YleinenKirjoittanut Veli Itäläinen

Vuoden sana Venäjällä

Lukuaika: 3 minuuttia

Vuoden sana Venäjällä

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Veli Itäläinen

2009 oli zombilaatikon, uudelleenkäynnistyksen ja medveputijan vuosi.

Kollegan esimerkin innoittamana päätin tehdä yhteenvedon Venäjän vuoden sana-äänestyksestä. Tänä vuonna kaikilla oli mahdollisuus äänestää vuoden sanaa Imhonet-verkossa, mutta omat vuoden sanansa valitsi myös kielitieteilijöistä ja kulttuurivaikuttajista koostunut asiantuntijajury. Jury valitsi vuoden sanaa peräti viidessä kategoriassa – ”sana”, ”slangisana”, ”ilmaisu”, ”neologismi” ja ”netologismi”.

Neologismien ja ”netologismien” (elin nettiin liittyvien uusien sanojen) sarjojen voittajat juryn mielestä löytyvät Novaja Gazetan artikkelista ylhäältä, kansanäänestyksen näkemys taas löytyy täältä. Nämä sanat eivät kuitenkaan ole vielä vakiintuneet laajaan käyttöön, joten ne eivät kaikesta näppäryydestään huolimatta välttämättä sano mitään vuoden 2009 hengestä.

Nettiäänestyksessä ei eroteltu sanojen ja slangisanojen kategorioita, ja vuoden sanaksi selvisi ”antikrizisni”, ”kriisin vastainen”. Kuten jurya johtanut Mihail Epštein huomioi Novaja Gazetan artikkelissa, tämä itse asiassa tarkoittaa ihan samaa kuin ”krizisni”, koska nämä kaksi adjektiivia esiintyvät miltei aina kontekstissa jossa ne voi vaihtaa keskenään – esimerkiksi ”kriisipaketti” vs. ”kriisin vastainen paketti”. Hyvä esimerkki siitä, miten politiikan mielikuvatehtailu on usein aika kömpelöä – kaikki ”kriisin vastainen” kuitenkin lopulta muistuttaa talouden karusta tilasta.

Toiseelle sijalle nettiäänestyksessä pääsi televisiota merkitsevä ”zombojaštšik”, ”zombilaatikko”, joka tuskin selityksiä kaipaa. Kertookohan tämä kuitenkin ennemminkin internetin himokäyttäjien snobismista kuin kansan laajojen rivien tunnoista? Jury valitsi sanan voittajaksi slangisanojen kategoriassa. Kolmanneksi kansanäänestyksessä selvisi kahden miehen kaksoisvaltaa kuvaava ”medveputija”.

Useita Venäjän valtarakenetta kuvaavia sanoja sijoittui hyvin juryn listalla – ”vuoden sana”-kilpailussa ”dumviraatti” (vrt. triumviraatti) ja ”tandem” olivat pisteet yhteenlaskettuna kolmannella sijalla, slangisanojen kategoriassa hyvin sijoittui myös ”medveput”. Juryn mielestä vuoden sana oli kuitenkin ”perezagruzka” eli uudelleenkäynnistys. Sen jälkeen kuin Barack Obama ilmoitti ”uudelleenkäynnistävänsä” Yhdysvaltojen suhteet Venäjään, sana alkoi levitä Venäjällä kaikkiin mahdollisiin konteksteihin: jury poimi mediasta sellaisia esimerkkejä kuin ”kirjallisuuslehdistön uudelleenkäynnistys” ja ”sisäministeriön osastojen uudelleenkäynnistys”.

Ilmeisesti kaiken vanhan painolastin heivaaminen ja aloittaminen tyhjältä pöydältä on edelleenkin venäläiselle mentaliteetille mieleinen idea, vaikka idea sen kuvaamisesta tietokoneslangilla tuleekin Yhdysvalloista.

