YleinenKirjoittanut Kadri Taperson

Tallinnaan nousi Volk

Lukuaika: < 1 minuutti

Tallinnaan nousi Volk

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Kadri Taperson

Lama hiljentää rakennusintoa, ja Viron ensimmäinen talonvaltaus juhlii.

Katson aamuisin televisiota. Se on huono tapa. Oikeastaan TV toimii taustana, kun täällä on välillä liian hiljaista.

Arkipäiväisin täällä näytetään brittisarjaa 60-luvun poliiseista. Tänään sarjassa kohdattiin talonvaltaajia – ja poliisit olivat samalla puolella valtaajien kanssa. Ihmeellistä. Taas jokin hyvä on saanut alkunsa Englannista. Kerran sarjassa puhuttiin eläinoikeusaktivisteistakin. Good old England.

mainos

Luulen kuitenkin, että brittiviranomaisilla oli jokin muu kuin hyvä mielessä, kun he puhuivat, että Britanniaan matkustaminen on ulkomaalaisille etuoikeus. The Telegraphin uutinen sanoi nimittäin viikko sitten, että kaikkien ekstremistien täytyy julkisesti sanoutua irti omista kannoistaan, tai muuten niiltä kielletään maahanpääsy. Näin pitäisi tehdä niin abortinvastustajien, äärioikeistolaisten kuin eläinoikeusaktivistienkin. Sitä ei selitetty, että miten tämä julkilausuma tehdään.

Mutta jos Englannissa talonvaltaus olikin tuttu juttu jo 60-luvulla, niin Viron ensimmäinen valtaus juhlii viiden kuukauden ikää. Squatin nimi on Volk: se tarkoittaa venäjäksi sutta. Kuten arkiaamujen televisiosarjassa, ei Tallinnan ensimmäisessä vallatussa talossakaan ole tällä hetkellä syytä pelätä poliisia.

Tuntuu, että lama auttaa. Nyt Tallinnassa ei rakenneta niin hirveän paljon – ja hirveän rumia – taloja kuin vielä puoli vuotta sitten. Vanhoja huonokuntoisia taloja vain seisoo yritysten hallinnassa. Kiinteistöjen omistajat katsovat nyt melkein hyvällä mielellä, että talossa joku asuu ja askartelee.

Alussa Volk oli todella karmea paikka. Nyt valtaajat sanovat paikkaa high-tech-valtaukseksi. Kaikesta en saa edes puhua, etenkään turvallisuudesta, mutta niillä on siellä aurinkopaneelit ja kaikki.

Joidenkin mielestä paikka on liian suljettu. Moni kuitenkin tuntee paikan ja Tallinnan ulkopuolelta tulijat saavat yöpyä. Merkittävän monesta maasta tulleita vieraita on talossa asunutkin: Australiasta, Meksikosta, Yhdysvalloista, Puolasta ja Suomesta eniten. Verkosto toimii. Kohta aloitetaan elokuvaillat ja muut tapahtumat.

Viron mediassa talonvaltauksesta ei olla puhuttu vielä sanaakaan.

Onnitteluja viisi kuukautta vanhalle valtaukselle voi lähettää osoitteeseen hmv-squat [at] riseup.net.