HenkilökohtaistaKirjoittanut Mariyan Abdulkarim

Meillä on tänään miesuimavalvoja

Lukuaika: 2 minuuttia

Meillä on tänään miesuimavalvoja

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Maryan Abdulkarim

Miksei Helsingin liikuntavirasto välitä niistä asiakkaistaan, jotka haluavat urheilla naisten kesken?

On olemassa somalialainen sananlasku, joka menee vapaasti käännettynä näin: ”Älä käske ihmistä poistumaan, vaan näytä hänelle ettei hän ole tervetullut”. Sananlasku tuli mieleeni käydessäni Helsingin keskustassa sijaitsevassa Yrjönkadun uimahallissa viime viikolla.

Perinteikäs Yrjönkadun uimahalli tunnetaan siitä, että siellä on miesten ja naisten uimavuorot eri päivinä. Aiemmin Yrjönkadulla uitiin aina alasti, mutta vuodesta 2001 lähtien on saanut käyttää halutessaan uimapukua. Pukutiloihin ja suihkuihin on suora näköyhteys altaalta. Naisten vuoroilla siivoojat ja uimavalvojat ovat naisia.

mainos

Viime viikolla uimahallin ovessa oli lappu, jossa luki MIESUIMAVALVOJA. Sama lappu oli kassan luukulla. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun työvoimapulaa Yrjönkadulla paikkasi miesuimavalvoja. Selitys oli, että muuten koko paikka pitäisi laittaa kiinni.

***

Noin vuosi sitten osallistuin ensimmäisen kerran Helsingin liikuntaviraston ja helsinkiläisten järjestöjen yhteiseen palaveriin. Iso osa kutsutuista järjestöistä edusti etnisiä tai uskonnollisia vähemmistöryhmiä. Kokouksen aiheena oli naiserityisen liikunnan ja uimavuorojen tarve.

Keskustelua dominoivat islam ja musliminaiset, siitäkin huolimatta, että todettiin, etteivät naiserityisiä vuoroja tarvitse ainoastaan musliminaiset, ja etteivät kaikki musliminaiset suosi naiserityisiä liikuntapaikkoja.

Koillis-Helsingissä sijaitsevassa Jakomäen uimahallissa on jo vuosia järjestetty musliminaisten uimavuoroa. Nyttemmin se on nimetty uudestaan naisten uimavuoroksi. Kerran viikossa järjestettävä muutaman tunnin vuoro vetää joka kerta hallin täyteen.

Jos kyse olisi mistä tahansa muusta vuorosta, kovaan kysyntään olisi reagoitu lisäämällä tarjontaa. Näin ei kuitenkaan naisten uimavuoron kanssa ole tehty. Sen sijaan naisia on kannustettu käyttämään Yrjönkadun uimahallia.

Alkuun Yrjönkadulta käännytettiin joitakin etnisiä vähemmistötaustoja edustavia naisia sillä perusteella, ettei hallissa saisi uida uima-asussa. Asia selviteltiin ja uima-asukielto todettiin jo aikaa sitten poistuneeksi. Asiaa selvennettiin myös asiakaspalvelutehtävissä oleville. Yrjönkadulla alkoi käydä yhä enemmän etnistä vähemmistötaustaa omaavia naisia, kuten minä.

***

Kun menin uudelleen uimaan ystäväni kanssa eilen, lappu ovella palautti mieleeni vanhan sananlaskun.

On toki mahdollista, että kyse oli puhtaasta sattumasta. Syy sille, että en tässä usko sattumaan on se, että kaupungin liikuntavirasto on suhtautunut haluttomasti ja kielteisesti naiserityisiin liikuntatiloihin.

Yrjönkadun uimahallin sattumanvaraiset miesuimavalvojavuorot ovat hyvä keino pitää sieltä poissa ne naiset, jotka eivät halua riisuutua paikassa, jossa on mies läsnä. Vaikka kyse tuskin on tahallisesta toimenpiteestä, jatkuva miesvalvojan palkkaaminen osoittaa välinpitämättömyyttä asiakaskuntaa kohtaan.

Liikuntavirasto on yksi Helsingin kaupungin suurimpia virastoja. Luulisi, että siellä pystytään kouluttamaan ja palkkaamaan tarpeeksi naisia uimavalvojiksi. Eilen Yrjönkadulla saman lapun peruuttaessa minun ja ystäväni suunnitteleman uimareissun asiakaspalvelija osasi jo kertoa, että keskiviikkona on sitten taas miesuimavalvoja. Miksi?