YleinenKirjoittanut tuuli hakulinen

Ei.enää.roskia

Lukuaika: < 1 minuutti

Ei.enää.roskia

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Tuuli Hakulinen

Pietarilainen ulkoilualue täyttyy roskista. Nuorten nettirinki siivoaa.

Raikkaana syysaamuna Rzhevskin ulkoilualueella, Pietarin kaupungin laitamilla kokoontuu mielenkiintoinen porukka. Nämä nuoret ovat tavanneet venäläisessä Facebookissa – vkontakte.ru – ja sopineet tapaamisen metsikköön. Kerätäkseen yhdessä roskia.

Kävelymatkan päässä yli puolen miljoonan asukkaan lähiöstä sijaitseva lähes luonnontilainen metsä on tietenkin suosittu ulkoilualue. Roskaaminen alueella on kielletty, mutta valitettavan harva ulkoilija jaksaa kantaa roskansa mukanaan takaisin kaupunkiin. Ulkoilualue on luokiteltu metsäksi, eikä se kuulu kaupungin jätehuollon piiriin.

mainos

Tällä kertaa osaanottajia on noin 15, mikä on kuulema odotettua vähemmän. Roskia kerätään aamusta iltapäivään asti. Suurin osa jätteistä lojuu valmiina kasoina nuotiopaikkojen lähistöillä. Neuvostoaikana oli tapana kantaa kaikki purkit ja pussit mukana takaisin kaupunkiin ja uusiokäyttää seuraavalla retkellä. Ainoastaan säilykepurkit jäivät metsään – ne käsiteltiin pioneerisääntöjen mukaisesti ensin nuotiossa ja sitten jätettiin maahan rapistumaan. Sama tyyli on edelleen monilla tapana, vaikka jätteen määrä on kulutusyhteiskunnassa moninkertaistunut sitten neukkuaikojen.

Iltapäivästä tunnelma on väsynyt ja mieliala hieman ristiriitainen: toisaalta jätepussikasa osoittaa että turhaan ei ole metsässä kyykitty. Toisaalta tämäkin määrä jätettä tuntuu vain pisaralta meressä. Tapahtuman järjestäjät ovat sopineet etukäteen metsänhoitajien kanssa roskapussien kuljettamisesta pois alueelta. Isompiin tapahtumiin ajetaan kunnan toimesta roskalavat paikalle jo etukäteen.

Roskien keräämisliike on muutamassa vuodessa paisunut maanlaajuiseksi. Pietarin lähistön metsissä roskatalkoita järjestetään pitkin kesää, useiden eri järjestäjien toimesta. Ryhmät ovat verkostoituneet löyhästi musora.bolshe.net-sivustolla – ”ei enää roskia” – missä pidetään yhteyttä ja jaetaan vinkkejä koskien kierrätystä ja roskien kuljetusta pois metsistä.