HenkilökohtaistaKirjoittanut Antti Rautiainen

Natsi on natsille susi

Lukuaika: 5 minuuttia

Natsi on natsille susi

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Antti Rautiainen

Nationalistien taistelujärjestöllä oli yhteyksiä Putinin hallintoon.

Moskovassa alkoi 29. toukokuuta oikeudenkäynti “Venäläisten nationalistien taistelujärjestön” eli BORNin neljää jäsentä vastaan. Järjestö toimi vuosina 2008–2010.

BORN ei ollut Moskovan kansallismielisten tehokkain murhakone – “Kansallis-sosialistisen yhdistyksen pohjoisen osaston” NSO-Severin jäsenet tuomittiin yhteensä 27 murhasta, ja lähes yksinomaan alaikäisistä koostunut Ryno-Skatševskin ryhmäkin sai 20 ihmistä hengiltä. BORNin tilillä murhia on “vain” yhdeksän. Mutta toisin kuin ryhmät, jotka valitsivat uhreikseen kadulla tavattuja satunnaisia ulkomaalaisia ja vähemmistöjen edustajia, BORN keskittyi huolellisesti suunniteltuihin ja kohdistettuihin murhiin, joiden mediahuomio oli taattu.

Tässä BORN seurasi pietarilaisten Dmitri Borovikovin ja Aleksei Voevodinin johtaman, vuosina 2003-2006 toimineen kansallissosialistisen “Terroristisen taistelujärjestön” luomaa strategiaa, ja yksikään Venäjän nationalistien järjestöistä ei ole menestynyt yhtä hyvin kuin tällä tiellä kuin BORN.

Esitutkinnan aikana on tullut ilmi, että BORN oli toimintavuosinaan lähes kaikkien Moskovassa tehtyjen, valikoituihin kohteisiin kohdistettujen äärioikeiston tekemien murhien takana. Vaikuttava saavutus, koska järjestöllä tiedetään olleen vain kahdeksan jäsentä. Näistä pakosalla on enää yksi, Aleksei Parinov.

Ukrainaan paennut Aleksei Koršunov lähti 4.10.2011 lenkille Zaporižžjan kaupungissa käsikranaatti taskussaan, ja räjähti kappaleiksi. Nyt oikeutta käydään Maksim Baklaginia, Vjatšeslav Isajevia, Mihail Volkovia ja Juri Tihomirovia vastaan. Kolme ensimmäistä on ollut kuulusteluissa yhteistyöhaluisia, tosin kaikki yrittävät vierittää mahdollisimman paljon kuolleen Koršunovin harteille. Nikita Tihonov tuomittiin ihmisoikeusasianajaja Stanislav Markelovin ja toimittaja Anastasia Baburovin murhasta, ja hänen avovaimonsa Jevgenia Hasis tuomittiin avunannosta 18 vuoden vankeuteen. Molemmat ovat todistajina nyt alkavassa oikeudenkäynnissä.

Volkov ja ryhmän aatteellinen johtaja Ilja Gorjatšev saatiin kiinni viimeisenä, Volkov otettiin kiinni Ukrainassa ja Gorjatšev Serbiassa toukokuussa 2013. Viime marraskuussa Gorjatšev luovutettiin Serbiasta Venäjälle. Gorjatšev on ollut kuulusteluissa vaitonainen, mikä on ymmärrettävää – koska hän ei osallistunut henkilökohtaisesti yhdenkään murhan toimeenpanoon, hänellä on parhaat mahdollisuudet luistaa tuomiosta.

Tihonovin ja Hasisin pidätyksestä ja tuomiosta olen kirjoittanut Fifiin jo kolmesti (1, 2, 3), ja olen kirjoittanut kolme kertaa tutuistani, jotka ryhmä murhasi (1, 2, 3). En siis ole kirjoittanut mistään muusta aiheesta viimeisen viiden vuoden aikana yhtä useasti kuin BORNista, ja petturuuden ja selkäänpuukottamisen värittämä ryhmän oikeudenkäynti on hyvä päätös tälle yli viisi vuotta Fifissä jatkuneelle jatkokertomukselle.

Oman oikeudenkäyntinsä aikoihin Tihonov ja Hasis olivat vielä vaitonaisia. Tihonovin kielenkannat kuitenkin kirposivat hänen istuttuaan yli vuoden elinkautisvankien “Napaseudun pöllö” -nimellä tunnetussa vankilassa Jamalo-Nenetsian Harpin kylässä. Tihonovin lausunnot ovat kuitenkin viidestä yhteistyötä tekevästä ryhmän jäsenestä epäilyttävimpiä. Häntä pidettiin täydessä eristyksessä 1×3 metrin kopissa ilman ulkoilumahdollisuutta, vankilassa joka on ehkä Venäjän ankarin. Hän on selvästi valmis sanomaan mitä tahansa päästäkseen johonkin muualle.

