YleinenKirjoittanut tuuli hakulinen

Valkeiden öiden romantiikkaa

Lukuaika: 2 minuuttia

Valkeiden öiden romantiikkaa

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Tuuli Hakulinen

Pietari heräsi taas eloon.

Joka vuosi alkukesästä koko Pietari hullaantuu valkoisiin öihin. Ihmiset astuvat ulos lähiöistä ja elämä siirtyy kaduille. Suosituimpia paikkoja viettää iltaa tai valkoista yötä ovat Nevan rantakadut ja sillat. Veden äärellä seurataan kun loppumaton auringonlasku muuttuu auringonnousuksi.

Helsingin kanssa samoilla leveysasteilla sijaitsevan Pietarin yöt eivät kyllä varsinkaan pohjoissuomalaisen silmään näytä kovinkaan valkeilta. Venäjän kaupungeista Pietari on kuitenkin yksi pohjoisimmista, ja nimenomaan Pietarin Valkeat yöt koko Venäjällä kuuluisa ilmiö. Venäläisistä turisteista valtaosa vierailee Pietarissa nimenomaan touko-kesäkuun aikana.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Touko-kesäkuulle ajoittuu paljon ulkoilmatapahtumia: Pietarin kaupungin syntymäpäivä 27.5, ”Purppuranpunaiset purjeet” eli koulujen päättöjuhla kesäkuun lopussa ja muita kansanjuhlia ja ulkoilmafestivaaleja.

Valkean yön kohokohta on aukeavat sillat. Joka yö noin kello 2 kaikki Nevan ylittävät sillat nostetaan ylös, jotta rahtilaivat pääsevät Nevalta Laatokalle ja sieltä edelleen Syvärin kautta Volgalle. Tätä tapahtumaa seuraa lukuisien turistien lisäksi myös useat pietarilaiset. Osa heistä on jumissa väärällä puolella jokea ja odottaa kärsimättömänä siltojen sulkemista. Toiset ovat valon lumoissa tulleet muuten vaan paikan päälle katselemaan ja käveleksimään.

Pitkän talven, pimeyden, loskan ja harmauden jälkeen kauan odotettu kesä alkaa aina yhtä yllättäen. Valo ja värit valtaavat kaupungin. Pietari on taas herännyt eloon.