opposition kannattajat kiinnittivät omia julisteitaan, joita valtapuolueen kannattajat kävivät repimässä alas.

Vaalipäivän mellakoissa rettelöitsijät olivat tuhonneet äänestysmateriaalia. Herää kysymys, oliko niin sanottu mellakointi hyvin suunniteltua? Tällä alueella ihmiset eivät päässeet äänestämään.

Muutama muukin mielenkiintoinen tapaus uutisoitiin vaalipäivän iltana. Äänestysmateriaaleja kuljettanut rekka oli yllättäen kaatunut Zambesi-jokeen Etelä-Sambiassa. Parilla muullakin alueella äänestyspaikat olivat jääneet ilman materiaaleja.

Tulosten odottelu saattaa Kanyamassa repäistä jännitteet uudelleen pinnalle. Edellisissä vaaleissa tulosta pantattiin erinäisin tekosyin sunnuntaihin saakka. Presidentin virkaanastujaiset pidettiin kahden tunnin kuluttua tulostan julkistamisesta.

Lain mukaan tulokset pitäisi julkistaa 24 tunnin sisään äänestyksen päättymisestä. Tämän kirjoituksen tullessa ulos tiedämme, kuka voitti vaalit – tai sitten ei.