HenkilökohtaistaKirjoittanut ilmari majuri

Tupakankatkaisu

Lukuaika: 2 minuuttia

Tupakankatkaisu

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Ilmari Majuri

Missä on parhaat bileet? Tupakkavaunussa!

Kantikseni nurkkaan ilmestyi kesäkuun alussa pieni koppi. Varsinaisesta anniskelutilasta pelkällä lasiseinällä erotettu tila oli tarkoitettu tupakkatilaksi kolmellesadalle ravintola-asiakkaalle.

Eiväthän kaikki polta, mutta koppiin oli kuitenkin jatkuva jono ja sisällä oli tuskin kertaakaan vain seinätaulun sallimaa ihmismäärää. Suomalaisiin upposi taas kerran uusi lakipykälä. Saksalaiset eivät kielloista välittäneet ja siellä saa taas epäonnistuneen yrityksen jälkeen sauhutella rauhassa.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Valvova viranomainen oli puuttunut tupakkalain jatkoajan päättyessä tekemässään tarkastuksessa myös paikassa olleisiin ”darkroomeihin”. Pimeitä, ikkunattomia tiloja ei hyväksytä anniskelualueiksi ja henkilökunnan tulisi takavarikoida sisään pyrkiviltä tupakointivälineet, tulentekovälineet ja alkoholituotteet. Omistaja sulki tilat suosiolla. Ei sillä, minusta nämä pussauskopit olivatkin irstaita kaikkine äänineen, hajuineen ja väliseinässä olevien pään mentävien tirkistysaukkojen yhteisvaikutuksesta. Kyse ei ollut viattomien ”Minttu sekä Ville” -leikkien harjoittamisesta, mutta ei myöskään prostituutiosta.

Oma ketjupolttoni on kärsinyt näistä laeista, mutta tuskin kuitenkaan vähentynyt. Minulla on tapana vetää pari sätkää varastoon nikotiinivajetta ennakoidessa ja myös sen jälkeen. Lopputulos on varmaankin negatiivinen. Niin kävi kahvipannua pienentäessäkin: nykyisin keitän ensimmäisen pannullisen juotuani heti perään toisen mokoman.

Ystävien kanssa seurustelua nämä uudet lakipykälät kyllä häiritsevät. Pienikin änkyräkänni yhdistettynä tupakantuskissa pieneen koppiin jonottamiseen lisää myös suhteettomasti aggressiivistä reagointialttiutta kanssaihmisiin.

Lentokoneissa ja junissa tupakointi oli sallittua vielä 90-luvun puolivälissä. Lentokoneissa se tapahtui verholla eristetyissä takaosissa ja junissa oli kokonainen läpikuljettava vaunuosasto tätä tarkoitusta varten. Jo silloin tupakkavaunu oli aivan täynnään ihmisiä. Nykyiset kopit on suorastaan naurettavan alimitoitettuja. Siivoton, sisustukseltaan pelkistetty ja huonosti ilmastoitu koppi ei ole kuitenkaan menettänyt asemaansa legendaaristen tapahtumien näyttämönä. Siellä syntyvät edelleenkin ne ainoat kunnon keskustelunavaukset, siellä solmitaan ystävyyssuhteet ja se on paikka jossa bileet pidetään ja diilit tehdään.

Nykyisin jokaisesta taloyhtiöstä löytyy ainakin yksi sellainen henkilö, jonka asuntoon tupakansavu tuntuu tunkeutuvan suljettujen parvekeovien ja ilmastointilaitteidenkin lävitse. Tupakka vaanii salakavalasti kaikkialla. Passiivisen tupakoinnin sanotaan olevan kolmanneksi suurin syy keuhkosyövän esiintymiseen ja lisäävän huomattavasti sydäntautien riskiä.

Arkielämässä tupakka erottelee ihmisiä toisistaan jo enemmän kuin ihonväri, se seuloo senssipalstojen ilmoituksiakin melkein yhtä voimakkaasti kuin sukupuoli. Se aiheuttaa syrjintää, olankohautuksia, nenännyrpistyksiä ja kädenheilautuksia julksilla paikoilla; kaduilla kävellessä, puistonpenkeillä, liikennevaloissa ja bussipysäkillä odottaessa. Sukujuhlistakin tulee entistä painostavampia keskustelun kääntyessä jatkuvasti tupakanpolton lopettamiseen.

Suorastaan liturgisen valistuksen kohteeksi joutuu niin terveyskeskuslääkärin vastaanotolla kuin hammaslääkäripäivystyksessä. Oma hammashoitajani kieltäytyy hoidostani mikäli poltan tuntia ennen hänen tuoliinsa istumista. Hän saa tupakanhajuisesta hengityksestä päänsäryn.

Tupakkaa ei saada kitkettyä maan kamaralta. Jos sen maahantuonti ja myynti kielletään, salakuljetus ja kotikasvatus yleistyy. Sota-aikoina lähes jokaisessa mökissä kasvatettiin kessua nurkantakusena. Sen kasvatus on huumausainehamppua huomattavasti helpompaa. Ja silti lähes jokainen nykynuori on ainakin kerran elämässään käyttänyt kannabistuotteita.