HenkilökohtaistaKirjoittanut eekku aromaa

Ei iskua Syyriaan

Lukuaika: < 1 minuutti

Ei iskua Syyriaan

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Eekku Aromaa

Sotilaallinen isku ei osu vain hallintoon, vaan vahingoittaa myös siviilejä.

Paine tehdä jotakin Syyrian suhteen kasvaa, kun tilanne pahenee edelleen. Syyriassa on käynnissä sisällissodan lisäksi vakava humanitaarinen kriisi.

Arviolta yli kaksi miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa ja lähtemään pakolaisiksi ja kymmenet tuhannet ovat kuolleet. Laajasti jaettu näkemys tietenkin on, että jotain pitäisi tehdä. Mitä, siitä tietenkin vallitsee laaja erimielisyys.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoo, että sotilaallista ratkaisua ei ole. Siitä huolimatta Yhdysvallat suunnittelee iskua, jota kutsutaan rangaistukseksi Syyrian hallinnolle kemiallisen aseen käytöstä sisällissodassa.

Varmuutta kemiallisen aseen käyttäjästä ei kuitenkaan ole. Vaikka varmuus löytyisi, on vaikea nähdä, että minkäänlainen sotilaallinen isku voisi olla vahingoittamatta siviilejä ja osua juuri kohteeseensa, hallintoon.

Sotilaallinen isku varsinkaan ilman YK:n valtuutusta ei siis voi olla ratkaisu.

Iskun sijaan nyt tulisi etsiä poliittista ratkaisua ja huolehtia ihmisistä, sekä pakolaisiksi joutuneista, että vielä kodeissaan asuvista. Lisäksi on tärkeää, että konfliktin aikana erilaisiin rikoksiin syyllistyneet saatetaan oikeuden eteen ja että uhreista huolehditaan. Valitettavasti tämä ratkaisu ei ole helppo eikä nopea. Se on silti ainoa kestävä ratkaisu.

Kansainvälisenä rauhanpäivänä aiomme antaa Suomessa asuville syyrialaistaustaisille ihmisille puheenvuoron siitä, mitä Syyriassa pitäisi nyt tapahtua. Tilaisuus järjestetään Helsingissä Kolmen sepän patsaalla lauantaina 21.9. klo 12.30 alkaen. Tervetuloa!