HenkilökohtaistaKirjoittanut Antti Rautiainen

Moskovalainen antifasisti jälleen vankilaan

Lukuaika: 2 minuuttia

Moskovalainen antifasisti jälleen vankilaan

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Antti Rautiainen

Aleksei Sutuga ei ehtinyt olla vapaana edes vuotta.

Viime lauantaina anarkisti Aleksei Sutuga ja kymmenen muuta antifasistia otettiin kiinni kotimatkalla Moskovan Rock House -klubilla järjestetystä konsertista. Virkavalta väitti heidän “kiroilleen julkisella paikalla”. Kiinniotto oli kuitenkin teatteria – jo matkalla Izmailovon alueen poliisiasemalle Sutugaa kuulusteltiin hänen vierailuistaan Ukrainaan ja osallistumisesta Kiovan protesteihin.

Poliisien varsinainen suunnitelma selvisi sunnuntaina. Sutuga siirrettiin Izmailovosta Moskovan syyttäjän keskusvirastoon, ja hänelle luettiin syytteet tappelusta, joka tapahtui Moskovassa tammikuun 2. päivänä. Tuolloin Sutuga oli matkalla kotiin tuttujensa luota ystävänsä kanssa. Hän huomasi tappelun, jossa kuusi hänelle ennestään tuntematonta äärioikeistoaktivistia tappeli kolmen henkilön kanssa, joita Sutuga ei myöskään ollut aikaisemmin tavannut. Sutugan mukaan yksi kuudesta äärioikeistolaisesta oli aseistautunut kumiluoteja ampuvalla travmat-pistoolilla, Sutuga pyrki rauhoittamaan tappelun eikä sekaantumaan siihen. Nyt äärioikeistoaktivistit ovat asianomistajia, ja Sutugaa syytetään “järjestäytyneenä ryhmänä tehdystä huliganismista”, josta maksimituomio on seitsemän vuotta vankeutta.

mainos

Sutuga ehti olla vapaana alle vuoden, viime kesäkuussa hänet päästettiin vapaalle jalalle vastaamaan syytteisiin, jotka koskivat Vozduh-klubin tapahtumia joulukuussa 2011, tuolloin hän oli viettänyt tutkintavankeudessa yli vuoden. 10. tammikuuta Sutuga ja kolme muuta antifasistia armahdettiin myös Pussy Riotin vangitut jäsenet ja Greenpeacen aktivistien vapauttaneen armahduslain nojalla. Venäjän viranomaisille armahdus ei kuitenkaan tarkoita anteeksiantoa, kerran virkavallan hampaisiin joutunut Sutuga on merkitty mies. Hänet pyritään laittamaan vankilaan heti sopivan tilaisuuden koittaessa, koska hän ei luopunut vapauduttuaan poliittisesta toiminnasta vaan osallistui Kiovan protesteihin. Tiistaina Sutuga vangittiin vangitsemisoikeudenkäynnissä 8. toukokuuta asti, ja on todennäköistä että tutkintavankeus jatkuu myös tästä eteenpäin.

Sutuga päästettiin kesällä vapaalle huomattavaa takuusummaa vastaan, jota ei ole vielä palautettu, vaikka armahduksesta on kulunut neljä kuukautta. Uudet syytteet eivät kuitenkaan ole laillinen este takuusumman palauttamiselle. Moskovan Anarkistinen Musta Risti kerää rahaa Sutugan uusia asianajokustannuksia varten, lahjoituksen voi tehdä esimerkiksi Paypalin kautta.

Vozduhin tapauksen tarkoitus oli vangita tunnettu antifasisti Aleksei Olesinov, joka vangittiin ensimmäistä kertaa vuonna 2009. Kolmas merkitty mies on antifasisti Aleksei Gaskarov, joka on myös toista kertaa vankilassa – kirjailija Pjotr Silajev kirjoitti Fifissä Gaskarovin ensimmäisestä vankilakokemuksesta vuonna 2010. Tutkintavankeudessa hengenvaaraan joutunut Gaskarov todettiin tuolloin syyttömäksi. Viime huhtikuussa Aleksei Gaskarov vangittiin toistamisiin osallistumisesta Putinin virkaanastujaismielenosoitukseen 6. toukokuuta 2012, ja nyt vuotta myöhemmin hänen oikeudenkäyntinsä alkaa vihdoin 14. huhtikuuta. Gaskarovia syytetään siitä, että hän kiskaisi yhtä mielenosoittajia hakanneista mellakkapoliisia hartiasta, ja veti toista jalasta. Mitään vammoja tästä ei aiheutunut. Palkinnoksi Gaskarov hakattiin samaisena päivänä, ja hän on viettänyt jo vuoden tutkintavankeudessa syytettynä virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja mellakoinnista, josta häntä uhkaa enimmillään viiden vuoden vankilatuomio.

Ukrainan tapahtumat ovat siinä määrin säikäyttäneet Venäjän vallanpitäjät, että armoa tuskin on odotettavissa. Helmikuussa seitsemän muuta samasta mielenosoituksesta syytettyä tuomittiin vankilaan 2,5-4 vuodeksi, ehdonalaisella selvisi ainoastaan Aleksandra Naumova jonka loppulausunto julkaistiin Fifissä.

Kesällä Gaskarovin tukijat tekivät erinomaisen lyhytelokuvan “Ei sanaakaan politiikasta” .

Lyhytelokuva kuvaa erinomaisesti, millainen Aleksei on ihmisenä. Siihen saa englanninkielisen tekstityksen Youtuben tekstitysvalikosta valitsemalla. Eilen Aleksei siirrettiin kuuluisaan Butyrkan vankilaan, jossa hänen osoitteensa on

Alexey Gaskarov

FKU SIZO-2 UFSIN Rossii po g. Moskve

ul. Novoslobodskaya d. 45 127055 Moskva Venäjä

Tutkintavankilaan voi kirjoittaa vain venäjäksi, mutta kirjeen voi kääntää esimerkiksi googlen avulla.

Anarkistit ovat olleet tänä vuonna vaikeuksissa myös muualla Venäjällä. 15. maaliskuuta Ivanovossa turvallisuuspalvelu FSB kuulusteli Elizaveta Lisitsinaa, jota epäiltiin linkin jakamisesta Venäjän Facebookia vastaavassa sosiaalimediassa Vkontaktessa. Linkin jakamisesta on aloitettu esitutkinta rikoslain “kiihottaminen ääritoimintaan” -pykälän nojalla, josta maksimirangaistus on kolme vuotta vankeutta.

Murmanskissa anarkisti Aleksei Rashodtšikov tuomittiin vuodeksi vankilaan 11. helmikuuta syytettynä virkamiehen väkivaltaisesta vangitsemista. Poliisit pahoinpitelivät Rashodtšikovin kesällä 2013 laittoman kiinnioton yhteydessä, ja hänet lavastettiin syylliseksi, jotta poliisit itse välttyivät syytteiltä. Rashodtšikoville on helpointa lähettää postia tukiryhmän kautta, joka kääntää kirjeet Venäjäksi, tukiryhmän sähköpostiosoite on raskhodchikov.info(a)gmail.com.