YleinenKirjoittanut Veli Itäläinen

Viiden vuoden pano

Lukuaika: 2 minuuttia

Viiden vuoden pano

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Veli Itäläinen

Poliittinen seksi vei taiteilijan linnaan Ukrainassa. Katso panokuvat!

Ukraina on täynnä ristiriitoja. Vuoden 2004 ”oranssin vallankumouksen” jälkeen se on kiistatta ollut Ukraina–Valko-Venäjä–Venäjä kolmikon demokraattisin maa, tosin lähinnä siksi, että vallanpitäjät ovat olleet niin kiireisiä puukottamaan toisiaan selkään, ettei heillä ole ollut aikaa kurittaa kansaa.

Toisinaan kuitenkin myös autoritarismiin takaisin kaipaavat nostalgikot pääsevät tekemään yllätysiskuja kaoottisen vallanjakoprosessin välistä. Esimerkki tästä on ”Ukrainan kansallinen asiantuntijakomitea yhteiskunnallisen moraalin suojelemiseksi”, missä toimeenpanovallan edustajien lisäksi valtaa käyttävät ”asiantuntijoina” kutsutut uskontokuntien edustajat. Komitea tekee päätöksiä siitä mitä tulee sensuroida ”kansallisen moraalinen suojelemiseksi”.

mainos

Tähän mennessä komissio on kieltänyt mm. Brüno-elokuvan ja turvaseksistä valistavan tiedotuskampanjan. Ukrainan Helsinki-komitea on ilmoittanut, että komitea on ehdolla ”Budjak roku 2009” -antipalkinnon saajaksi Ukrainassa eniten mielipiteenvapautta rajoittaneiden toimien takia. Ehdokkuuden perusteluista voi lukea ukrainaksi Helsinki-komitean sivuilta. Laki, joka säätelee komitean toimintaa, on luettavissa venäjäksi käännettynä täältä.

Valko-Venäjällä esiintyvien bändien on puolestaan edelleenkin ennen konserttia muodollisesti hyväksytettävä kaikkien esitettävien kappaleiden lyriikat KGB:llä (kyllä, Lukashenko luottaa edelleen vanhoihin brändeihin), mutta kirkkoa ei sielläkään ole toistaiseksi kutsuttu moraalipäätöksiä tekemään!

Lopulta ukrainalais-saksalaisen taiteilijan ja antifasistin Aleksander Volodarskin mitta tuli täyteen, ja hän organisoi protestin komiteaa vastaan moskovalaisen Voina-ryhmän tuella. Volodarski ja anonyymi nainen yhtyivät symbolisesti Ukrainan Radan edessä (kuvia voi katsoa täälläFifihän ei ole aikuismedia) marraskuun 2. päivä, ja tapahtumat lähtivät vyörymään lumipallon lailla. Raivostuneet klerikaaliset partaveikot keskeyttivät aktion: