Hämeentie 48Kirjoittanut Hanna Nikkanen

Nokia Siemens myöntää Iran-mokan

Lukuaika: 2 minuuttia

Nokia Siemens myöntää Iran-mokan

Vellamonkatu 30Vellamonkatu 30

Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.

Teksti Hanna Nikkanen

Telejätti myi valvontateknologiaa tyrannille ja pahoittelee nyt. Muuttuuko mikään? Pallo on EU:lla.

”Meidän olisi pitänyt paremmin ymmärtää tilanne Iranissa”, suomalais-saksalaisen teknologiayrityksen Nokia Siemens Networksin markkinointijohtaja Barry French sanoi keskiviikkona. Vuoden kestäneen väännön jälkeen yritys taipui myöntämään tehneensä virheen, kun se myi Iraniin valvontateknologiaa. NSN:n myymä teknologia auttoi osaltaan maan hallitusta tukahduttamaan viime kesän demokratiamielenosoitukset.

Kenen olisi pitänyt ymmärtää? No yhteiskuntajohtaja Lauri Kivisen, joka aloitti vappuna uudessa tehtävässään Yleisradion toimitusjohtajana. Kivinen taitaa tosin olla eri mieltä: ”Kukaan ei tiennyt etukäteen, mitä siinä maassa tulee tapahtumaan”, hän sanoi helmikuussa Helsingin Sanomille.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Kivisen ex-kollega French on tietenkin oikeassa. Vuonna 2008, kun NSN myi Kivisen valvonnan alla Iranin hallitukselle Monitoring Center -valvontajärjestelmän (PDF), Iranin toisinajattelijoiden tukalista oltavista – teloituksista, vankilatuomioista ja katoamisista – kirjoitettiin aivan kaikkialla. NSN teki kaupat siitä huolimatta.

Noh. Palataan keskiviikkoon, kun French puhui europarlamentin ihmisoikeusalivaliokunnan järjestämässä kuulemistilaisuudessa. Tilaisuudesta on kirjoittanut muun muassa Business Week; suomalaismedioista pahoitteluun on tarttunut toistaiseksi vain Tietokone-lehti.

French sanoi NSN:n oppineen tapauksesta ja lopettaneen valvontakeskuksen myynnin. Monitoring Centeriä kauppaakin nykyään Münchenissa toimiva Trovicor, joka irtautui NSN:stä omaksi yrityksekseen keväällä 2009. Olen koko kuluneen kevään yrittänyt saada tarkempaa selkoa Trovicorin toiminnasta, mutta se vaikuttaa mahdottomalta. Tiedän vain, että salaperäinen firma on perinyt NSN:ltä valvontatuoteperheen lisäksi suuren osan keskeistä henkilökuntaansa. Sillä on toimistoja myös Dubaissa, Islamabadissa ja Kuala Lumpurissa.

Samaan aikaan NSN jatkaa toisenlaisten valvontavälineiden kauppaa siinä missä muutkin televerkkovalmistajat: tästä kirjoitin helmikuussa jutussa Teknologia petti iranilaiset, kun sain käsiini tällaisen tavanomaisemman valvontaohjelmiston. NSN on toimittanut sellaisen Iraniin, mutta samantyyppisillä ohjelmistoilla valvotaan meidänkin puheluitamme.

Siitä – kuten French europarlamentaarikoille korosti – yritystä on kuitenkin turha moittia. EU itse on onnistunut puskemaan telealan kansainvälisiin standardeihin jatkuvasti laajempia pakollisia viranomaisvalvontavaltuuksia. Valvontakeskus oli asia erikseen, mutta muissa kaupoissaan NSN on noudattanut EU:n käskyjä.

NSN:n Iran-kauppoja on pitänyt EU:ssa esillä Heidi Hautala, joka johtaa ihmisoikeusalivaliokuntaa. Hän kirjoittaa tänään aiheesta verkkosivuillaan.

Hautalan aktiivisuutta saa kiittää siitä, että NSN joutuu myöntämään virheensä Monitoring Center -kaupan suhteen. Sille Hautalakaan ei tunnu voivan mitään, että EU:n toiminta – yhtäällä yrityksiä moititaan Iranin kaltaisten kyttääjähallitusten avittamisesta, toisaalla televerkkojen laajoista kyttäämisaukoista tehdään pakollisia – vaikuttaa koko ajan ristiriitaisemmalta.

”Nyt on pohdittava vakavasti, pitäisikö standardia muuttaa siten, että epädemokraattisiin maihin myytäviin verkkoihin ei voitaisi lisätä valvontamahdollisuutta”, Hautala kirjoittaa. Ehdotus kahdesta erilaisesta televerkkostandardista on kammottava. Ehkä Hautala sen tajuaakin, sillä hän jatkaa aiheellisella kysymyksellä: ”Mitä tehdään, jos hallitus vaihtuu epädemokraattiseksi?”

Jos nykymallisiin televerkkoihin lisättävät käsittämättömän laajat viranomaisvalvonta-aukot huolettavat unionia, unioni voisi vallan hyvin lakata vaatimasta niitä – ihan kautta linjan, kaikissa maissa, riippumatta siitä miten demokraattisena maan hallintoa juuri tällä hetkellä pidetään. Se tekisi EU:sta uskottavamman ihmisoikeusvaikuttajan, veisi pohjan Kivisen ”kukaan ei tiennyt etukäteen” -selitykseltä ja lisäisi meidän kaikkien vapautta.

Lue Fifin aikaisemmat Iran-jutut: Nokia yhdistää Iranissa (22.06.2009), Mitä Nokia Siemens myi Iraniin? (16.2.2010), Kivinen Nokia Siemensiltä Yleisradioon (18.2.2010) ja Teknologia petti iranilaiset (26.2.2010).