HenkilökohtaistaKirjoittanut NHL

Lue ihan homona!

Lukuaika: 2 minuuttia

Lue ihan homona!

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti NHL

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä käsitteleviä kirjoja on suhteellisen paljon, mutta mistä aloittaa? Tässä Voiman NHL-toimituksen kokoamat vinkit.

Romaanit

Radclyffe Hall: Yksinäisyyden kaivo. Basam Books 2010.

Kuin Jane Austenia lesbo-/trans-viballa. Sukupuoli-identiteettinsä kanssa kamppaileva Stephen kasvaa 1900-luvun alun Euroopassa. Vuonna 1928 julkaistu teos johti siveellisyysoikeudenkäynteihin, mitä nyt on vaikea uskoa, sillä lähin viittaus seksiin on lause “That night they were not divided”.

Sofi Oksanen: Baby Jane. WSOY 2005.

Kuvaus kahden naisen parisuhteesta, jota varjostaa toisen paniikkihäiriö. Hiljalleen häiriö kietoo molemmat erikoiseen dynamiikkaan ja toimintatapoihin.

Jeffrey Eugenides: Middlesex. Otava 2003 Pulitzer-palkittu teos kertoo geenien matkasta kolmessa sukupolvessa ja niiden ratkaisevasta vaikutuksesta yhteen ihmiseen. Hahmon elämä muuttuu radikaalisti teini-iässä, kun poikkeukselliset geenit alkavat manifestoitua merkkeinä intersukupuolisuudesta.

Pentti Holappa: Ystävän muotokuva. WSOY 1998.

Tunteenpaloa miesten välillä sodanjälkeisessä Suomessa. Teos voitti Finlandia-palkinnon.

Marja Björk: Poika. Like 2013.

Kertomus transsukupuolisen pojan kasvusta. Björk on kertonut tekstin pohjautuvan oman lapsensa kokemuksiin.

Sarjakuva

Alison Bechdel: Useita sarjakuvateoksia.

Terävää havainnointia ihmissuhteista, sukupuoleen ja seksuaali-identiteettiin kasvamisesta ja lesbojen arjesta.

Lastenkirjat

Minna Lindeberg & Linda Bondestam: Aimo ja Unto. Söderström 2012.

Vanhenevien miesten parisuhde esitetään sivuseikkana heidän seikkailuissaan. Harvoin lastenkirjoissa muutenkaan ruoditaan aikuisten parisuhteiden muotoja.

Runous

Allen Ginsberg: Huuto. Sammakko 2000.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Epäsiveellisyydestä syytteen saanut runo etenee pitkinä pätkinä hallusinaatiomaista tekstiä. Kulttiteos kuvaa seksuaalisuutta, erityisesti homoseksuaalisuutta.

Tietokirjat ja ei-fiktiivinen kirjallisuus

Judith Butler: Hankala sukupuoli. Gaudeamus 2006.

Feminismiä ja queer-teoriaa. Butler esittää teorian sukupuolesta performatiivisena, kulttuurisena rakennelmana, joka syntyy toistamalla tiettyjä rooleja.

Martti Nissinen: Homoerotiikka Raamatun maailmassa. Yliopistopaino 1994

Teos käy läpi kaikki Raamatun tekstikohdat, joita on tulkittu homokielteisinä, ja suhteuttaa ne syntyaikaansa ja -kulttuuriinsa.

Alan Downs: The Velvet Rage: Overcoming the Pain of Growing Up Gay in a Straight Man’s World. HighBridge Company 2012

Häpeän, torjunnan ja vihan sekoituksella voi olla kohtalokkaita seurauksia homomiehelle heteromiesten maailmassa. Yleisiä homomiesten haasteita todellisiin kertomuksiin tukeutuen.

_______________

Kirjasto syrjintää vastaan

Kallion kirjastoon Helsinkiin ilmestyi tammikuussa sateenkaarihylly. Hyllystä löytyy kaunokirjallisuutta, runoutta, tietokirjallisuutta, lastenkirjoja ja elokuvia, joita yhdistää hlbtiqa-teema.

”Mielestämme kirjaston pitää tehdä syrjintää ehkäisevää työtä, ja Kallion liberaaliin henkeen se sopii hyvin. Tarkoitus ei ole eristää vähemmistöjä koskevaa kirjallisuutta sateenkaarihyllyyn, vaan samat kirjat löytyvät myös muualta. Hyllyllä on tärkeä symboliarvo”, kertoo Kallion kirjaston pedagoginen informaatikko Anki Mölläri.

Idea tuli Uumajan kirjastosta, jossa vastaava hylly on saanut hyvää palautetta.

”Hyllyä laajennetaan, ja kirjavinkkejä otetaan vastaan. Suunnittelemme teeman alle myös satutunteja, tapahtumia ja sateenkaarihyllyn avajaisia”, Mölläri jatkaa.

_______________

Heli Yli-Räisänen

  • 9.2.2015
  • Kirjoittanut NHL