YleinenKirjoittanut mirka kartano

Linssiluteet lankkuilee

Lukuaika: < 1 minuutti

Linssiluteet lankkuilee

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Mirka Kartano

Planking-villitys näytti sosiaalisen median mahdin.

Hyvää kansainvälistä planking-päivää! Jos pää lyö tyhjää, ei huolta. Pari viikkoa sitten en olisi edes kuvitellut vääntäväni lankku-sanasta verbiä. Sittemmin lyhyen ajan sisällä massiivisiin mittasuhteisiin paisunut australialaisvillitys on saanut oman Wikipedia-sivun ja Facebookin planking-sivuja fanittaa sadat tuhannet. Googlen hakukin tarjoaa plankingille jo 6 110 000 osumaa.

Sosiaalisen median mahti on mysteeri, sillä planking on itse asiassa varsin järjetön ajanviete. Myönnettäköön, että sen typeryydessä piilee myös sen hauskuus. Idea on varsin yksinkertainen: makoillaan ilmeettömänä, kasvot alaspäin ja kädet vartaloa vasten mitä kummallisimmissa paikoissa, nimetään poseeraus teeman mukaisesti ja jaetaan se Facebookissa. Plankingiin hurahtaneet levyttävät niin avokonttoreissa, kaupan maitohyllyissä, rullaportaissa kuin ravintolan pöydillä. Tasapainomestarit tai muuten vain turvallisuutensa riskeeraavat lankkuilijat löytää puolestaan parkkimittareiden, limsa-automaattien, mainoskylttien ja mitä erikoisempien telinerakennelmien päältä.

mainos

Osalle tärkeintä on huomio. Alastomana patsaan päällä levyttänyt perthiläismies toivoo pääsevänsä treffeille, kun taas jätesäiliön päällä lankkuileva 75-vuotias eläkeläinen toivoo ihmisten kiinnittävän huomiota kierrätykseen. Ujoimmille riittävät kotiolot, joissa kuvia napataan lankkuilevista lapsista, koirista ja kumppaneista. Lankkuposeeraukseen alustaksi kelpaa tällöin mikä tahansa; pyykkitelineistä polkupyöriin.

Planking ei ole vain tavallisen shortsikansan laji vaan australialaiset ovat heittäytyneet lankkuasentoon niin kesken virallisen rugbyottelun kuin televisiouutistenkin. Koko touhu muistuttaa alakoulun välituntileikkejä, mutta ehkä juuri siksi planking-kuvagalleriat ovat niin koukuttavia.

Virkavalta pääministeriä myöten uhkaa kuitenkin lopettaa australialaisten pelleilyt sikseen. Osa kun on täydellisen lankkuilukuvan metsästyksen lomassa löytänyt itsestään extreme duudsonin, jonka saldona on parikymppisen miehen kuolema. Toinen ikätoveri makaa koomassa harjoiteltuaan lankkuposeerausta liikkuvan auton katolla. Vimma saada näkyvyyttä on kova.

Planking leviää sosiaalisessa mediassa kuitenkin puskapalon tavoin, eikä lankkuilu näytä jäävän vain australialaisten vitsiksi. Pelkästään tätä kirjoittaessani Facebookin Planking-ryhmään ladattiin yli viisikymmentä uutta poseerauskuvaa. Pari niistä Pohjoismaista.

Kansainvälistä planking-päivää vietetään ensimmäistä (ja kenties myös viimeistä) kertaa tänään 25. toukokuuta.