Viime vuonna tuli ilmi, että “Napaseudun pöllön” henkilökunta on kiduttanut elinkautisvangeista irti noin 190 perätöntä tunnustusta ja ilmiantoa vuodesta 2009 eteenpäin. Mutta vaikka Tihonovin lausunnot ovat syntyneet epäilyttävissä olosuhteissa, ne eivät ole ristiriidassa kolmen yhteistyötä tekevän syytetyn lausuntojen kanssa.

Tihonovin tyttöystävä Jevgenia Hasis on myös muuttunut vankilassa yhteistyöhaluiseksi, eikä vain oman tapauksensa tiimoilta. Viime vuonna hänet marssitettiin tiedotusvälineiden eteen kumoamaan samaisella Mordovian vankileirillä istuneen Pussy Riotin jäsenen Nadežda Tolokonnikovan väitteitä leirin ihmisoikeusrikkomuksista.

Tihonovilla on myös henkilökohtaisia kaunoja Gorjatševia kohtaan, koska tämä toimi syyttäjän todistajana Tihonovin omassa oikeudenkäynnissä. Tihonovin ja Hasisin oikeudenkäynti oli katastrofi Venäjän radikaaleille kansallismielisille. Hasis oli haukkunut kuulusteluissa natsiskenen merkkihenkilöitä, ja poliisin vuodettua kuulustelunauhat Venäjän Blood & Honour -järjestön johtaja Sergei Golubev marssi oikeuteen todistamaan Tihonovia ja Hasisia vastaan.

Gorjatševin suuri suunnitelma oli pyörittää Kremlille myötäsukaista, laillista “Russki obraz” -järjestöä ja sen rinnalla maanalaista taistelujärjestöä, mutta Gorjatšev petti pitkäaikaisen ystävänsä Tihonovin heti kun tämä pidätettiin marraskuussa 2009. Maine vasikoitsijoina teki Russki obraz -järjestöstä käytännössä lopun.

10. lokakuuta 2008 Volkov ja Tihonov murhasivat antifasisti Fjodor Filatovin. Volkov puukotti Filatovia 24 kertaa, mutta yksikään haavoista ei ollut kuolettava ja Filatov kuoli sokkiin ja verenhukkaan. Tästä iskusta BORN ei kuitenkaan vielä ottanut vastuuta.

Ensimmäinen aktio, joka tehtiin BORNin nimissä oli keskiaasialaisen vierastyöläisen Salohitdin Alizovin murha. Alizovin pää leikattiin irti joulukuussa 2008 uhkauksena vierastyöläisille ja heitä kutsuville viranomaisille. Tammikuussa 2009 Tihonov ampui Stanislav Markelovin ja hänen seurassaan olleen Anastasia Baburovan. 28. kesäkuuta samana vuonna Tihomirov ja Baklagin tappoivat antifasisti Ilja Džaparidzen. 3. syyskuuta Mihail Volkov ampui Rasul Halipovin, jota syytettiin murhan aikana oikeudessa nuorten natsiskinheadien hakkaamisesta. 16. marraskuuta samana vuonna Koršunov ampui antifasisti Ivan Hutorskoin tämän kotirapussa. Vuoden viimeisen murhansa ryhmä suoritti 24. joulukuuta, kun thainyrkkeilijä Muslim Abdullajev tapettiin.

12. huhtikuuta 2010 Koršunov ampui nationalisteja tuominneen tuomarin Eduard Tšuvašovin, viimeistään tämän jälkeen BORNia jahtaamaan laitettiin Venäjän parhaat rikostutkijat, jotka lopulta tekivät ryhmästä lopun. Viimeinen ryhmän uhri oli armenialainen taksikuski Soso Hatšikjan syyskuussa 2010, hän oli odottamassa vapaalla jalalla tuomiota keskenmenoon johtaneesta venäläisnaisen pahoinpitelystä.

BORNin hajoamisen jälkeen natsit eivät ole saaneet hengiltä yhtäkään antifasistia Moskovassa. Vuodesta 2009 jatkunut Venäjällä tehtyjen rasististen murhien määrän lasku taittui viime vuonna, mutta 21 tilastoitua rasistista murhaa on vain noin neljäsosa viime vuosikymmenen huippuvuosista.

BORNin jäsenistä ainakin Tihonov, Koršunov ja Volkov kuuluivat OB 88:an, “Yhdistyneeseen prikaatiin 88”. Natsien suosima numeroyhdistelmä tarkoittaa kahta latinalaisten aakkosten kahdeksatta kirjainta, ja on siten lyhenne sanoista Heil Hitler. OB 88 syntyi vuoden 1998 tienoilla kahden natsiskiniryhmän, “Valkoisten bulldogien” ja “Lefortovon rintaman” yhdistyttyä, aikana jolloin natsiliike oli vahvasti kytköksissä skinhead-alakulttuuriin ja järjestelmällisen poliittisen terrorin sijasta sitä kiinnosti lähinnä jalkapallo, alkoholi, musiikki ja tappelut muiden nuorison alakulttuurien kanssa.

