HenkilökohtaistaKirjoittanut Derya Tekin

Pääministeri kodissasi

Lukuaika: 2 minuuttia

Pääministeri kodissasi

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Derya Tekin

Nais-ja miesmielenosoittajat ottivat naimattomien yhteisasumista kritoisoineen Turkin pääministerin yhdessä vastaan Finlandia-talolla.

Keskiviikkona Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan vieraili Suomessa. Erdogan osallistui Finlandia-talolla järjestettyyn suomalais-turkkilaiseen yritystapaamiseen. Erdoganin puheen keskeytti mielenosoittaja: nainen ehti juuri ja juuri kommentoida työttömyyttä Turkissa, ennen kuin turvamiehet poistivat naisen kovakouraisesti.

Mielenosoitukset jatkuivat Finlandia-talon edessä: nais- ja miesmielenosoittajat pitelivät Gezi-puiston protesteissa kuolleiden kuvia.

mainos

Tähän väliin haluan päivittää tietoa menehtyneistä. Turkin mielenosoituksissa kuoli 7 henkeä, joista viimeisin menehtyi 30 syyskuuta. He ovat Ethem Sarisülük, 26, Abdullah Cömert, 22, Mehmet Ayvalitas, 22, Ali Ismail Korkmaz, 19, Medeni Yildirim, 18, Ahmet Atakan, 22 ja Hasan Ferit Gedik, 21. Kolme heistä ammuttiin, kaksi sai kaasukapselin päähänsä. Yhden yli ajoi auto, yksi yksi hakattiin kuoliaaksi.

Poliisit tulivat väliin jokaisen hautajaisiin. Jokaisessa tapauksessa todisteita on yritetty pimittää, eivätkä oikeudenkäynnit etene mihinkään suuntaan. Ethemin surmannut poliisi jatkaa töitään, vaikka tapahtumasta on jopa videomateriaalia.

Oikeudenkäynnit näyttävät olevan lähinnä kulissia, joissa yritetään puhdistaa poliisien ja poliisien kanssa toimineiden hallitusta kannattjien mainetta. Hallitus on entistä vihaisempi konservatiivisista arvoista poikkeaville ihmisille. Noitavainot jatkukoon!

Viimeisin noitavaino kohdistuu opiskelijoihin. Nimittäin viikonloppuna Erdogan kertoi mielipiteensä nais- ja miesopiskelijoiden asumisesta yhdessä. Hän kritisoi yhteisasumista, sillä sehän ei sovi Turkin konservatiiviseen elämäntapaan.

Heti perään varapääministeri Bulent Arinc yritti pelastaa tilanteen. Arinc väitti Erdoganin tarkoittaneen ainoastaan asuntoloita ja syytteli lehtikirjoituksia valheiksi. Ihan kuin pääministerin puuttuminen asuntoloihin olisi hyväksyttävämpää.

Mutta juuri ennen Suomen-vierailua Erdogan nousi taas korokkeelle ja toisti suurimman huolensa Turkista. Mikä muu se voisi olla kuin naimattomien naisten ja miesten asuminen saman katon alla! Hän teki selväksi, että kyse ei ole vain yhteisasuntoloista: myös ihan perusasunnot, joissa naimaton mies ja nainen asuu yhdessä häiritseviä. Erdogan vinkkasi myös mahdollisesta lainsäädöstä, jos siihen on tarvetta.

Helsingissä olevassa lehdistötilaisuudessa Erdogan hermostui asiasta kyselleelle suomalaiselle toimittajalle. Hän väitti toimittajan saaneen joltain taholta tehtäväkseen kysyä nimenomaan tätä kysymystä. Sanon vain sen, että Erdoganin kommentti oli varsin kohtelias, kun verrataan sitä, miten hän käyttäytyy turkkilaisia toimittajia kohtaan.

Vastauksessaan Erdogan kiisti hallituksen puuttuvan ihmisten yksityiselämään. Muistutan, että hallituksen vastaisten mielenosoitusten osasyynä on juuri valtion puuttuminen ihmisten elämään. Puuttuminen ulottui äärirajoille, siksi se sai ihmiset kaduille: Erdogan saneli kuinka monta lasta ja millä tavalla kunkin pitää synnyttää. Hän paheksui tupakointia, alkoholinkäyttöä, aborttia ja jopa joitakin tv-sarjoja. Melkein kaikkia edellä mainittuja rajoitetaan nykyään lainsäädännönllä. En siis ihmettele, jos lähiaikoina säädetään nais-ja miesopiskelijoiden yhteisasumisen kieltävä laki.

Ihmisten kotien valvomisen sijaan hallitus voisi vihdoinkin harkita kunnon asumisjärjestelyjä vuonna 2011 Vanin kaupungissa tapahtuneen maanjäristyksen uhreille!