YleinenKirjoittanut satu taskinen

Joululahjatoivomus: osoite

Lukuaika: 2 minuuttia

Joululahjatoivomus: osoite

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Satu Taskinen

Itävalta kerää rahaa huono-osaisille. Frau Bock auttaa ympäri vuoden.

”Olen kasvattaja enkä poliisi tai tuomari. Tehtäväni on auttaa nuoria ihmisiä saamaan koulutusta tai työtä ja tukea heitä elämään edes jossain määrin arvokasta elämää. Minun mielestäni jokaisella ihmisellä pitäisi olla samat mahdollisuudet. En usko, että on kovin viisasta synnyttää huono-osaisten ja tyytymättömien ihmisten ryhmiä. Siinäkin tapauksessa, että nämä ihmiset jonain päivänä joko omasta halustaan tai pakon edessä palaisivat kotimaahansa, on parempi, että he ovat oppineet täällä jotain ja että heitä on kohdeltu hyvin. Nämä kokemukset he vievät mukanaan kotimaahansa. Huonompi vaihtoehto on, että he eivät ole saaneet tarvitsemaansa, ovat alkoholisoituneet, tulleet riippuvaisiksi huumeista tai joutuneet rikoksen tielle.”

Lainaus on Ute Bockin statement aiheesta turvapaikanhakijat ja heidän mitättömät mahdollisuutensa tehdä mitään laillisesti.

mainos

Frau Bock työskenteli 70-luvun loppupuolella nuorten miesten asuntolan johtajana. Sosiaaliviranomaiset saivat vihiä Ute Bockin auttamisen halusta ja alkoivat vähitellen lähettää hänen luokseen maahanmuuttajataustaisia nuoria, joille eivät keksineet mitään muutakaan paikkaa.

Nykyään Ute Bockin nimen tuntevat Wienissä kaikki, jotka vähääkään seuraavat mitä ympärillä tapahtuu. Erityisesti hänet tuntevat turvapaikanhakijat, joita kukaan muu ei huoli.

1999 Ute Bockin asuntolaan tehtiin ratsia, jonka seurauksena 30 afrikkalaista nuorta pidätettiin epäiltynä huumekaupasta. Bock erotettiin lyhyeksi aikaa virastaan ja häntä vastaan nostettiin syyte. Päätös kumottiin myöhemmin, mutta Bockia kiellettiin enää antamasta asuntolapaikkaa afrikkalaistaustaisille turvapaikanhakijoille.

Hyvä ihminen kun on, Ute Bock ei voinut jättää apua tarvitsevia ihmisiä kadulle, vaan perusti omin varoin yksityissoluasuntoja, joissa nykyään on tilaa 310 ihmiselle.

Nyt joulun alla Frau Bockin kuvat koristavat kaupunkia julisteissa, jotka mainostavat hänen yhdistyksensä järjestämiä joulubileitä.

__________

Joulun alla Itävalta kerää rahaa vähäosaisille erityisen ahkerasti ja hyvällä menestyksellä. Erityisen iso keräys kantaa nimeä Licht ins Dunkel eli Valoa pimeyteen.

Samoin joulun alla yleensä medioissa näkyy keskustelua siitä, pitäisikö hyväntekeväisyyslahjoitukset saada vähentää verotettavista tuloista. Tähän mennessä keskustelusta ei ole syntynyt kuin pieni liekki, joka sitten viimeistään jouluaattona, kun keräysten huippu on ohitettu, on sammunut.

Tänä vuonna asia on muuttumassa. Varakansleri, kansanpuolueen Josef Pröll, antoi 16.12. lehdistölle lausunnon, jonka mukaan verovähennysten piiriin aiotaan ensi vuoden alusta hyväksyä avustukset, jotka maksetaan ”koti- ja ulkomailla toimiville hyvää tekeville järjestöille”. Hyväksyttävien listalle ei oteta eläinsuojelu- eikä ympäristöjärjestöjä. Lopullinen lista julkistetaan tammikuun puolessa välissä.

Vuonna 2000 eläkkeelle jääneen Ute Bockin yhdistys antaa neuvontaa, tarjoaa saksan opetusta, tietokonekursseja, oikeusapua ja monelle osoitteen, jossa voi olla virallisesti kirjoilla. Ute Bock on saanut humanitäärisestä työstään lukuisia palkintoja ja on edelleen täysin riippuvainen lahjoituksista.