Kirjeenvaihtajat
Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.
Teksti Jenni Jarventaus
Kielitieteilijät kertovat, mistä amerikkalaiset puhuivat vuonna 2009.
American Dialect Society kokoontui hiljattain vuosittaiseen kokoukseensa tutkimaan amerikanenglantia ja päättämään mikä sana kuvaa parhaiten vuotta 2009. Kiihkeän keskustelun lopputulokseksi tuli ”tweet”, Twitter-lyhytviestipalvelusta peräisin olevan substantiivi (korkeintaan 140 merkin mittainen viesti) ja verbi (kirjoittaa ja lähettää lyhytviesti). Hylättyjen ehdokkaiden joukossa olivat muun muassa ”sexting” (vihjaavien tekstiviestien lähettäminen) ja ”H1N1”.
Kun näin vuoden alussa amerikkalaiset katsovat hetkeksi taaksepäin ja arvioivat millainen sotku mennyt vuosi oli, ”vuoden sanat” kertovat lähimenneisyydestä omaa tarinaansa. Vuotta 2007 kuvaava sana oli ”subprime”, riskialtis laina tai sijoitus. Seuraavana vuonna, varsin loogisesti, sana oli ”bailout” eli riskialttiita sijoituksia tehneiden yritysten ja pankkien pelastaminen. On osoitus amerikkalaisten orastavasta optimismista, että viime vuoden sana kuvaa teknologista edistysaskelta, eikä esimerkiksi maan talouden tilaa (”clusterfuck” olisi vahva ehdokas).
Lingvistien, historioitsijoiden ja etymologien 120-vuotias järjestö poimii tietysti sanat osittain kieli poskessa, osittain julkisuuden toivossa. Sanoista voi kuitenkin tunnustella kokonaisen vuosikymmenen pulssiasitä, mitkä trendit ja tapahtumat muokkasivat amerikkalaista elämänmenoa. Lista vuosien 1996-2006 valinnoista näyttää seuraavalta:
1996: mom (tarkoittaen kaupunkimaasturilla huristelevaa lähiöäitiä eli soccer momia)
1997: millennium bug
1998: e- (kuten sanassa e-mail)
1999: Y2K
2000: chad (äänestyslipukkeen palanen, joiden tulkitseminen Floridassa johti Bushin valintaan Yhdysvaltain presidentiksi vuonna 2000)
2001: 9-11
2002: weapons of mass destruction
2003: metrosexual
2004: red state, blue state, purple state (republikaaneja ja demokraatteja kannattavat osavaltiot presidentinvaaleissa)
2005: truthiness (koomikko Stephen Colbertin lanseeraama uudissana)
2006: plutoed (tarkoittaen arvon alentamista, kuten kävi kyseisenä vuonna planeetta Plutolle)
Aikaamme voi tietysti määritellä myös sanojen yleisyyden perusteella. Teksasilaisen Global Language Monitor -yrityksen tiedotusvälineistä, blogeista ja sosiaalisesta mediasta kokoama lista vuoden 2009 käytetyimmistä sanoista näyttää seuraavalta:
1. Twitter
2. Obama
3. H1N1
4. Stimulus (Yhdysvaltain talouden elvytyspaketti)
5. Vampire (elokuvissa, tv-sarjoissa ja kirjoissa muodikkaat vampyyrit)
6. 2.0 (ilmaus mille tahansa uudelle ilmiölle)
7. Deficit (budjetin alijäämä)
8. Hadron (hiukkanen, jota tutkitaan valtavassa kiihdyttimessä Sveitsissä)
9. Healthcare (terveydenhuolto, amerikkalaisen politiikan kuumin aihe kuluneena vuonna)
10. Transparency (avoimuus, jota presidentti Obama lupasi lisätä valtionhallinnossa)
Joskus vuoden sanojen valinnoista kuultaa, että kielitieteilijöiden enemmistö taitaa koostua elämästä vieraantuneista keski-ikäisistä akateemikoista. The New Oxford American -sanakirja valitsi vuoden 2009 sanaksi ”unfriend”, joka kirjan tekijöiden mukaan tarkoittaa ystävän poistamista Facebook-listalta. Oikea muoto kyseisestä verbistä on kuitenkin ”defriend”, kuten kilpailevat kielitahot ja kuka tahansa amerikkalaisteini pääsi vahingoniloisena huomauttamaan.
Sanoilla voi yrittää määritellä myös kokonaista vuosituhatta. American Dialect Societyn mukaan viimeisimmän vuosituhannen termi oli naissukupuoleen viittaava persoonapronomini ”she”. Koko 1900-lukua kuvasi ”jazz”. 1990-luvun sana oli ”web”, ja 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen termi oli puolestaan internet-hakua tarkoittava verbi ”google”. Kymmenen vuoden päästä nähdään, mitkä sanat määrittelevät 2000-luvun toista vuosikymmentä. Pahoin pelkään, että ainakin ”climate catastrophe” eli ilmastokatastrofi on kärkiehdokkaiden joukossa.