YleinenKirjoittanut Milja Rämö

Ryysyistä rikkauksiin

Lukuaika: < 1 minuutti

Ryysyistä rikkauksiin

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Milja Rämö

Slumdog Millionaire näyttää kerjäläisten Intian.

Päädyin vahingossa katsomaan koulullani elokuvaa nimeltä Slumdog Millionaire. En odottanut elokuvalta paljoakaan, vaikka monet olivatkin kovin innoissaan elokuvasta. Elokuvan alkaessa monet päästivät hiljaisia kauhun kiljahduksia ja hetken päästä nauroimme yhdessä.

Slumdog Millionaire sai minut ajattelemaan ja ymmärtämään Intiaa vähän enemmän. Silmiä avaavat elokuvat ovat kenties merkityksellisimpiä elokuvia maailmassa.

mainos

Slumdog Millionaire sijoittuu nykypäivän Intiaan. Mumbain slummeissa kasvanut nuori mies on päätynyt Haluatko miljonääriksi? -ohjelmaan ja etenee yllättävän pitkälle visailussa. Miehen menestys herättää kysymyksi: Miten köyhä slummin asukki voi tietää oikeat vastaukset? Mies päätyy poliisin kuulusteltavaksi ja paljastaa tarinat vastaustensa takaa. Hän päätyy kertomaan kerjäläisten elämästä ja gangstereista.

Vaikka elokuva ei olekaan tositarina, se näyttää Intian pimeän puolen. Kerjäläiset, jotka ovat osa Intian arkipäivää, tuottavat rahaa gangstereille. Täällä puhutaan siitä, että kerjäläisille ei saisi antaa rahaa, koska samalla tukee gangstereita. Ihmisten raajoja katkotaan, jotta he saisivat enemmän sympatiaa ja samalla enemmän rahaa. Pieniä vauvoja otetaan mukaan kerjäämisretkille sympatian ja rahan toivossa. Slumdog Millionaire näyttää tämän todellisuuden. Yhdessäkin kohtauksessa erään kerjäläispojan silmiin kaadetaan vahaa, jotta poika sokeutuisi.

Ajattelin, että kaikki puheet gangstereista ja mafiasta olisi vain liioittelua. Naiivisti halusin uskoa ihmisten hyvyyteen. Slumdog Millionare avasi silmäni. Toki elokuvassa monet asiat olivat liioiteltuja ja epärealistisia. Samalla se kuitenkin kertoi tarinoita, jotka ovat monen intialaisen lapsen ja nuoren arkipäivää.

Elokuvan näyttämät hirvittävät totuudet saavat arvostamaan omaa elämää.