HenkilökohtaistaKirjoittanut Suvi Auvinen

Kansan moka

Lukuaika: 2 minuuttia

Kansan moka

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Suvi Auvinen

Vituiksihan se meni.

Vuoden 2011 eduskuntavaalit olivat rankka pala Kansalle. Puolueiden klassinen selitys heikolle menestykselleen ”huono äänestyssää ini ini” ei tällä kertaa tullut kyseeseen auringon helliessä Kansaa, joka raahusti täyttämään Kansalaisvelvollisuutensa uurnille. Ei, Kansa kävi äänestämässä verrattain ahkerasti. Mutta saiko Kansa tästä kiitosta? Ei tietenkään.

Kansalla oli rankka ilta. Ensin Kansa katsoi verta vuotavin silmin kuinka Soini peukutti kauhunkiilto silmissään tietäessään vetäneensä eduskuntaan mukanaan joukon tyhjäpäitä, jotka eivät tiedä politiikasta mitään. Heti tämän perään näytettiin monta hetkeä kuvaa Kataisesta laulamassa yhteislaulua, ja jos tämä ei vielä ajanut hulluuden partaalle, haastateltiin vielä Persujen uusinta läpimenijää, edustaja Anteekskukahelvettisäootia.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Jottei tämäkään olisi kylliksi, alkoi puolueiden johdon taholta armoton Kansan syyttely. Keskusta ja Vihreät hävisivät, koska Kansa. Sinnemäki kertoi alahuuli täristen että Kansa on hylännyt heidän arvonsa (eikä edes ole, Anni, Kansa on vaan tajunnut teidän hylänneen ne). Persut voittivat koska Kansa. Soini, tuo pystyyn nostettu karju, kiitteli Kansaa siitä että maassa vallitsee vihdoin rauha ja ihmisten kesken hyvä tahto. Kansa vaikuttaa aika veikeältä tyypiltä. Ainakin sitä voi syyttää loputtomiin.

Kuka sitten on tämä mystinen Kansa?

Kansaa ei oikeasti ole, muualla kuin puoluepoliitikkojen päässä. Vaalilähetyksessä Kansalla tarkoitettiin äänestämässä käyneitä äänioikeutettuja, mutta yhdestä Kansasta puhuminen on silkkaa silmänlumetta. Kuinka moni tämän blogin lukijoista muka kokee kuuluvansa samaan Kansaan Persujen kannattajien kanssa (tai sen paremmin minun kanssani)? Miten on mahdollista, etten tunne yhtäkään Soinin äänestäjää, ja silti tuo sai 43 000 ääntä? 43 000!? Eihän kukaan täysijärkinen ihminen voi tosissaan pitää Soinin ajamaa populismia hyvänä asiana? Ja jos pitää, minä ainakin haluan sanoutua irti sellaisista ihmisistä, enkä ainakaan kuulua samaan Kansaan noiden kanssa.

Kansa on näppärä syntipukki. Jos todella olisi olemassa Kansa, joka olisi nyt äänestänyt Junttinatsit maan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi, toteaisin, että Kansa on väärässä, ja Kansa tulee vaihtaa mitä pikimmiten. Valitettavasti asia ei ole niin yksinkertainen. Meille ylläpidetään illuusiota yhdestä Kansasta, joka yhdessä päättää Kansan asioista. Todellisuudessa edellä mainittu Kansa on viiden miljoonan yksilön joukko Suomen kansalaisuuden omaavia henkilöitä. Jos ihmiset tajuaisivat todella olevansa omasta hyvinvoinnistaan vastaavia yksilöitä eivätkä Kansaa, asiat olisivat toisin. Kansa voi olla niin tyhmä, että päästää äärioikeiston valtaan kerta toisensa jälkeen, viisi miljoonaa yksilöä ei. Hallintokoneistolle on kannattavampaa uskotella meille meidän olevan osa jotakin suurta, jotakin johon emme voi vaikuttaa. Suurimpaan osaan meistä tämä propaganda uppoaa. Jos Kansa havahtuisi siihen, ettei ole Kansa ensinkään, ei vaalitulos jäisi harmitteluksi ja käsien vääntelyksi ja sen odotteluksi, kuinka pian Persut hajoavat sisäisiin ristiriitoihinsa. Jos Kansa lakkaisi olemasta Kansa, nousisi joukosta aivan helvetin kiukkuisia yksilöitä, jotka sanoisivat ettei tämä nyt kuitenkaan käy, vaikka asiain tilasta olisi kuinka ”demokraattisilla” vaaleilla ”yhdessä” päätetty. Silloin muutos olisi mahdollinen.

Valitettava tila on kuitenkin se, että Kansa huokaa syvään, istuu alas ja jää pyörittelemään peukaloitaan. Seuraaviin eduskuntavaaleihin ei ole kuin neljä vuotta, ajattelee Kansa, ja vannoo olevansa toistamatta samaa virhettä uudestaan. Sitten voi taas rientää uurnille, tipauttaa äänensä sinetöityyn laatikkoon josta avunhuudot eivät ulos kantaudu, ja toivoa parasta. Jos ei veikkaa, ei voi voittaa.

Minä ehdotan että lakkautamme Kansan. Jokainen yksilö irtisanoutukoon Kansasta ja ryhtyköön edustamaan itse itseään. Jos aiomme kuitenkin pitää Kansan (onhan se vähän reppana, ei sitä nyt ihan noin vain viitsisi kintereiltä karistaa, Kansa parka), ehdotan, että järjestämme seuraaviin vaaleihin tasokokeet. Vain se osa Kansaa, joka ymmärtää politiikasta, edustuksellisesta demokratiasta ja tämän hetken poliittisista kysymyksistä jotain, saisi äänestää. Katsotaan sitten mikä olisi tulos.

P.S. Kyllä, vaaleista on edelleen ihan mahdollista kirjoittaa käyttämättä Sitä Sanaa.