HenkilökohtaistaKirjoittanut Oona Juutinen

Maailmanlopun aakkoset

Lukuaika: 2 minuuttia

Maailmanlopun aakkoset

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Oona Juutinen

Lopunajan lauseet: A is for Armageddon.

Kirja, joka alkaa potentiaalisia katastrofeja esittelevällä jaksollisella järjestelmällä, ei voi olla muuta kuin loistava. A is for Armageddon -teoksen sisällysluettelona toimiva periodic catastrophic -taulukko saa järjestelmällisyyttä rakastavan maailmanloppufanaatikon vinkumaan onnesta. Olen myyty! Tämä on paras kirja ikinä! Enkä ole vielä päässyt edes sisällysluetteloa pidemmälle!

A is for Armageddon on katsaus erilaisiin ilmiöihin, jotka saattavat toimia loppuna maailmalle sellaisena kuin me sen tunnemme. Osa on asiallisia ja todennäköisiä (merenpinnan nousu, ydintuho, ylikansoitus)… ja osa taas vähemmän todennäköisiä (eläinten ilmavaivat, avaruusoliot ja ilmestyskirjan ratsastajat).

mainos

Yli sadan kohdan lista on jaettu erilaisiin kategorioihin. ”Se on kokonaan sinun syytäsi” -otsakkeen alle kuuluvat muun muassa lämpötilan nousu, saasteet sekä fossiiliset polttoaineet. ”Ne tappaa meidät kaikki” puolestaan luettelee katastrofeja, jotka maailmaa pyörittävät herra isoherrat saattavat aiheuttaa: kolmas maailmansota, talousromahdus ja terrorismi.

Mielenkiintoista kyllä, sellaiset asiat kuin tulvat, kuivuus ja tsunamit on luokiteltu jumalan töiksi tai muuten vain raamatullisiksi ongelmiksi. Tämä syö vähän kirjan uskottavuutta, vaikka luultavasti tarkoituksena oli vain olla hauska.

Jokaisesta potentiaalisesta maailmanlopettajasta kerrotaan lyhyesti, ja tekstin ohessa on pieni faktalaatikko: koska se tapahtuu, lähestymisestä kertovia merkkejä ja mitä sen jälkeen. Lisäksi on when should I start to panic -mittari, jossa vaihtoehdot ovat nyt, pian, myöhemmin ja liian myöhäistä.

Aika monessa kohdassa mittari on punaisella: nyt, tai liian myöhäistä.

Huolimatta tuomiopäivän fiiliksistä A is for Armageddon on värikäs ja kovin coolin näköinen kirja. Maailmanlopun asiathan ovat nykyään kovin trendikkäitä, ja tämäkin kirja on ulkoisesti kuin kenen tahansa graafisen suunnittelijan kahvipöytäkirja. Kivojen kuvien ja viihteellisen lähestymistavan taustalla on kuitenkin paljon painavaa asiaa, ja jo ennen puoliväliä alkaa vähän masentaa: hitsi että me olemmekin pulassa. Eräässä arviossa kirjaa kuvattiinkin parhaannäköiseksi kirjaksi, joka koskaan on tehnyt sinusta masentuneen.

Masentamisen lisäksi A is for Armageddon onnistuu, ihme kyllä, myös naurattamaan. Kirjoitustyyli on hauska ja jokaisessa luvussa on tuhottomasti alaviitteitä, jotka ovat järjestään vitsejä. Välillä suoranainen pikkunokkeluus ja alaviitteiden yletön runsaus alkaa jo ärsyttää, mutta sitten kirjoittaja heittää taas hyvän huonon läpän ja saa lukijan hihittämään. Esimerkiksi aavikoitumisesta kertova luku avataan näin: For those who can’t wait to hit the beach, if you hang around long enough the beach might come and hit you.

Joku saattaa pitää kirjan huumoria mauttomana tai ihan vain typeränä, mutta minä satun pitämään sitä hauskana. Sitä paitsi maailmanloppua odotellessa on kiva nauraakin välillä vähän. Vaikka sitten parille aavikoitumisesta kertovalle huonolle vitsille.