YleinenKirjoittanut mirka kartano

Lutkaliikkeen maailmanvalloitus

Lukuaika: < 1 minuutti

Lutkaliikkeen maailmanvalloitus

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Mirka Kartano

Australialaiset liittyvät lutkakävelijöiden joukkoon.

Suomessakin huomiota saanut SlutWalk eli lutkakävely rantautuu Australiaan. Torontosta liikkeelle lähteneelle protestille antoi sysäyksen poliisin sovinistinen kommentti, jonka mukaan naisten pitäisi välttää ”lutkamaista” pukeutumista, mikäli he eivät halua joutua seksuaalirikoksien uhreiksi. Yliopistossa puhuneen torontolaispoliisin ”sitä saa mitä tilaa” -asenne raivostutti kuulijat, jotka päättivät pistää stopin naisten syyllistämiselle. Syntyi lutkaliike, jonka ensimmäinen protesti järjestettiin Torontossa huhtikuussa.

Sittemmin liike on levinnyt vauhdilla ympäri Pohjois-Amerikkaa. ”Me olemme saaneet tarpeeksemme” -kylttien kanssa marssivat kanadalaisten jälkeen amerikkalaiset. Aihe on puhuttanut monia ja sosiaalisen median avulla organisoitunut liike on tavoittanut tuhansia lutkamyyttiin tympääntyneitä amerikkalaisia Chicagosta Texasiin. Liikkeessä ei ole kyse vihasta vaan turhaantumisesta vallitseviin stereotypioihin ja myytteihin.

mainos

Nyt lutkakävelylle halajaa muu maailma. Ensimmäisenä vuorossa on Skotlannin Edinburgh, jossa marssitaan jo tulevana lauantaina. Sen jälkeen luvassa on Australia, jonka lutkakävelyt alkavat toukokuun lopulla Melbournesta ja Brisbanesta. Protestit järjestetään kesäkuun aikana myös Sydneyssä ja Adeleidessa.

Australian lutkakävelyihin on lyhyessä ajassa ilmoittautunut jo tuhansia osallistujia. Aktiivisuutta selittää tapahtuman järjestäjien mukaan se, että naisten nimittely ja syyllistäminen on entistä yleisempää. Protestin järjestäjien kesken kädenvääntöä on käyty vain itse lutka-sanasta, jonka käyttö jakaa osallistujat kahtia. Lutkaliikkeen ajatuksena on, että lutka-sanan, kuten minkä tahansa naisille annetun haukkumanimen, haltuunotto vähentää sanan painoa ja voidaan näin nähdä voimaannuttavana. Osalle australialaisnaisista sana on kuitenkin hankala. Osallistumista itse tapahtumaan se ei ole kuitenkaan vähentänyt, sillä sanoma on monelle tärkein.

Lutkakävelyjä järjestetään kesän aikana ympäri maailmaa, pääosin Euroopassa. Kesäkuussa kävelyihin voi osallistua ainakin Lontoossa ja Amsterdamissa. Myös Tukholma on ilmoittautunut lutkaliikkeen tukijoiden joukkoon. Protestin päivämäärä ei ole vielä tiedossa, mutta tapahtumia voi seurata SlutWalk-liikkeen verkkosivuilta.