YleinenKirjoittanut anna palmen

Karkumatkalla Israelissa

Lukuaika: < 1 minuutti

Karkumatkalla Israelissa

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Anna Palmén

Tel Aviv on henkireikä vaikeassa arjessa.

Länsirannalla eläminen ei ole helppoa etenkään palestiinalaisille, mutta välillä myös haastavaa länsimaalaiselle. Betlehemissä on yksi pääkatu, jota huristelen iltaisin kaverieni kanssa edestakaisin. Välillä pysähdymme ystävämme kuppilaan, bongaamme autonikkunasta kadulla seisovia tuttuja ja popitamme musiikkia autostereoista. Halvat on huvit, mutta aktiviteetteja on vähän.

Tel Aviv ja kaupungin ympärivuorokautinen kuhina on henkireikäni, jonne pakenen nauttimaan eurooppalaishenkisistä kahviloista, baareista, katuelämästä ja rennosta tunnelmasta. Tel Avivissa kaikki ovat unohtaneet Israelin miehityksen, konfliktin, sodan ja ongelmat. Ihan kuin ihmiset eläisivät pienessä kuplassa, jota he eivät halua puhkaista. Totuuden iskeytyminen kasvoihin olisi näille israelilaisille liian raskasta.

mainos

Tel Aviviin lähtiessäni tunnen huonoa omaatuntoa siitä, että suurin osa palestiinalaisista ystävistäni eivät pääse mukaan, koska heillä ei ole lupaa tulla Israeliin. Välillä ihminen tarvitsee kuitenkin rentoutumiskeinoja. On myönnettävä, että en ole täällä ratkaisemassa alueen konfliktia.

Siemailen valkoviiniä Tel Avivin rannalla suomalaisen ystäväni kanssa, siirrymme toiseen viihtyisään kuppilaan juomaan kuohuviiniä ja jatkamme baarihyppelyä yöhön asti. Tuntuu kuin olisin missä tahansa eurooppalaisessa suurkaupungissa nauttimassa kauniista kesäyöstä. Snägärille suuntaamme Jaffaan, jossa arabimies valmistaa meille lämpimiä tomaattivoileipiä.

Pari viikkoa sitten joukko israelilaisia naisia halusi palestiinalaisnaisten kokevan samanlaisen päivän Tel Avivissa. He ajoivat muutamaan Länsirannalla sijaitsevaan kylään omilla autoillaan ja salakuljettivat Israelin armeijan tarkastuspisteitä välttäen 12 palestiinalaisnaista ja neljä lasta Tel Aviviin päiväksi. Koko joukko ui Välimeressä, söi ravintolassa Jaffassa ja vieraili vielä lopuksi Jerusalemin vanhan kaupungin muurilla. Monille palestiinalaisnaisille matka Israeliin oli ensimmäinen.

Israelilaisnaiset saattavat joutua syytteeseen laittomasta salakuljetuksesta, mutta he halusivat ottaa riskin. Palestiinalaisnaisten mukaan Israelin rakentama muuri ja tarkastuspisteet eivät estä terroristeja pääsemästä Israeliin. Monet naisista halusivat nähdä meren, ja yhden ainoa toive oli vain hengittää.

Betlehemissä ystäväni unelmoivat samoista asioista. Ehkä jonain päivänä koen kaiken sen hauskanpidon yhdessä heidän kanssaan.