YleinenKirjoittanut mirka kartano

Sulle, mulle, sulle, mulle…

Lukuaika: < 1 minuutti

Sulle, mulle, sulle, mulle…

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Mirka Kartano

Australia kauppaa turvapaikanhakijoitaan Malesialle.

Australian hallitus haluaa siirtää meriteitse Australiaan saapuvat turvapaikanhakijat prosessoitavaksi Malesiaan, siitäkin huolimatta, että ehdotus tyrmättiin jo kertaalleen maan korkeimmassa oikeudessa. Laittomaksi luokiteltua vaihtokauppaa yritetään vääntää lailliseksi nyt lakipykäliä rukkaamalla.

Ihmisoikeusaktivistit ehtivät viime kuussa jo riemuita ”Malesian ratkaisuksi” kutsutun vaihtosopimuksen hautaamista, mutta Julia Gillardin johtama hallitus iski nopeasti takaisin. Gillardin mukaan vaihtokauppa Malesian kanssa auttaisi Australiaa taistelussa ihmissalakuljetusta vastaan; mantra jota hallitus on hokenut jo vuosia.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Toteutuessaan Malesian ratkaisu tarkoittaisi arviolta 800 turvapaikanhakijan lähettämistä Malesiaan. Vastineeksi Australia lupaa puolestaan vastaanottaa 4 000 pakolaista seuraavan neljän vuoden aikana.

Kuvio on ongelmallinen, eikä korkein oikeus hylännyt vaihtosopimusta syyttä. Yksi suurimmista huolista on Malesian ihmisoikeustilanne. Human Rights Watchin mukaan Malesia ei ole allekirjoittanut YK:n pakolaissopimusta eikä maassa ole erillisiä lakeja turvaamaan turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten oikeuksia.

Sydneyn pakolaisaktivistien kollektiivi painottaa, että esimerkiksi vuoden 2009 tilastojen varjossa, Malesian 90 000:sta turvapaikanhakijasta vain kymmenesosa oli kotoutettu malesialaiseen yhteiskuntaan. Hakijoista osa oli odottanut hakemuksensa käsittelyä jopa 20 vuotta.

Gillard, joka toukokuussa kritisoi Kiinaa ihmisoikeusrikkomuksista, on täyttä häkää ajamassa jo valmiiksi heikossa asemassa olevia ihmisiä oloihin, joita Amnesty Internationalin Australian osaston pakolaiskoordinaattori kuvaa kaikkea muuta kuin turvallisiksi ja inhimillisiksi.

Malesiassa vieraillut pakolaiskoordinaattori kirjoittaa blogissaan surkeasta sanitaatiosta, pahoinpitelyistä, trooppisesta kuumuudesta, taudeista ja selleissä asuvista naisista ja lapsista. Amnestyn raportin mukaan turvapaikanhakijat elävät Malesiassa jatkuvan pidätys- ja karkotuspelon sekä väkivallan uhan alla.

Australian hallitus ei ole esittänyt huoltaan Malesian ihmisoikeusrikkomuksista ja pääministerin hartioilla painaa myös onnistumisen pakko. Gillardin kannatus on viime viikkoina ollut pohjalukemissa ja työväenpuolueen äänestäjät ovat vaatineet muun muassa entisen pääministerin, nykyisen ulkoministerin Kevin Ruddin paluuta vallankahvaan.