YleinenKirjoittanut satu taskinen

Jäätelöbaari on kaupungin demokraattisin paikka

Lukuaika: < 1 minuutti

Jäätelöbaari on kaupungin demokraattisin paikka

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Satu Taskinen

Schwedenplatzin perinteinen kokoaa hipit & punkit.

Jos kyllästyy tavalliseen 12 kuukauteen ja 52 viikkoon jaettuun kalenteriin, miksi ei vaihtaisi jäätelökalenteriin? Wienissä vuosi voidaan hyvin jakaa sen mukaan, onko Schwedenplatzin jäätelöbaari auki. Niinä kuukausina, kun se on, on kesä. Ihana kesä.

Schwedenplatzin jäätelöbaari on ollut olemassa aina. Vuosi vuodelta se laajentaa. Aina kun uusi kausi aukeaa, ilmestyy lisää tuoleja, pöytiä, huimaavan nopeita jääpallonpyöräyttäjiä lasitiskin taakse ja joka kerta uusia jäätelölaatuja.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Uusia makuja on tätä nykyä yli sata, niitä on niin paljon, etteivät ne kaikki mahdu vitriiniin kerralla. Niitä vuorotellaan, ja laatuvuorottelua varten on sillekin oma erityinen kalenterinsa. On ihmisiä, jotka kantavat lompakossaan aina Schwedenplatzin jäätelöbaarin luottokortin muotoista jäätelökalenteria, jotta voivat tarvittaessa olla ajan tasalla siitä, mitä sortteja minäkin päivänä on tarjolla. Entinen kollegani kuuluu näihin jäätelökalenteri-ihmisiin.

Wienin kaupungissa on toki lukuisia muitakin kuuluisia tai vähemmän kuuluisia jäätelöbaareja kuin Schwedenplatzin perinteinen. Niitä on joka korttelissa useampia eivätkä ne ole mitään pelkkiä kioskeja, vaan aina myös kunnollisia salonkeja. Jäätelöbaareja on kaupungissa tosi monta ja tosi erilaista ja kesällä niihin kaikkiin jonotetaan aamusta iltaan. Aurinkoisina päivinä terassit notkuvat jäätelöä syövistä ihmisistä eikä jäätelöbaareja koskaan voi olla liikaa.

Jäätelöbaarista löytyy koko kaupunki. Siellä istuvat lapset ja aikuiset, nuoret ja vanhat, hipit ja punkit, kaikki samassa paikassa ja sulassa sovussa. On hunnutettuja ja hunnuttomia naisia, on valkoisia, keltaisia, ruskeita ja mustia ihmisiä. On saksan kieltä taitavia ja taitamattomia. On maahanmuuttajia, maasta muuttajia, alkuperäisväestöä ja turisteja. On nahkavaatteisiin pukeutuneita prätkäjätkiä keskittyneenä nuolemaan suklaatötteröä, on tärkeännäköisiä pukuihmisiä, on kasvissyöjiä syömässä vegaanijäätelöä.

Jäätelöbaarien iloiset värit ja huolettomista hetkistä muistuttavat tuotteet luovat aivan erityistä tunnelmaa. Ne kaivavat ihmisestä esiin helposti lähestyttävän ja ystävällisen puolen. Jäätelö viettelee olemaan iloinen, vaaraton, viaton ja myönteinen. Jäätelöä syödessä ja nonparelleja imeskellessä ei yksinkertaisesti voi analysoida toisten tai omia vikoja ja riidellä.

Kaikilla on varaa jäätelöpalloon. Jäätelöbaari on kaupungin demokraattisin paikka.