YleinenKirjoittanut Oona Juutinen

Ei-toivottua ainesta

Lukuaika: 2 minuuttia

Ei-toivottua ainesta

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Oona Juutinen

Poliitikko maistaa omaa lääkettään.

Viime päivinä maailmalla on keskusteltu runsaasti Geert Wilders -nimisestä hollantilaispoliitikosta. Nimi saattaa kuulostaa tutulta suomalaisillekin, sillä samaisesta tukkansa vitivalkoiseksi blondaavasta oikeistohihhulista kohuttiin myös vuosi sitten tämän julkaistua Fitna-nimisen islaminvastaisen lyhytelokuvansa.

Kyseisen tekeleen kutsuminen lyhytelokuvaksi lienee tosin liioiteltua, sillä 17-minuuttinen pätkä sisältää lähinnä vain kuvia terrori-iskuista yhdistettynä Koraanin katkelmiin. Elokuvasta ei tykätty juuri missään maassa, ja Hollannissa paikaliset tv-asemat kieltäytyivät näyttämästä sitä. Lopulta se julkaistiin internetissä – muutamaankin otteeseen, sillä Wilders huomasi vasta julkaisun jälkeen laittaneensa leffaan kuvan eräästä paikallisesta räppäristä väittäen tämän olevan elokuvaohjaaja Theo Van Goghin murhaaja. Hups…

mainos

Omaa Vapauden puolue -nimistä puoluettaan johtava Geert Wilders on mies, joka hutkii ensin ja tutkii vasta sitten, joka janoaa huomiota ja osaa sitä myös itselleen hankkia. Wilders on noussut kuuluisuuteen lähinnä kärkkäillä lausahduksillaan. Haastatteluissa mies pudottelee lähes käsikirjoitetuilta kuulostavia one-linereita, kuten “Kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta lähes kaikki terroristit ovat muslimeja.”

Wilders on myös ilmoittanut Koraanin olevan fasistinen kirja. Muslimimaista ei pitäisi hänen mukaansa ottaa enää yhtään uutta maahanmuuttajaa, kaksoiskansalaisuuden omaavilta rikollisilta pitäisi ottaa pois Hollannin passi ja karkottaa nämä välittömästi takaisin niinsanottuihin kotimaihinsa (kyse on lähinnä nuorisorikollisista, joista suurin osa on syntynyt ja kasvanut Hollannissa), uusia moskeijoita ei saisi rakentaa ja muslimikoulutkin pitäisi lailla kieltää.

Kaikilla on toki oikeus kritisoida haluamiaan asioita, mutta Wilders on siirtynyt kritisoinnista yhden miehen armeijaksi lietsomaan vihaa Islamia vastaan. Ja samaa mieltä on muuten oikeuslaitoskin, Wilders kun joutuu pian vastaamaan vihaan ja syrjintään kannustavista lausunnoistaan tuomarin edessä. Wilders on niin hupaisa tapaus, että tämän taustoista kertoisi mielellään vaikka parin kolumnin mitan, mutta jos nyt kuitenkin asiaan:

Jokin aika sitten Wilders kutsuttiin Iso-Britanniaan keskustelemaan Fitna-elokuvasta parlamentin jäsenten kanssa. Tiistaina, kahta päivää ennen sovittua tapaamista, Wilders sai kuitenkin kirjeen Iso-Britannian Haagin suurlähetystöltä. Kirjeessä ilmoitettiin Wildersin olevan uhka yhteiskunnan rauhalle ja järjestykselle, ja täten persona non grata Iso-Britannian maaperällä. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun Britannia kieltää maahantulon EU-maassa toimivalta poliitikolta.

Wilders itse raivostui päätöksestä ja ilmoitti, että hänen sananvapauttaan koetetaan rajoittaa. Wilders on siitä hassu mies, että oikeuttaa kaikki omat tekemisensä ja sanomisensa sananvapaudella, mutta ei soisi tippaakaan samaa muille. Taannoin Wilders vertasi muslimeja natseihin, mutta heti kun häneen itseensä kohdistetaan hieman kritiikkiä, syntyy heti jumalaton poru. Nyt Hollannin hallitus on ollut pakotettu ottamaan kantaa Wildersin puolesta tässä maahantulokysymyksessä, ja sekös mahtaa pääministeriä ja kumppaneita harmittaa. Wildersistä ei nimittäin tykkää juuri kukaan.

Tätä kirjoitettaessa Wilders on laskeutunut Heathrow’n lentokentälle ja on parhaillaan ulkomaalaispoliisin kuulusteltavana. Vielä ei ole varmaa, käännytetäänkö tämä takaisin Hollantiin. Välittämättä siitä kuka missäkin kiistakysymyksessä on loppujen lopuksi oikeassa ja kuka väärässä, on todettava, että siitäs sai Wilders. Iso-Britannia pelasti juuri päiväni, ja toivottavasti nämä potkivat Wildersin pikapuolin takaisin sinne mistä tulikin.