YleinenKirjoittanut mirka kartano

Mellakoita vastaanottokeskuksissa

Lukuaika: < 1 minuutti

Mellakoita vastaanottokeskuksissa

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Mirka Kartano

Turvapaikanhakijoiden ja aktivistien protestit yltyivät väkivaltaisiksi ympäri Australiaa.

Pitkiin odotusaikoihin ja vankilamaisiin oloihin turhautuneet turvapaikanhakijat ovat protestoineet ympäri Australiaa. Lähes viikon jatkuneet väkivaltaiset mellakat, protestit ja nälkälakot ovat saaneet maahanmuuttoministeri Chris Bowenin tarttumaan äärimmäisiin keinoihin. Australialaismedian mukaan Bowen kaavailee parhaillaan lakiehdotusta, joka mahdollistaisi rikokseen syyllistyneiden turvapaikanhakijoiden viisumitiukennuksen.

Mikäli Bowenin ehdotus menee läpi, lievimmillään muutos tarkoittaisi pysyvän oleskeluluvan sijasta mahdollisuutta ainoastaan väliaikaiseen oleskelulupaan. Tämä jättäisi hakijan ilman lukuisia oikeuksia, kuten esimerkiksi mahdollisuuden perheenyhdistämiseen. Uuden lain äärikeinona olisi turvapaikanhakijan käännytys kotimaahan.

mainos

Maahanmuuttoministeri Bowenin mukaan Australian hallituksella tulisi olla oikeus evätä turvapaikanhakijan viisumi, mikäli tämä syyllistyy vastaanottokeskuksessa asuessaan rikokseen. Turvapaikanhakijat ovat viikon aikana muun muassa polttaneet ja hajottaneet vastaanottokeskuksien rakennuksia Joulusaarilla ja Sydneyn Villawoodissa.

Bowenin ehdotus on saanut osakseen runsaasti kritiikkiä. Vihreiden senaattori Sarah Hanson-Young totesi maanantaina The Age -lehdelle hallituksen menettäneen jälleen kerran kyvyn ymmärtää turvapaikanhakijoiden ahdinkoa. Hanson-Young ei puolustanut väkivaltaisiksi yltyneitä mellakoita, mutta peräänkuulutti hallituksen vastuuta turvapaikanhakijoiden elinoloihin puuttumisessa. Ihmisoikeuslakiin erikoistuneen Human Rights Law Centerin johtaja Phillip Lynch totesi SBS-kanavalle maahanmuuttoministerin ehdotuksen olevan ”juosten tehty” ja kielivän lyhytaikaisesta ratkaisusta pitkään kestäneeseen ongelmaan.

Oppositiojohtaja Tony Abbot puolestaan piti hallituksen toimia edelleen liian löysinä. Abbotin mukaan vastaanottokeskuksissa mellakoineilla ei saisi olla minkäänlaista toivoa pysyvään oleskelulupaan. ABC-kanavan haastattelema Abbot katsoo oikeutetuksi käännyttää turvapaikanhakijat jo merellä. Oppositiojohtaja vaatii myös Nauru-saaren vastaanottokeskuksen uudelleen avaamista. Pahamaineinen vastaanottokeskus oli käytössä pääministeri John Howardin aikakaudella.

Pakolaisaktivistit ovat vastanneet hallituksen toimiin osoittamalla mieltään Melbournen ja Sydneyn vastaanottokeskuksien porteilla. Protestit yltyivät kahakaksi tiistaina, kun aktivistit ottivat yhteen virkavallan kanssa. Kolme aktivistia on parhaillaan pidätettynä Sydneyssä. Hallituksen uhkailuista huolimatta turvapaikanhakijoiden protestit jatkuivat keskiviikkoaamuna muun muassa Joulusaaren vastaanottokeskuksessa.