Kirjeenvaihtajat
Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.
Teksti Sonja Hyppänen
Japanin valaanpyyntilaivastoa tuettiin tsunami-rahastosta.
Japanin valaanpyyntilaivasto suuntasi kohti Eteläistä jäämerta viime viikolla. Samalla Japanin hallitus myönsi laivastonsa suojeluun käytetyn 30 miljoonan dollarin tulleen tsunamin tuhojen korjaukseen tarkoitetusta rahastosta.
Tämä on nostattanut melkoisen myrskyn kansainvälisessä mediassa. Aiheesta ovat kirjoittaneet esimerkiksi Time, The Wall Street Journal, San Francisco Chronicle, The Sydney Morning Herald ja USA Today. Avustusrahojen käyttö valaanpyynnin edistämiseen ja räjähtäviin harppuunoihin on saanut myös kansalaisjärjestöt ympäri maailman takajaloille.
Rahojen ohjausta valaanpyynnin turvaamiseen perustellaan koko maan edulla. Maaliskuun 11. päivän tsunamissa tuhoutui monia valaanpyyntisatamia Japanin koillisrannikolta. Valaanpyynti on ollut Japanin valaanpyyntilaivastolle kannattamatonta jo vuosia. 95 prosenttia japanilaisista ei edes syö valaanlihaa. Koko yhtälö tuntuu vinksahtaneelta.
Sea Shepherdin kolmea alusta on vastassa Eteläisellä jäämerellä Japanin valaanpyyntilaivasto, jolla on Japanin rannikkovartioston mukaan suojanaan tänä vuonna parhaat turvatoimet sen historiassa. Laivastolla on seuranaan rannikkovartioston upseereita sekä partioalus. Etelämantereen sopimuksen mukaan kaikenlainen sotilaallinen läsnäolo Eteläisellä jäämerellä on kiellettyä. Alue on sopimuksessa pyhitetty vain rauhanomaiseen käyttöön.
Japanin valaanpyyntiteollisuus hyökkää Sea Shepherdiä vastaan myös oikeudessa. Japanin valaanpyynnin takana oleva the Institute for Cetacean Research yhdessä kahden valaanpyyntilaivan omistajan kanssa on haastanut Paul Watsonin ja Sea Shepherdin oikeuteen Seattlessa. Australian vihreiden puheenjohtaja Bob Brown näkee tässä Australian mahdollisuuden kääntää asetelma päälaelleen ja saada Japanin valaanpyytäjät vastuuseen laittomasta pyynnistään oikeussalissa.
Steve Irwinillä on vietetty viimeisiä lähtöä edeltäviä kiireisiä hetkiä. Miehistöä on nyt yli 40 henkeä. Harppaus päiväntasaajan ylittäneestä 17 hengestä on melkoinen. Animal Planetin Whale Wars -kuvausryhmä on taas liittynyt seuraamme.
Uuden miehistön löytäessä hyttinsä laivaa on lastattu elintarvikkeilla, polttoaineella ja vedellä tulevaa kolmea kuukautta varten. Mediaa on vieraillut laivalla tasaisena virtana. Kuvia laivalta löytyy esimerkiksi The West Australianin sivuilta.
Laiva on nauttinut pikkukaupungin rauhasta Albanyssa, Australian etelärannikolla. Entinen valaanpyyntimaa Australia on nykyään yksi pyynnin aktiivisista vastustajista. Viimeinen valas Australiassa pyydettiin nimenomaan Albanyssa 1970-luvun puolivälissä.
Vierailimme Albanyn Whale Worldissa, joka sijaitsee vanhalla valaanpyyntiasemalla. Nykyään tämä kolkko kuolemantehdas toimii museona. Kapteenimme Paul Watson puhui siellä yleisölle 22-metriä pitkän valaan luurangon edessä, vanhan harppuunalaivan muistuttaessa ulkona paikan historiasta.
Paikalla oli entisiä valaanpyytäjiä, jotka ovat nykyään pyynnin vastustajia. Nämä vakavat vanhat merimiehet tukivat toimintaamme koko sydämestään. Erään vanhan pyytäjän mukaan kuolevan valaan huuto kuulostaa ihmisen huudolta. Kysymykseen ”Mikä sai sinut vastustamaan valaanpyyntiä?” toinen vanha merimies vastasi: ”Koska tiedän millaista se on”.