YleinenKirjoittanut Jenni Järventaus

Vuoden parhaimmat bileet

Lukuaika: 2 minuuttia

Vuoden parhaimmat bileet

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Jenni Jarventaus

Obama nimitetään 20.1. presidentiksi, ja Washington sekoaa.

Washingtonissa on parhaillaan hemmetin kylmä, kolme miinusastetta ja tuulista. Luntakin saattaa olla tulossa.

Tämä ei olisi Helsingissä tammikuussa oikein mitään, mutta kaupungissa joka valmistautuu tammikuun 20.päivän Barack Obaman virkaanastujaisjuhliin, miinus kolme astetta on pirun karmea tilanne. Ensi viikon tiistaina kun odotetaan mahdollisesti neljän miljoonan ihmisen pakkautuvan tuntikausiksi National Mall -puistoalueelle seuraamaan Obaman nimittämistä Amerikan presidentiksi.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Toistan: neljä miljoonaa ihmistä. Jos tämä toteutuu, kyseessä on Yhdysvaltain historian suurin yleisötapahtuma.

Vaikka arviot osoittautuisivat paisuneiksi ja kaupunkiin tulisikin vain puolet odotetusta väestä, odotettavissa on kuitenkin kaksi miljoonaa ihmistä. Heistä monet, ehkä minnesotalaisia lukuun ottamatta, ilmestyvät paikalle kevyissä jenkkitalvivarusteissa, fleecepusakoissa ja lippalakeissa. Pakkasiin tottunutta suomalaista puistattaa ajatella kaikkia niitä sormia ja varpaita, jotka jäätyvät pian purppuroiksi keskellä Washingtonia.

Sää on kuitenkin vain yksi asia, joka mietityttää virkaanastujaisten järjestäjiä. Terrori-iskun uhka ja Obaman turvallisuus ovat puhuttaneet täällä paikallisia jo pitkään. Tällä hetkellä puolestaan vauhkotaan liikennejärjestelyistä, jotka sulkevat kaikki kaupunkiin etelästä johtavat sillat. Washingtonin seremoniakeskusta on, kuten ranskalainen Pierre L’Enfant aikoinaan sen suunnitteli, siltojen ja leveiden bulevardien säätelemä. Miten ne miljoonat juhlijat saadaan paikalle jos sillat suljetaan ja valmiiksi ylikuormitettu metrosysteemi menee täysin piippuun, kukaan ei oikein tiedä.

Mutta onneksi amerikkalaisilla on aina ollut hieno kyky keskittyä olennaiseen. Tässä tapauksessa se on pointti, että ensi viikon tiistaina tämä maa pääsee vihdoin eroon kahdeksan vuotta hallinneesta jästipäästä, ja saa tilalle paremman presidentin.

Tulossa on hienot bileet, ja kaikesta kaaoksesta ja helvetillisestä taloustilanteesta huolimatta Washington aikoo juhlia koko ensi viikon.

Juhlan kunniaksi kaveripiirimme järjestää suunnistuspelin, jossa saa pisteitä bongaamalla ja valokuvaamalla muun muassa

– Hillary for President –bannereita

– Obama is The Antichrist –kylttejä

– Obama is a Muslim –kylttejä

– Vaatteita, joissa on sana ”Change” jossain muodossa

– Julkisella paikalla virtsaavia, humalaisia Obaman kampanjatyöntekijöitä

– Siviiliasuisia salaisen palvelun agentteja, jotka eivät kovasta yrityksestä huolimatta onnistu sulautumaan väkijoukkoihin

– Työpaikoillensa pyrkivien paikallisten ja turistien välisiä nyrkkitappeluita metrossa

– Epätoivoiselta näyttäviä republikaaneja (näistä saa ekstrapisteitä)

Kaikki Washingtonissa olevat Fifin lukijat ovat tervetulleita mukaan kisaan! Suunnistuksen voittaja pääsee vapaaehtoiseksi työntekijäksi Obaman kampanjaan vuonna 2012.