HenkilökohtaistaKirjoittanut katja lappalainen

Tori muutoksen mediana

Lukuaika: 2 minuuttia

Tori muutoksen mediana

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Katja Lappalainen

Turun torikokouksessa tiivistyy sanoma yhdessä tekemisen voimasta.

Viestin välittämisen paikalla on väliä – se on kirjaimellisesti osa sanomaa. Siksi torilla kokoontumisessa on jo itsessään vahva sanoma yhteiskunnallamme. Marshallmcluhanilainen lause ”Medium is the message” tiivistää sen, miten välittäjä eli media on osa kantamaansa viestiä. Tapa kertoa eli valittu media viestii siitä muutoksesta, minkä halutaan tapahtuvan. Se on sanoman lähtökohta.

Moni on kysellyt, mikä on sekalaisen torilla majailevan joukon viesti. Toriliikettä ei voida redusoida mielenosoitukseksi, tietyn aatteen ilmenemäksi, yksinkertaiseksi yhden asian ilmiöksi. Ympäri maailmaa torikokouksia pitäviä ihmisiä on hankala kategorisoida. Tämä herättää hämmennystä perinteisiin kansanliikkeisiin ja mielenosoituksiin tottuneissa kansalaisissa. Olisi helpompi pystyä asettelemaan joukkio tiettyyn muottiin ja näin ollen ”ymmärtää” liikettä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Torilla kokoontuminen on itse itsessään sanoma. Se on samalla symbolinen ele, kuin myös suora teko autenttisen kommunikoinnin ja muutoksen puolesta. Juuri dynaamisuudessa, kohtaamisessa ja stereotypioiden pakenemisessa on tämän liikkeen voima ja päämäärä. Jos puhumme suorasta demokratiasta, kommunikoinnista ja yhteistyöstä, on myös tärkeää se, mitä teemme. Sanottavaa on paljonkin, mutta se että yhteisöstä tulee itsessään media on merkittävää.

Etäännytetty tapa välittää sanomaa, toimia ja vaikuttaa on yhteiskuntamme ongelma, johon torikokous myös ottaa kantaa. Turun liikkeessä tiivistyy sanoma yhdessä tekemisen voimasta ja näin ollen demokratian juurille palaaminen – varsinaisen suoran median eli torin keskelle – on oleellista.

Tori on edustanut kohtaamispaikkaa, missä kuulla uutiset ja juorut sekä suunnitellaan asioita yhdessä. Se on ollut media ennen sähköisten ja digitaalisten esiinmarssia. Tori toi ihmiset yhteen sanoman äärelle ja äänensä esiin tuovat olivat suora media.

Demokratia on alkanut torikokouksissa – ihmisten yhteistyössä ja kanssakäymisessä, eli suorassa kommunikaatiossa, ja sinne se halutaan takaisin. Jäykkä byrokratia ja kasvoton poliittinen koneisto, joka on valjastanut massamedian pelinappulakseen, etäännyttää päätöksenteon ja aiheuttaa tunteen siitä ettei asioihin voi itse vaikuttaa. Kukaan ei kuuntele, jos et näy isojen medioiden isoilla rahoilla tehdyissä tarkkaan myydyissä artikkeleissa tai pääse kalliiden vaalikampanjoiden ansiosta korkealle valtapaikalle.

Onneksi meillä on vielä jotain vanhaa ja luotettavaa. Tori on suoran demokratian media edelleen – areena yhteisen tiedostavan eetoksen rakentamiselle. Torilla kokoontuminen on symbolinen teko, millä on merkitystä, mitä tulee autenttiseen kommunikointiin ja muutokseen.

Tempaus on kerännyt kiitettävästi mediahuomiota, esimerkiksi Lounais-Suomen uutisissa marraskuun alussa sekä Ylessä. Tärkein media on kuitenkin tori itse. Sen tarkoitus ei ole olla spektaakkeli mitä seurata uutisista vaan konkreettinen media, jonka luovat osallistuvat ihmiset kaupungin sydämessä.

Videokuvaa väliaikaisen suojan rakentamisesta.

Nyt paikalle on saatu asettaa joukkueteltta takaisin ja lupaa jatketaan kaksi viikkoa kerrallaan. Teltassa majailee ihmisiä ympärivuorokauden ja he toivovat mukaan lisää osanottajia. Osallistujat painoittivat että kyseessä ei ole mielenosoitus, vaikka siitä onkin näin uutisoitu.

Kalenteri Turun tapahtumiin.