Hämeentie 48Kirjoittanut Kimmo Jylhämö

Elämäni Fifiin asti

Lukuaika: < 1 minuutti

Elämäni Fifiin asti

Vellamonkatu 30Vellamonkatu 30

Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.

Teksti Kimmo Jylhämö

Kirjoittajan taival vie kohti Fifiä.

Fifi toimii nyt. Sitä on odotettu kauan, vaikka itse suunnitteluprosessi alkoi vasta tämän vuoden alussa. Fifin olemassaolosta saamme kiittää päätoimittaja Hanna Nikkasta, AD Klaus Welpiä ja erityisesti koodariamme Janne Pietarilaa. He ovat tehneet hienoa työtä. Samalla koko Voiman tekijäporukka seisoo tämän hankkeen takana: toimitusjohtaja Tuomas Rantanen, toimittajat Hannele Huhtala ja Susanna Kuparinen, graafikko Mirkka Hietala ja all around -osasto Jari Tamminen ja Jukka Vuorio. Heihin tulette myös näillä sivuilla törmäämään.

Varmuus siitä, että Voima tarvitsee Fifin, syntyi jo viisi vuotta sitten. Vasta nyt tähdet asettuivat suotuisiin asemiin tälle projektille.

mainos

Miksi nettijournalismi kiehtoo? Fifissä kiteytyvät oikeastaan kaikki ammatilliset pyrkimykseni viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana. Alun perin minusta piti tulla valokuvaaja, kun kuvaamataidon opettaja lukiossa sille tielle kehotti. Samalla kiinnostuin video scratchingistä, joka oli jonkinlaista poliittista videotaidetta 1980-luvun loppupuolella. Sitten päädyin kuitenkin opiskelemaan filosofiaa, ja se tuntui vievän kokonaan mukaansa.

Vuonna 1994 aloimme julkaista opiskelijakavereiden kanssa filosofista aikakauslehteä niin & näin, jonka toiminnassa olin mukana viime kuukausiin asti. Sivussa opiskelin tiedotusoppia, jonka seminaarityössä tarkastelin Benettonin sokkimainoksia. Valmistuin filosofiasta vuonna 1996, jonka jälkeen tein väitöskirjaa nelisen vuotta apurahalla. Työssäni minun piti tarkastella traagisia ja dionyysisiä elementtejä kulttuurissa ja filosofiassa. En saanut työtä valmiiksi. Siirryin Kultti ry:n hommiin.

Kulttuuri- mielipide- ja tiedelehtien liittoon kuului silloin jo satakunta lehteä, ja kansainvälinen yhteydenpito oli aktiivista. Kultin jäsenmäärä kasvoi pikkuhiljaa yli sadanviidenkymmenen ja samalla itse aloin kokea koko kentän edustamisen mahdottomaksi. Kirjoittaminen ja toimittaminen kiinnostivat enemmän. Kultti on kuitenkin ollut vahva idea myös Voiman taustalla, sillä se edustaa kokonaisuudessaan kulttuurijournalismissa paljon samanlaista tee-se-itse-kansalaistoimintaa, josta Voimakin ammentaa. Ja nyt myös siis Fifi.