HenkilökohtaistaKirjoittanut mira karjalainen

Pitääkö sitä nyt ihan kaikkea suvaita?

Lukuaika: < 1 minuutti

Pitääkö sitä nyt ihan kaikkea suvaita?

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Mira Karjalainen

Kantasuomalaisen bloggaajan rajanveto.

Kesä on sujunut mukavasti suvaitsevaisuuden parissa. Pride-kulkueeseen sekä Setan ja Perussuomalaisten toimistoihin tehdyt hyökkäykset, Jutta Urpilaisen maassa maan tavailut ynnä näkemäni rasistinen teatteriesitys saivat minut paneutumaan tilanteisiin, joissa oma suvaitsevaisuuteni asetetaan koetteille. Paneuduin eritoten kohtaamisiin maahanmuuttajien ja muiden vähemmistöjen kanssa, kaivellen muistojeni laaria koko elämän ajalta. Tulokset hämmästyttivät.

Huomasin, että minun ei ole täytynyt elämäni aikana kertaakaan suvaita ulkomaalaisia, maahanmuuttajia tai muita vähemmistöjä Suomessa. Tarkoitan suvaitsemisella tässä niitä tilanteita, jossa joku ihmisryhmä omalla olemisellaan ja toiminnallaan jollain tapaa ärsyttää tai hankaloittaa omaa elämääni.

mainos

Arjessa näkee kyllä kaikenlaista hiihtäjää: kaaputätejä (osa musliminaisia, osa suomalaisia keski-ikäisiä poppanaan pukeutuvia rouvia), ”ironisiin” viiksiin sonnustautuneita hipstereitä, kännykkään huutajia (yhtä rasittavaa oli kieli mikä tahansa), miesten peppurakoja (enemmistö teineillä, jotkut kaljakuppiloiden miehillä) sekä tietenkin kännikaloja ja nistejä. Sellaista se on, kun asuu ihmisten ilmoilla, mutta mikään näistä ryhmistä ei vaikuta arjessa elämiseeni millään lailla. Silloin tällöin näkee rakastuneen pariskunnan kulkevan käsi kädessä tai jopa pussaavan. Siitä tulee aina hyvä mieli, pariskunnan sukupuolijakaumaan katsomatta.

Eikö sitten ole mitään ryhmää, jota on vaikea suvaita? Pienen mietiskelyn jälkeen löysin yhden ihmisjoukon, jonka sietäminen ei ole minulle aina helppoa – hirveässä kännissä olevat ihmiset, jotka tulevat lässyttämään ihoetäisyydelle eivätkä lopeta vaikka heitä kuinka monta kertaa kehottaa. Tämä ryhmä koostuu kantasuomalaisista miehistä, joskin joukkoon mahtuu muutama suomalaisnainenkin.

Tällainen etninen profilointi paljastaa raa’asti suomalaisen kotouttamispolitiikan epäonnistumisen, sillä en ole kokenut vielä kertaakaan känniahdistelua maahanmuuttajataustaisilta miehiltä, saati naisilta. Jutta Urpilaisella onkin paljon työsarkaa maassa maan tavalla -ohjelmassaan.