YleinenKirjoittanut Sampsa Oinaala

ABC-syöpä leviää

Lukuaika: < 1 minuutti

ABC-syöpä leviää

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Sampsa Oinaala

Tienvarsikuppiloiden tilalle nousee sieluttomia standardiasemia. Sitä kai kansa haluaa.

Juukaan avattiin juuri uusi ABC-asema. Nurmeksessa sellainen jo on. Valtimolle sellaista suunnitellaan.

Kyllähän te ABC:n tiedätte. Ne ovat niitä liikenteen solmukohtiin viime vuosina ilmestyneitä kauppakeskuksia, joissa on myymälöitä, ravintoloita ja kallista bensaakin sivutuotteena. Huoltoasemiksi niitä kai kutsutaan, mutta mitään apua särkyneen auton kanssa on sieltä turha odottaa.

mainos

Valtimolla on vielä toistaiseksi vanha Neste. Sitä on helppo haukkua. Kallista bensaa, näyttää nuhruiselta, huonot valikoimat kahvilassa… Se on kuitenkin paikka, josta saa ihan oikeasti apua – eikä se edes välttämättä maksa mitään. Kun äitini autosta oli etuvalo rikki, löytyi Nesteeltä heti sopiva. Sitten myyjä kipaisi kassakoneen takaa pyytämättä laittamaan lampun autoon paikoilleen, eikä veloittanut muuta kuin lampun hinnan.

Valtimon Nesteeltä minä saan moottorisahaan kaksitahtibensaa (ainoaa bensaa jota autottomana tarvitsen) halvalla suoraan pumpusta. Sieltä saa lamppuöljyä isoissa kanistereissa. ABC:ltä ei saa.

Nesteen kahviolla on sielu. Siellä on tunnelmaa. Sieltä saattaa löytää inspiraation, napata mukaansa tarinan. Tällaiset kahviot ABC-syöpä tapaa yksi kerrallaan. Ennen tienposket olivat täynnään toinen toistaan värikkäämpiä ja persoonallisempia kuppiloita, rehellisiä paikkoja, joista sai maukasta ruokaa.

Nyt kuppilat ovat yksi toisensa jälkeen kadonneet. Ne ovat korvautuneet standardisoiduilla taukopaikoilla, joissa on sama sisustus, sama taustamusiikki ja samat mauttomat, pienet ja ylihintaiset ruoka-annokset.

Ihmiset ilmeisesti pitävät ABC:sta. Ei kai mikään palvelu leviäisi ilman asiakkaita. Ajan henkeen se sopii hyvin. Sielu on kadonnut muualtakin yhteiskunnasta. Kiire on ottanut niskaotteen ajasta. Eivät tähän aikaan sovi tunnelmalliset ja persoonalliset paikat. Mieluummin mennään ABC:lle. Sieluttomuutta 24 tuntia vuorokaudessa.