YleinenKirjoittanut aija salo

”Kuntosaliyrittäjä, Göötanmaan herttua”

Lukuaika: 2 minuuttia

”Kuntosaliyrittäjä, Göötanmaan herttua”

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Aija Salo

Kirjoittaja tuntee kohtalonyhteyttä kruununprinsessaan.

Monarkistikaverini Facebookissa ovat poissa tolaltaan innosta. Reilun vuoden kuluttua nähdään oikeat prinsessahäät. Häämatka Tukholmaan on suunnitteilla. Omaa hääkrääsää voi alkaa askarrella jo nyt.

Synnyin samana vuonna kuin prinsessa Victoria, joten vielä parikymppisenä koin, että meillä on selvä kohtalonyhteys. Siksi olen sekä iloinen että huolissani. Victorian 24.2. julkistettu kihlaus viestii hämmentävän konservatiivisia tapoja – tämä huolestuttaa. Samalla tuleva avioituminen ja Victorian viittaus perheen perustamiseen antaa odottaa, että prinsessa haluaa vauvan. Olisi iloista, jos Victorialla olisi vauva, niin kuin minulla! Kohtalonyhteys tuntuisi taas.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Kihlauksen julkistamisen yhteydessä kuningasperhe laitatti Youtubeen videon, jossa puhuvat Kaarle Kustaa, Silvia, Daniel ja Victoria. Viestintäkorkeakoulun rehtorin Sofia Strömbergin mukaan ”kuninkaallinen tavaramerkki vahvistuu tästä erittäin paljon”, vaikka video on kömpelö. Osoittaahan kuningasperhe haluavansa ”viestiä uusilla tavoilla”.

Tuleva prinssi Daniel toteaa youtube-videossa tärkeimmän tehtävänsä olevan nyt Victorian tukeminen tämän työssä Ruotsin kansan hyväksi. Hän mainitsee kuitenkin omien intohimojensa olevan ”terveidenhoito” (friskvård, johon Westlingin ala eli kuntosalit ja henkilökohtainen valmennus ilmeisesti lasketaan) ja yrittäjyys. Kuulostaa siltä, kuin hän markkinoisi omaa yritystään kihlajaispuheessaan. Aikooko Daniel jatkaa yrittäjänä avioliiton jälkeenkin? On hämmästyttävää, miten sukupuoliroolit ohjaavat kihlausilmoitusta enemmän kuin perinteinen työnjako kuninkaallisen ja tämän puolison välillä. Miespuolisen kruununperijän naispuolisen puolison odotettaisiin todennäköisesti Ruotsissakin ilman muuta luopuvan omasta urastaan ja keskittyvän puolisonsa kuninkaallisuuden tukemiseen ja lasten synnyttämiseen.

Victoria puhuu videolla lämpimästi perheen perustamisesta, Daniel ei sitä mainitse. Mitä olisi tapahtunut, jos Victoria olisi valinnut samaa sukupuolta olevan kumppanin? Ruotsissahan avioliittolainsäädännöstä on tulossa sukupuolineutraali, joten avioliittovaatimus ei olisi este.

”Tulkoot he kaksi onnellisiksi, mutta piru periköön jälkeenjääneen ruotsalaisen luokkayhteiskunnan”, kirjoittaa Röda Malmö (Punainen Malmö) blogissaan. Silti monarkiaa siedetään yleisesti ottaen hyvin. TV4:n teettämän gallupin mukaan 83% mielestä Victoria on ”valinnut oikein” puolisonsa. Puolisoa ei sentään valita kansanäänestyksellä, mutta Vickan-parka joutui odottamaan isänsä ja jopa hallituksen hyväksyntää parisuhteelleen. Onkohan sillä tavoiteltu demokratiaa, että hallitus hyväksyy monarkin puolison?

Ruotsalaisblogeissa ja lehdistössä prinsessahäitä ruoditaan tietenkin myös kriittisesti ja pilkallisestikin, mutta varsinainen monarkian vastainen liike kärsinee tosikon leimasta. Häähumu on sallittua sirkushuvia. Vielä enemmän se on sitä monille suomalaisille prinsessafaneille, jotka alkavat viimeistään nyt etsiä Victoria-seinälautasta kotiinsa.