HenkilökohtaistaKirjoittanut Mikael Kallavuo

Sofi Oksanen ja Hitler-Soini

Lukuaika: 2 minuuttia

Sofi Oksanen ja Hitler-Soini

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Mikael Kallavuo

Oksanen on oikeassa.

Sofi Oksanen vertasi Timo Soinia Hitlerin kaltaisiin diktaattoreihin haastattelussaan La Repubblicalle (26.4). Sofi on täysin oikeilla jäljillä.

Fasismi, natsismi ja oikeistokansalliset liikkeet perustuvat kaikkialla samankaltaiseen demokratian vähittäiseen kaventamiseen. Ne reagoivat vihalla, loukkauksilla tai väkivallalla ja yrittävät niillä hallita yhteistä julkista tilaa. Uhkauksin ne syrjäyttävät demokraattista avoimuutta ja inhimillisen tasavertaisia arvoja. Suomessa perussuomalaisten kannattajat ovat levittäneet erittäin huomattavassa määrin vihakirjoituksia.

mainos

Muun muassa tuore kansanedustaja Jussi Halla-aho on saanut oikeudelta langettavan päätökseen erittäin loukkaavista kirjoituksistaan. Timo Soini oli aikaisemmin ilmoittanut, että jos perussuomalaisten jäsen saa oikeudessa rasismista tuomion, niin siitä seuraa puolueesta erottaminen. Kuka muu kuin rasisti kirjoittaisi vuodesta toiseen halventavia huomautuksia maahanmuuttajista, mutta Soini piti aivan naurettavina vaatimuksia Halla-ahon erottamisesta, sen sijaan hänelle annettiin eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajuus.

Epäsuoralla kannustuksellaan Timo Soini on ollut osasyyllinen vihaan ja jopa väkivaltaan yllyttävän äärikansallismielisen liikehdinnän syntyyn. Soini on antanut muun muassa Halla-aholle tunnustusta ulkomaalaiskeskustelun käynnistämisestä. Soini on myös julkisuudessa toistuvasti kieltäytynyt reagoimasta perussuomalaisten vihatoimintaan väittämällä, että se ei ole hänen asiansa. Muiden puolueiden johtajat sen sijaan reagoivat yleensä ärhäkkäästi, jos joku poikkeaa räikeästi heidän puolueidensa yleislinjasta. Kun Soini taas kieltäytyy reagoimasta jäsentensä äärimmäiseen toimintaan, niin hän on avoimesti antanut useita signaaleja, jotka ruokkivat yleistä vihailmapiiriä.

Myös pientä ruotsinkielistä vähemmistöä vastaan hyökätään persujen taholta erittäin suurella innolla, ikään kuin juuri ruotsinkielisten oikeuksilla tai turvapaikkahakijoiden rajoittamisella olisi ratkaisevan suuri merkitys suomalaisen yhteiskunnan selviämisessä nykyisistä haasteista.

Siksi Sofi Oksaselta oli oikein verrata Soinia muihin historiallisiin ilmiöihin, joissa vähemmistöjä ja ulkomaalaisia mustamaalamalla tehdään populistista politiikkaa. Käytetään hyväksi ala-arvoista propagandaa ja vihaa syökseviä uhkailijoita oman poliittisen pyrkyryyden saavuttamiseksi, vaikka itse ei ainakaan suoranaisesti liata käsiä.

Soini olisi voinut ratsastaa pelkällä EU-vastaisuudella ja julkisen sektorin voimakkaana puolustajana hyvin suureen vaalivoittoon – ehkä vielä suurempaankin äänimäärään – mutta hän antoi puolueensa leimautua fasistisesti värittyneeseen arvopohjaan. Miksi? Onko se on hänen poliittinen linjansa, jonka johdonmukainen jatkumo on avoimen yhteiskunnan, sen etiikan, taiteen ja kulttuurin vähittäinen korvaaminen epäinhimillisillä ”hyötyarvoilla”, jotka ovat hämmästyttävän samanlaisia monille oikeistokansallismielisille liikkeille…

Valheita ja vihanlietsontaa poliittisesti hyödyntävänä Soini on vaarallisen läheistä sukua Hitlerin kaltaisille poliittisille populisteille.