HenkilökohtaistaKirjoittanut panu raatikainen

Mitä on vihapuhe?

Lukuaika: < 1 minuutti

Mitä on vihapuhe?

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Panu Raatikainen

Tehdään asia nyt selväksi.

Jussi Halla-aho valittaa joutuneensa itse vihapuheen kohteeksi (täällä). Nokkelat toimittajat ovat syytelleet vihapuheen tuominnutta ministeri Paavo Arhinmäkeä itseään vihapuheesta. Monilta tuntuu olevan aika pahasti hukassa, mitä vihapuhe oikeasti on.

*

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Vihapuhe on Euroopan neuvoston ministerikomitean mukaan sellaista ilmaisua, jolla levitetään, yllytetään, edistetään tai oikeutetaan rotuviha, muukalaisviha, antisemitismi tai muunlainen viha, joka perustuu suvaitsemattomuuteen.

Vihapuhe on sellaista puhetta, jossa kansanryhmää halvennetaan tai uhkaillaan rodun, ihonvärin, kansallisuuden, uskonnon, seksuaalisen suuntatumisen tai muun senkaltaisen ominaisuuden pohjalta.

Vihapuhe on puhetta joka lietsoo väkivaltaa tai yllyttää syrjivään toimintaan jotain ihmisryhmää kohtaan; se yllyttää ns. “viharikoksiin”. Suomen rikoslaissa vihapuhe tunnetaan kiihottamisena kansanryhmää vastaan.

*

Mikä tahansa satunnainen käämien palaminen ei ole vihapuhetta. Julkisuuden henkilön ja poliitisen päättäjän on myös kestettävä normaali kriittinen keskustelu ja arvostelu – erityisesti itse jos päästelee suustaan sammakoita. Ei se ole mitään vihapuhetta. Jos ei kestä, on parempi pitää suunsa kiinni.

Oikeaakin vihapuhetta on – valitettavasti. Sitä ei pidä suvaita.

Mediakin voisi keskittää huomionsa siihen.