Hämeentie 48Kirjoittanut Jari Tamminen

Obey Obama

Lukuaika: < 1 minuutti

Obey Obama

Vellamonkatu 30Vellamonkatu 30

Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.

Teksti Jari Tamminen

Barack Hussein Obama, hyvää mainosainesta.

Obama sitten voitti vaalit ja hyvä niin. Aivan spontaanisti kansan syvät rivit eivät häntä kuitenkaan äänestäneet. Obaman kampanja oli kaikkien aikojen kallein presidentinvaalikampanja missään, Yhdysvalloissa tai sen ulkopuolella.

Massiivisuuden ohella kekseliäs kampanja on ollut vallan lystiä seurattavaa ja samalla se on inspiroinut lukemattomia seuraajia. Ajoittain yleisö on saanut raapia päätänsä tosissaan miettiessään missä markkinoinnin ja spontaanin kansalaiskekseliäisyyden raja kulkee.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

YouTubeen ilmestynyttä Obama Girliä ei hirveästi selitelty, se ilmeisesti laskeutui Obaman kampanjan avuksi pyytämättä ja yllätyksenä.

Samoin YouTubeen päätynyt Budweiser-mainoksen kustannuksella harrastettu hassuttelu ei välttämättä ollut luonteeltaan täysin spontaania.

Facebookissa kulovalkean tavoin levinnyt Hussein toisena nimenä -kampanja oli hauska kuin mikä. En olisi kuitenkaan loputtoman yllättynyt jos se paljastuisi Obaman vaalitoimistossa syntyneeksi.

Presidentinvaalikampanjan ehdottomiin voittajiin on myös laskettava Shepard Fairey. Katutaiteilijasta hovikelpoiseksi taiteilijaksi kasvanut Fairey aloitti ei-niin-julkisen uransa liisteröimällä talojen seiniin André The Giantin kuvia. Vanhasta vapaapainijasta inspiraation saanut jättiläinen muokkautui hiljalleen tyylitellyksi Obey The Giant hahmoksi ja loppu onkin melkoista rääsyistä rikkauksiin -tarinaa.

Sell-outiksi eli dollarihuoraksikin haukuttu Fairey istuu nykyään melkoisen kaupallisen brändin päällä. Obey-logoilla varustettuja, vastaansanomattoman tiukkoja kirjoja, julisteita ja vaatteita trokataan kaksin käsin maksaville ja tyylitietoisille asiakkaille.

Brändin tunnettuutta ajatellen Fairey iski hakkunsa kultasuoneen tehtyään Obamaa kuvaavan Hope-julisteen keskelle kuuminta kampanjaa.

Laajalti levinnyt juliste tuntuu synnyttäneen oman kulttinsa seuraajineen. Välittömästi populaarikulttuurin kaanoniin tiensä löytänyt työ myös inspiroi lukemattomia parodiallisia väännöksiä itsestään.

Populaarikulttuurin ja poliittisen kommentaarin risteykseen tukevasti parkkeerattu parodia-aalto istutti Obaman tilalle tietenkin hänen vaalivastustajansa.

Samalla rinta rinnan poliitikkojen kanssa patsastelevat mm. kulttuuri-ikonit Jeesus ja Paavi sekä Luke Skywalker ja Ihmeneloset-sarjakuvasta tuttu Tohtori Doom.

Taiteilija itse nosti yhden ylitse muiden: Mad-lehden kannessa komeili Alfred E. Neuman: Hopeless.