Hämeentie 48Kirjoittanut Antti Kurko

Levy-yhtiöiden limbokisat

Lukuaika: 2 minuuttia

Levy-yhtiöiden limbokisat

Vellamonkatu 30Vellamonkatu 30

Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.

Mikä isoista levy-yhtiöistä voittaa kisan pohjalle? Ei sillä väliä, sinne ne kaikki pääsevät.

Harva asia on yhtä väsyttävää kuin musiikkibisnes. Viimeisen viikon aikana sähköpostilaatikko on ollut kahden suuren levy-yhtiön Universalin ja Warnerin mittelö siitä kumpi pystyy alittamaan riman matalammalta.

Viikon otanta toimituksen sähköpostista:

13.6. FAIJA JULKAISEE DEBYYTTISINGLENSÄ – MUKANA TAUSKI!

Harva asia on yhtä kädenlämpöistä ja mielikuvituksetonta kuin suomalainen rap-musiikki tänä päivänä. Sama kuvio on jumahtunut jo vähän turhan pitkäksi aikaan looppiin. Kehitetään joku ironinen hahmo ja tehdään biisi sekoittamalla keskenään sopiva miksaus seksismiä ja ryyppäämistä. Kertosäettä laulamaan haetaan vielä joku itseään sopivasti elämänsä varrella marinoinut iskelmätähti. Ja näin generaattori on luonut uuden suomiräppärin.

”Olutta ja mennyttä -biisi syntyi vapun jälkeen koko porukan ollessa hieman väsynyt. Lukiokaverini Mika Träkkinen hoksasi, että meidän olisi saatava Tauski mukaan kertsiin. Nöyrän kunnioittavasti levy-yhtiömme otti yhteyttä tuohon suomalaisen iskelmäkentän legendaan ja kuinka ollakaan hän innostui biisistä ja halusi kertsiin laulamaan, Faija kertoo.”

Musiikkivideon muotokieli on lainattu ironisen kömpelösti karaokevideolta.

Pari tuntia myöhemmin Warnerin kilpailija Universal tiedottaa:

13.6. #ihanaa! Petri Nygårdilta uusi single tänään

”Petri Nygård julkaisee tänään uuden singlensä nimeltään #ihanaa. Artisti kertoo sinkusta seuraavaa: ”’yönnän olevani nettinarkkari eli koukussa someen ja kulutan aikaa somessa päivittäin ainakin 15 tuntia. Idea kirjoittaa tämmöinen biisi tuli siitä koska internet on muuttanu mun elämän ja nostanut mun urani nousuun jo kaksi kertaa. Tämä on mun kunnianosoitus ja kiitos ihanalle internetille.’”

Viimeksi olen kuullut Petri Nygårdin musiikkia noin 15 vuotta sitten yläkoulun liikuntatunnin jälkeen jossain Axelta ja hieltä haisevassa pukukopissa. Meno on yhtä freesi kuin silloin, nimittäin Nygårdin uusin biisi käsittelee tietokoneen ääressä vemputtamista.

Tästä ei näköjää ole tehty musiikkivideota. Hyvä.

Viikko vaihtuu. Nyt eletään juhannusviikkoa ja musiikkimarkkinat alkavat tarjota musiikkia keskikesän valoisiin öihin.

18.6. BESS – YHDEN LIIKAA

”Yhden liikaa-single sopii juhannusviikon teemaan täydellisesti ja jatkaa musiikillisesti Bessille ominaista tunnistettavaa soundimaailmaa.”

Bessin uudella sinkulla viinaa kitataan alas  enemmän kuin jaksetaan. Mutta onhan kiskominen juhannusviikon teema ja ryyppääminen kansallislaji.

Seuraava päivä

19.6. MR. ZEUS ESITTÄÄ JUHANNUKSEN SUURIMMAN TOIVEEN: OISPA RAHKAA

”Kullalla valeltuna esiintyvä Mr. Zeus on Saumaa Recordsin ja Universal Musicin uusi signaus, joka ei hahmonsa ja nimensä mukaisesti ota itseään turhan vakavasti. Kukapa meistä ei joskus haikailisi rahkan perään!”

Oli pakko käydä katsomassa millainen biisi kyseessä, koska tiedotetta lukiessa aivot sulivat kuin jäätelö kesäauringossa. Biisissä lauletaan ”ironisesti” bodaamisesta ja nuorten tyttöjen panemisesta.

Musiikkiteollisuus. Nyt oikeasti. Skarpatkaa. Teillä on varmasti paljon enemmänkin tarjottavaa kuin parikymppisten esittämää kädenlämpöistä setämusiikkia.