YleinenKirjoittanut Milja Rämö

Goalta ostoskeskuksiin

Lukuaika: < 1 minuutti

Goalta ostoskeskuksiin

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Milja Rämö

Intiassa turistit näyttävät eksoottisilta. Paikalliset kulkevat farkuissa.

Suomessa vieraillessani monet puhuvat Intiasta. Monet matkustavat lomillaan Goalle nauttimaan auringosta, hippeilemään ja nauttimaan hyvästä ruoasta. Mikäs siinä! Intia kuitenkin on muutakin.

Kun sanon, että asun Intiassa monet hämmästyvät. Mielikuvat Intiasta jäävät yleensä Goan tasolle. Eräs tyttö entisestä koulustani kuvaili Intiaa ”siistinä hippien paratiisina”. Kenties se on totta, mutta Intia on muutakin. ”Hippien paratiisi” on vain pintahipaisu Intiaan ja erittäin yksipuolinen näkemys.

mainos

Intia kehittyy kovaa vauhtia. Köyhät köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat. Punessa, kouluni läheisessä kaupungissa, ei enää näy paljoakaan ”länsimaisia hippejä”. Turisteja ei juurikaan näy, jos nyt muutamaa eksynyttä liikemiestä ei lasketa. Pune on täynnä ostoskeskuksia, joissa käyvät ihmiset, joilla on siihen varaa. Ostoskeskusten ulkopuolella kerjäläiset juoksevat ihmisten perässä pyytäen kolikoita.

Bombayn Colaballa länsimaalaiset kävelevät vaatteissa, joita paikalliset eivät käytä. Kontrasti on mielenkiintoinen. Intialaiset kulkevat farkuissa kun taas länsimaalaisilla on päällä löysät roikkuvat värikkäät pöksyt. Nuo roikkuvat housut ovat monien kuva Intiasta. Farkuissa kävelevät intialaiset saavat jäädä omaan arvoonsa.

Mikä siten on oikea Intia? Turistien Goa palmuineen ja hiekkarantoineen, suuret ostoskeskukset vaiko kerjäläiset? Yhdessä kaikki tuntuvat mahdottamalta yhtälöltä. Kun on tottunut yhdenlaiseen Intiaan sitä helposti unohtaa toisen. Ostoskeskuksissa unohtuu Goan luonto kun taas kerjäläisillä ei ole usein tietoakaan muusta Intiasta.

Intia on täynnä kaikkea ihmeellistä. Goa, ostoskeskukset ja kerjäläiset eivät ole ainoita asioita, jotka määrittelevät Intian. Jo se, että Intiassa on kymmeniä eri kieliä kertoo siitä, että täällä on myös erilaisia tapoja, kulttuureja. Intia on suuri ja monipuolinen maa.