BORN oli siis sen jäsenten kautta suoraa jatkumoa Neuvostoliiton jälkeisen Venäjän natsiliikkeen ensimmäiselle sukupolvelle, ja sen mukana on lähdössä tiilenpäitä lukemaan joukko sen pioneereja. Kolmekaan vuotta ei ole riittänyt Moskovan natseille tämän menetyksen korvaamiseen. Itse uskon että on vain ajan kysymys koska Venäjän natsiliike saa uuden BORNin tasoisen toimijan, mutta tähän voi mennä vielä vuosia.

mainos

Alunperin “Russki obraz” oli lehti, jota Gorjatšev ja Tihonov julkaisivat 2000-luvun alkupuolella. Tarkoitus oli uudistaa kansallismielistä liikettä, tehdä laadukasta lehteä ja syrjäyttää hörhöimmät teoriat juutalaisten maailmanlaajuisista salaliitoista. Esikuvaksi otettiin serbialaisen Obraz-järjestön kansallismielinen ideologia.

Vuonna 2006 Tihonov ja Parinov osallistuivat antifasisti Aleksandr Rjuhinin murhaan, minkä jälkeen molempien oli paettava Ukrainaan. Vuonna 2007 Gorjatšev kuitenkin kutsui Tihonovin takaisin Moskovaan, toteuttamaan omaa kahden rintaman strategiaansa. On mielenkiintoista, että Tihonovin kertomuksen mukaan ensimmäiset aseet, Suomi-konepistoolin ja Mosin-kiväärin hänelle järjesti Venäjän laajalevikkisimmän sanomalehden Komsomolskaja Pravdan toimittaja Dmitri Stešin.

Stešin on sittemmin kunnostautunut antifasistien mustamaalaamisessa, ja Putin palkitsi hänet taannoin “journalistisista palveluksista” Ukrainan kriisin aikana. Vaikka Stešin oli BORNin kanssa erittäin läheisissä tekemisissä, ellei jäsen, niin hän ei ole todistanut ketään vastaan eikä häntä ole missään vaiheessa syytetty mistään.

Russki Obrazista tuli osa Putinin neuvonantajan Vladislav Surkovin strategiaa luoda kilpailevia, mutta Kremliä tukevia ja Kremlin tukemia järjestöjä oikealle, vasemmalle ja liberaalien leiriin. Vasemmalla Surkovin visiota edustivat esimerkiksi Oikeudenmukainen Venäjä -puolue ja Boris Kagarlitskin Rabkor-sivusto ja liberaalien leirissä Oikea asia -puolue. Äärioikeiston surkovilainen projekti oli Russki Obraz. Yhdyslinkki Surkovin ja Russki Obrazin avulla oli Leonid Simulin, joka johti “Paikalliset”-järjestöä Moskovan läänin Ljubertsyn kaupungissa, “Paikalliset” on yksi monista kilpailevista Kremliä tukevista nuorisojärjestöistä Našin, Nuoren kaartin ja Nuoren Venäjän rinnalla.

Tärkein BORNiin liittyvä kysymys onkin se, tiesivätkö Simulin, Surkov ja presidentin hallinto Gorjatševin kaksoisstrategiasta, johon poliittiset murhat kuuluivat laillisen järjestön johtamisen rinnalla? Tämä kysymys on täysin auki, koska Gorjatšev on ollut kuulusteluissa vaitonainen. Puolustuksen strategia on väittää, ettei Gorjatševilla ole murhien kanssa mitään tekemistä, ja että hän on vankilassa vain Kremlin sisäisten valtataistelujen vuoksi. Puolustuksen mukaan todellinen kohde on Putinin epäsuosioon joutunut Surkov, joka halutaan passittaa vankilaan Gorjatševin todistuksen perusteella.

Russki Obrazin aikoihn Gorjatšev kuitenkin kehuskeli kaikille yhteyksillään presidentin hallintoon ja BORNin tappajien hän antoi ymmärtää, että iskuilla oli vaikutusvaltaisia suojelijoita. Tihonov on myös todistanut, että Gorjatšev kertoi saaneensa osan ryhmän uhrien osoitteista viranomaisilta.

Oli tämä Gorjatševin valehtelua tai ei, Kremlin vastustajille muiden BORNin jäsenien todistuslausunnot ovat antaneet aihetta uskoa, että Surkov teki toisinajattelijoiden terrorisoinnista vakiintuneen osan presidentin hallinnon keinovalikoimaa. Esimerkiksi Kommersant-lehden toimittaja Oleg Kašin on BORNin esitutkintapöytäkirjojen tultua julki ollut yhä vakuuttuneempi siitä, että marraskuussa 2010 tapahtunut pahoinpitely, jonka seurauksena hän oli päiväkausia koomassa ja menetti sormensa, oli presidentin hallinnon järjestämä.