HenkilökohtaistaKirjoittanut Derya Tekin

Rauhaa värikkäillä portailla

Lukuaika: 2 minuuttia

Rauhaa värikkäillä portailla

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Derya Tekin

Eläkeläismies maalasi portaat sateenkaaren väreillä. Pian portaiden ja katujen maalaaminen levisi ympäri Turkkia.

Sunnuntaina Turkissa oli maanlaajuiset mielenosoitukset rauhan puolesta. Tällä kertaa mielenosoituksissa muodostettiin ihmisketjuja eri puolilla maata. Esimerkiksi Istanbulissa ihmisketjut ulottuivat kaupunginosasta toiseen. Sota naapurimaan kanssa on ovella, eikä rauhanneuvottelut kurdisissien ja valtion välillä etene niinkään hyvin.

Turkki oli hyvin pitkään pelon valtakunta. Erityisesti 80-luvun vallankaappauksen jälkeen kansalaisten vaikuttaminen tukahdutettiin pelon avulla. Yli 30 vuotta säilynyt pelon muuri sortui vihdoinkin tänä kesänä Taksimin mielenosoitusten myötä. Gezi-puiston valtauksien jälkeen ihmiset kokoontuvat edelleen lähimmissä puistoissa ja pohtivat forumeissa ratkaisuja kaikennäköisiin ongelmiin.

mainos

(Kuvat:Nazım Serhat Fırat)

Viime viikon piristävin mielenosoitus oli katujen maalaaminen. Kaikki alkoi siitä, kun 64-vuotias eläkeläinen mies maalasi lähialueen portaat sateenkaaren värisiksi. Värikkäät portaat piristivät Istanbulilaisia, muttei kuntaa. Nimittäin seuraavana aamuna portaat olivat maalattu harmaiksi. Sietämättömyys värejä kohtaan aktivoi uuden mielenosoitus aallon. Pian portaiden ja katujen maalaaminen levisi ympäri Turkkia. Itse tiedän ainakin neljä eri kaupunkia, missä on portaita ja katuja maalattu.

Koen sunnuntaina nähdyt sodan vastaiset mielenosoitukset katumaalausten jatkeeksi. Sillä juuri sama mentaliteetti, joka kieltää sateenkaaren värit haluaa naapurimaahan sotimaan. Viime vuosina Lähi-idän levottomuudet ovat jatkuneet vauhdilla. Valitettavasti levottomuuksia käytetään tilaisuutena uusille valta-asetelmille, joissa kansalaisten tyytymättömyys jatkuu edelleen. Asia on niin, että arabikevät ja vallankumoukset varastetaan kansalta.

Nyt vuorossa on Syyria. Syyrian sisällissota on jatkunut yli kaksi vuotta. Turkki on tukenut kapinallisia avoimesti. Pääministeri Erdogan haluaa nopeasti vahvistaa Turkin asemaa Lähi-idässä. Verenvuodatus ja kemialliset aseet ovat vain tekosyitä Erdoganin päämäärien saavuttamiseksi.

Lisäksi Associated Pressin toimittaja Dale Gavlak on nostanut esiin mielenkiintoisen väitteen, joka koskee 21. elokuuta Damaskoksessa käytettyjä kemiallisia aseita. Gavlakin mukaan kapinalliset käyttivät kemiallisia aseita Damaskoksessa vahingossa. Gavlakille puhunut kapinallinen paljastaa saaneensa aseita Saudi-Arabian tiedotuspalvelun päällikön Bender Bin Sultanin kautta. Syyrian verilöylyn täytyy loppua. Hyökkäys Syyriaan ei kuitenkaan takaa sitä, vaan jopa kärjistää konflikteja. Turkki on yksi innokkaimmista maista, joka kannustaa kansainvälistä väliintuloa Syyriassa. Samalla Turkki lietsoo verenvuodatusta tukemalla aseellisesti Syyrian Vapaata Armeijaa, jonka tiedetään surmanneen kurdeja ja kristittyjä. Verilöylyt jatkuisivat edelleen, vaikka Bashar al-Assadin hallitus kaatuisi.

Verenvuodatuksen lopettaminen ei ihan taida kuulua sotarumpuja soittavien maiden päämäärään.