YleinenKirjoittanut Kadri Taperson

Tiekuolema ja bemarin kumit

Lukuaika: < 1 minuutti

Tiekuolema ja bemarin kumit

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Kadri Taperson

Viron liikennekulttuurin puute luo uutta kulttuuria: kuskilauluja.

On vaikeat ajat. Hallitus kutistaa budjettia ja ihmisiä jää työttömäksi joka päivä. Työttömiä on taas todella paljon.

Minusta pahinta on kuitenkin se, mitä tapahtuu liikenteessä. Virossa ei ole liikennekulttuuria ollenkaan – varokaa jos tulette tänne. Aikuiset tietävät, että auton alle voi jäädä myös suojatiellä, lapset eivät. Joka vuosi liikenteessä kuolee melkein 200 ihmistä. Tänä vuonna kuolleita on jo parikymmentä: katso tarkemmin kartasta.

mainos

Ja nyt en kirjoita eläimistä, ei niitä kukaan laske.

On aivan tavallista, että jos ajat isolla tiellä nopeusrajoituksen mukaisesti 90 km tunnissa, olet muille liian hidas ja kaikki ohittavat. Minusta se on aika symbolista. Vaarallinen ohittaminen on kovin tavallista arkielämässä ja taloudessa. Riskejä otetaan, ja jos et ohita muita, olet hölmö. Kunnes yhtenä päivänä kaikki on loppu.

Virossa asuu niin vähän ihmisiä, että aina löytyy joku tuttu, jonka läheinen oli tuoreimman liikenneonnettomuuden uhri. Aina.

Kulttuurittomuudesta kasvaa uutta kulttuuria. Tienvarret ovat täynnä muistomerkkejä tai vähintään kukkapenkkejä uhrien muistoksi. Välillä kiviä viedään pois, koska ne vaarantavat liikennettä. Joskus joku ajaa niiden päälle.

Vitsaillaan, että autoista pidetään täällä parempaa huolta kuin omista lapsista. Tyypillinen liikenneuhka, liiklushuligaan, on 25-vuotias kouluttamaton mies. Yhden tyypin saldo viime vuodelta oli 49 liikennerikosta. Ehkä hän on ylpeä tästä.

Kulttuuria on sekin, että YouTubessa katsotaan ahkerasti nk. kuskilauluja. Uskokaa pois, moni ei ymmärrä niiden ironisuutta.

Virolaisia kuskilauluja YouTubessa: Valge Mersu, Bemmi kummid, Sidur Pidur Gaas Gaas.