HenkilökohtaistaKirjoittanut panu raatikainen

Suomalaisen miehekkyyden jäljillä

Lukuaika: 2 minuuttia

Suomalaisen miehekkyyden jäljillä

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Panu Raatikainen

Mitä myönteinen mieheys oikeastaan on?

Olen yleensä ollut ylpeä suomalaisuudestani, enkä häpeä olla mies: toi elämä vastaan mitä hyvänsä, olen pyrkinyt asennoitumaan siihen miehekkäästi. Uskon että kaiken kaikkiaan perinteisessä suomalaisen miehen ihanteessa on paljon hyvää. Olenkin pyrkinyt siirtämään nämä arvot pojalleni ja toimimaan tälle hyvänä miehen mallina.

Kyseessä on tietysti ihanne, joka ei koskaan toteudu täydellisesti, ja toisissa vähemmän kuin toisissa. Laatikkoon mahtuu varmasti aina mätiä omenia, mutta nyt suomalaisten miesten joukossa eräät häpeäpilkut ovat saaneet kohtuuttomasti näkyvyyttä, ja onnistuneet hämärtämään rehdin suomalaisen miehen ja miehekkyyden ihannetta ja jopa kääntämään sen ylösalaisin. Siksi olen ajautunut pohtimaan, mitä myönteinen suomalainen miehekkyys oikeastaan on.

mainos

* * *

Rehti suomalainen mies ei kiusaa pienempiään, eikä käy heikommassa asemassa olevien tai puolustuskyvyttömien kimppuun. Hän ei käytä mahdollista asemaansa tai valtaansa väärin alaistensa kyykyttämiseen tai simputtamiseen, eikä hän varmasti halua pahentaa sodan kauhuja pakenemaan joutuneen, kaiken menettäneen ihmisen ahdinkoa. Sellainen on raukkamaista. Pikemmin oikea mies puolustaa heikompia näin toimivia vastaan.

Suomalaiset rauhanpuolustajat ovat olleet tästä hyvä esimerkki: he ovat suojelleet puolustuskyvyttömiä siviilejä urheasti, joskus jopa ihmiskilveksi asettumalla, Lähi-idässä ja entisen Jugoslavian alueella; se että nämä ovat sattuneet olemaan muslimeja ei ole muuttanut mitään. Kuinka toista maata ovatkaan nämä keskuuteemme ilmaantuneet, kaikkein heikoimmassa asemassa olevia ja puolustuskyvyttömimpiä – pakolaisia – vastaan hyökkäilevät surkimukset.

Rehti suomalainen mies on reilu. Kukaan ei voi valita vanhempiaan, perhettään tai syntyperäänsä, mutta itse voi vaikuttaa siihen miten toimii. Reilu suomalainen mies ei tuomitse tai aseta eriarvoiseen asemaan ketään pelkästään tämän perhetaustan tai syntyperän pohjalta. Hän antaa toiselle mahdollisuuden näyttää, millainen ihminen oikeasti on itse. Hän antaa arvoa toisen ahkeruudelle, sisukkuudelle ja rehtiydelle. Sillä, onko ihmisen isä tai äiti esimerkiksi tuomittu rikollinen tai alkoholisti tai onko tällä maahanmuuttajatausta tai erilainen ihonväri, ei ole mitään väliä. Vain ihmisen omat teot painavat.

Rehti suomalainen mies seisoo sanojensa takana. Hän ei puhu pahaa toisesta selän takana vaan sanoo suoraan kasvokkain, jos on jotain sanottavaa.  Hän ei harrasta nimettömiä ilmiantoja eikä puhu toisesta ihmisestä tai ihmisryhmästä pahaa verkossa nimimerkin taakse piiloutuneena. Sellainen on raukkamaista. Rehti suomalainen mies pyrkii puhumaan totta. Hän ei valehtele eikä levittele luotettavuudeltaan kyseenalaisia kuulopuheita – koskivat ne sitten naapurin väitettyjä talousrikoksia, työtoverin väitettyä syrjähyppyä tai muka verorahoilla ostetulla tuliterällä Mersulla tai Volvolla ajelevaa pakolaista. Juoruilu ei ole miehekästä.

Rehti suomalainen mies ottaa vastuun omista teoistaan ja valinnoistaan. Jokainen tekee elämässään virheitä ja vääriä valintoja, mutta oikea mies kantaa niistä vastuun itse eikä syyttele muita: jos esimerkiksi kouluttautuminen ei jaksanut nuorempana innostaa, tai oman firman liikeidea ei ehkä sitten ollutkaan niin erinomainen, hän ei sälytä syytä siitä, etteivät rahat riitä tai ettei työpaikkaa löydy, ”Helsingin herroille” – tai maahanmuuttajille.

Joskus ihmisellä tietysti vain käy ilman omaa syytään huono tuuri. Siinäkin tapauksessa sisukas suomalainen mies pyrkii pikemminkin tekemään asioille jotain kuin etsimään ehdoin tahdoin syyllisiä ongelmilleen esimerkiksi pakolaisista. Kohtaloonsa hän suhtautuu miehekkäästi: siihen mitä ei voi muuttaa hän asennoituu miehekkään tyynesti ja kestää vastoinkäymiset miehekkäästi: hän ei ryve itsesäälissä. Oikea suomalainen mies ei pienistä valita. Ruikuttaminen ja älytön muiden syyttely ei ole miehekästä.

Rehti suomalainen mies on oikeudenmukainen ja suoraselkärankainen. Hän vaatii itseltään samaa mitä edellyttää muiltakin. Ei ole miehekästä soveltaa itseensä eri sääntöjä kuin muihin ja odottaa saavansa erivapauksia. Rehti suomalainen mies ei esimerkiksi ole vaatimassa itselleen täysin rajatonta sananvapautta ja samaan aikaan ole kieltämässä sitä niiltä, jotka käyttävät sitä hänen itsensä arvostelemiseen.

* * *

Jokaisen suomalaisen miehen pitää näinä aikoina katsoa peiliin ja valita, haluaako olla mies vai raukka.