YleinenKirjoittanut Kristiina Koivunen

Kurdistan odottaa

Lukuaika: < 1 minuutti

Kurdistan odottaa

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Kristiina Koivunen

Mielenosoitukset ovat jatkuneet kaksi kuukautta.

Palasin huhtikuun lopussa toiseen kotikaupunkiini Sulaymaniaan, josta lähdin kaaottisissa tunnelmissa helmikuun lopussa. Mielenosoitukset ovat jatkuneet koko tämän ajan. Niissä on kuollut kymmenen ihmistä ja loukkaantunut noin 250 ihmistä. Koska tapahtumat ovat olleet samaan aikaan vielä dramaattisempia muualla Lähi-idässä, kuten Libyassa ja Syyriassa, Kurdistanin tilanne ei ole ylittänyt uutiskynnystä Suomessa.

Sulaymaniassa kurdiviranomaiset ovat ottaneet tilanteen hallintaansa massiivisella peshmerga- eli sotilasjoukkojen läsnäololla. Vaikka täällä on nyt rauhallista ja turvallista, on epämiellyttävää nähdä kalashnikoveja joka puolella.

mainos

Julkisuuteen ei ole tullut tietoja neuvottelujen aloittamisesta. Tosin Kurdistanin aluehallituksen vastapuoli, muutosliike Goran, ei tarjoa todellista vaihtoehtoa maan ongelmiin. Se haluaa saada itselleen vallan ja varsinkin Kurdistanin osuuden Irakin valtavista öljytuloista. Goran ei syntynyt uudistuksia vaativana kansanliikkeenä, vaan ryhmä alueen valtapuoleen PUK:n (Patriotic Union of Kurdistan) johtajia erosi siitä sisäisten erimielisyyksien seurauksena ja perusti Goranin.

Sulaymanian keskusaukiolla on nyt rauhallista.

Sulaymanian yliopistolla on lakkoiltu, ja se on vaikeuttanut käytännön elämää. Esimerkiksi palkkoja on maksettu myöhässä. Nyt tenttikausi on täydessä vauhdissa ja elämä campuksella vaikuttaa normaalilta.

Sulaymanian yliopisto torstaina viides toukokuuta 2011.

Mielenosoituksia on muuallakin Kurdistanissa, mm. Ranyassa ja Halabjassa, jossa yksi poliisi kuoli maaliskuussa. Vapuksi Sulaymaniaan oli suunniteltu suuri mielenosoitus, mutta sää suosi viranomaisia – koko päivän satoi kaatamalla.

Vaikka Sulaymania on näennäisen rauhallinen, kaikkialla keskustellaan mielenosoituksista ja muutostarpeesta. Viranomaiset eri toimistoissa ovat niin kiireisiä, että sellaista en ole ennen nähnyt tässä työtä vieroksuvassa maassa. Kurdistanin nuoriso muuttuu aktiiviseksi nähdessään mitä muualla Lähi-Idässä tapahtuu. Varsinkin naapurimaa Syyrian tapahtumilla on suuri vaikutus, onhan siellä suuri ja erittäin alistetussa asemassa oleva kurdiväestö.

Kuvat: Kristiina Koivunen 5.5.2011