HenkilökohtaistaKirjoittanut ilmari majuri

Merkitty

Lukuaika: 2 minuuttia

Merkitty

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Ilmari Majuri

Luottotietonsa menettäneen ihmisen yli vedetään henkselit. Se voi viedä järjen tai vapauttaa.

Viime vuoden lopussa 310 000 suomalaisella oli maksuhäiriömerkintä. Yksi suurimmista syitä luottotietojen menetykseen on erilaisten pikavippien ja osamaksujen yleistyminen. Nuorisolta jää myös yhä useammin kännykkälaskut maksamatta. Lisäksi on paljon konkurssin tehneitä ja jonkun toisen lainan takaamaan menneitä reppanoita.

Omassa lähipiirissäni on monenlaista muutakin merkittyä. Sellaisiakin joiden mitta on vain yhtenä päivänä täyttynyt ja työsuhteesta on lähdetty ovet paukkuen. Ratkaisua on harkittu ehkä pitkään, mutta varmaa keinoa ei ole keksitty. Lopputilin ottamisestahan seuraa 90 päivän karenssi, eikä selitykseksi kelpaa muu kuin työnantajan palkanmaksun laiminlyönti tai työturvallisuuden rikkominen. Hätäapua ei saa aina sosiaalitoimistostakaan, ainakaan pitkäaikaisesti, ja silloinkin laskuja jää helposti maksamatta. Oravanpyörästä on melkein mahdotonta irtaantua mikäli ei ole valmis ottamaan kaikkia mahdollisia riskejä. Ei ole valmis kokemaan nälkää, häätöä omasta kodistaan tai ulosottomiestä oven takana.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Itse aloin sotkea vuosituhannen vaihtuessa leipätaikinaan lehmille jauhettua tikkuista rehuviljaa. Työputki oli päättynyt. Aikaisemmin herätyskello oli iskenyt tajuntaa aamuneljältä. Olin noussut itkun kanssa ja nukahdellut rattiin kulkiessani naapurikunnassa maatalouslomittajana. Väsymyksen takia unohtelin asioita. Maitotankin hana saattoi jäädä auki ja saatoin lypsää koko karjan suoraan viemäriin. Aamunavetoilta ajoin ylinopeutta hoitamaan omaa karjaani. En ehtinyt laittamaan ruokaa ja söin kylmiltään lennossa jonkin kaupasta ostamani valmiseineksen. Yöunet jäivät neljään tuntiin.

Elin pankkikorttikierteessä, tili oli jatkuvasti ylitettynä ja lopulta pankki pyysi palauttamaan kortin katkaistuna. Olin pakotettu vaihtamaan pankkia ja ilmoittamaan uuden tilinumeron palkanlaskijalle saadakseni jatkossakin polttoainetta työmatkoihin. Lopulta auto jäi korjauskelvottomana tienposkeen. En saanut hankituksi uutta seuraavaksi aamuksi, ja siihen työsuhteeni maatalouslomittajana katkesi.

Jouduin karenssiin ja toimeentulotukeni evättiin, koska omistin lehmiä. Siitä tiedettiin Jaalan kunnantoimistolla vain mediassa esiintymiseni perusteella. Minun olisi pitänyt teurastaa karja ja elää siitä saaduilla tuloilla. Työttömyyspäivärahakin jäi myöhemmin saamatta, koska minut luokiteltiin yhtäkkiä kaikkialla maatalousyrittäjäksi. En kuulunut minkäänlaiseen liittoon tai yritysrekisteriin. Vain muutama lehmä laidunsi mökkini takaisella peltosaralla.

Kun sosiaalityöntekijä hälytettiin uudestaan paikalle, oli sähköt ja puhelimet katkaistu, maatilani vuokrasuhde irtisanottu ja häätömääräys toimitettu. Olin joutunut sairaalaan valvottuani yhtäjaksoisesti viisi vuorokautta. Minulle diagnosoitiin vakava psykoosi ja aliravitsemustila.

Vuotta myöhemmin Hannu Karpo tuli luokseni. Minulla oli vieläkin lautasen kokoiset mustat silmät, mahahaava ja syömishäiriö. Sain puhua sydämeni kyllyydestä lehmistä ja verrata niitä karjapihan läpi juoksevaan kissaan. Viranomaiset olivat varpaillaan ja heti ohjelman ilmestymisen jälkeen sain työkyvyttömyyseläkkeen.

Maksuhäiriömerkintä jäi kuitenkin muistoksi ja olen saanut tuntea sen nahoissani. En ole saanut puhelinliittymää, en internetliittymää, en tilattua kirjaa nettikaupasta. Vuokra-asuntojonoonkin on ollut turha pyrkiä. Joillakin ystävilläni tuntuu olevan myös vaikeuksia uuden työpaikan saannissa.

Ihminen, jonka yli on vedetty henkselit, alkaa helposti elää elämää, jonka kuluja hänellä ei ole tarkoitustakaan maksaa. Olen minäkin elänyt vailla huolta huomisesta. Laskupinkkaa on järjestelty aivan muilla arvoilla kuin eräpäivillä ja pohja jää usein roikkumaan kuukausiksi, jopa vuodeksi, ennen kuin päätyy hellansytöksi.

Kaikesta huolimatta koen myös suunnatonta vapautta ja riemua. Yhtenä päivänä postilaatikkooni tuli taas lasku EU-lain määräämistä ja viljelijöillä maksatettavista nautojen korvamerkeistä.