Toiselle sijalle juryn äänestyksessä pääsi ”EGE”, eli koko Venäjän laajuinen ylioppilaskoe, joka oli ensimmäistä kertaa federaation laajuisessa käytössä viime keväänä. Yleisö pääosin tyrmäsi ylioppilaskokeen, ja totta onkin että erityisesti Venäjän köyhimmillä alueilla parhaimpien mahdollisten pisteiden saavuttaneiden määrä oli suorastaan hämmästyttävä. Jargonismi-äänestyksessä ”ob’EGErit'”, eli pääsy yliopistojen oppilasvalinnoissa muiden ohi lahjomalla saadun ylioppilaskoetuloksen avulla oli myös juryn listalla toisella sijalla.

Yleisöäänestyksessä mitkään ylioppilaskokeisiin viittaavat termit eivät kuitenkaan päässeet kärkikolmikkoon. Tämä arvatenkin kertoo siitä, että kansa ei jaa akateemisen eliitin huolta yliopistojen vallan kaventumisesta oppilasvalintojen suhteen. Älymystön ja kansan välinen kuilu on Venäjällä edelleenkin syvä.

Talouden yskiminen sen sijaan oli nettikansaa lähellä. Ilmaisujen kategoriassa ”kriisin toinen aalto” ja ”nälän muodostava yritys” veivät ensimmäisen ja kolmannen sijan. Näistä toinen, ”golodoobrazujuštšee predprijatije” on sanaleikki sanasta ”golodoobrazujuštšee predprijatie”, ”kaupungin muodostava yritys”. Se tarkoittaa neuvostomallia, jossa kaupunki rakennettiin tehtaan ympärille.

Vielä 20 vuotta neuvostojärjestelmän romahduksen jälkeenkin moni kaupunki on täysin riippuvainen yhdestä työnantajasta ja näin äärimmäisen haavoittuvainen talouden ottaessa takapakkia. Leningradin läänin Pikalevon kaupungin asukkaiden hätä ja protestit varmasti muistetaankin yhtenä kriisivuoden päätapahtumana. Epätoivoisten asukkaiden katusulut säikäyttivät vallanpitäjät, ja viime viikolla duuma saikin kumileimattavakseen Putinin allekirjoittaman lakialoitteen, jonka mukaan katujen sulkeminen ei enää olisi järjestysrikkomus vaan rikos, josta seuraa 100 000 ruplan (yli 2000 euron) sakko tai enintään 2 vuotta vankeutta. Tälle ilmaisulle voi muuten osoittaa sen ensimmäisen käyttäjän – se oli Kommersantin toimittaja Anton Oreh, eikä Pähkinä ole ainoa toimittaja, jonka ansiosta Kommersantin otsikoinnin oivaltavuus on käsite.

Ilmaisujen kansanäänestyksen kakkonen on kuitenkin arvatenkin kielitieteilijöiden mieleen – mutta mitä tekemistä ”krepkoje kofella” eli ”vahvalla kahvilla” on vuoden 2009 kanssa? Venäjän kieliopin sukujärjestelmä on hyvin säännöllinen, ja kofe eli kahvi on ainoa e-päätteinen eloton asia joka ei perinteisesti ole ollut neutri vaan maskuliini. Tätä eivät edes monet venäläiset muista, ja kahvin kuvailu neutrimuotoisilla adjektiivilla on yleistynyt vuosi vuodelta. Lopulta syyskuussa opetusministeriö määräsi, että kahvin sukupuolineutraalisuus ei enää ole rike. Nettikansa oli raivoissaan – kuinka nyt voi enää erottaa älymystön ääliöistä, etenkin kun jugurtti-sanallakin saa nyt olla paino toisella uulla! Sadat bloggaajien ristipostittamat vetoomusbannerit ja tuhannet allekirjoitukset eivät kuitenkaan saaneet opetusministeriötä pyörtämään populistista päätöstään.

Juryn äänestyksessä toisen sijan ilmaisujen sarjassa jakoivat ”uusköyhät” ja ”sikainfluenssa”. Voittajaksi pääsi sisäministeri Nurgalievin lipsahdus ”dezavuirovat’ narod”, eli ”epäpäätösvaltaistaa kansa”, jota on googlen mukaan siteerattu jo 50 000 kertaa. Ilmaisu tiivistää hyvin joitain Venäjän viimeaikaisia trendejä, ja saa nähdä joutuuko jury ensi vuonna istumaan uudessa kokoonpanossa.