Fifi suositteleeKirjoittanut fifi

Fifi suosittelee 13.-19.2.

Lukuaika: 2 minuuttia

Fifi suosittelee 13.-19.2.

Teksti Fifi

Jeanne d’Arc tanssii Oulussa, ja muita menoja.

Perjantai 13.2.: Kaikki yhteiset asiat, esitysinstallaatio Eeva-Liisa Mannerin runoihin. Teoksessa runot ja kieli kietoutuvat yhteen kuva-, tila- ja esitystaiteen kanssa. ”Mutta tämä ei ole tärkeätä. En / ota vakavasti itseäni, otan vakavasti Tyhjän. / Se on subjekti, minä olen verbi.” Installaation ovat tehneet Tuukka Vasama, Masi Eskolin ja Kaisa Illukka ja sen tuottaa Helsingin Esitystaiteen Keskus. Siellä voi vierailla milloin haluaa, sillä esitys alkaa ja teos alkaa elää, kun astut sisäään. Helsingin galleria Laterna Magicassa 14.2. asti, ma—pe 11—17, la 11—15.

Lauantai 14.2.: Elävän Kirjallisuuden Festivaali vapauttaa kirjallisuuden ulos kirjahyllyistä. Festivaaleilla nähdään ja kuullaan yli kolmeakymmentä asiantuntijaa, runoilijaa, kirjailijaa ja näyttelijää. Keskusteluissa käsitellään ajankohtaisia teemoja, kuten ympäristön ja kirjallisuuden suhdetta. Kiehtova kokonaisuus täydentyy osallistavalla ohjelmalla kuten yhteisen kirjan kirjoittamisella kävijöiden kesken ja työpajoilla nuorille tekijöille. Lapsille luvassa on monipuolisia sanataidepajoja ja Kirjasairaala. Festivaali jatkuu iltaklubilla kulttuuriravintola Telakalla, jossa jaetaan Teema ry:n Tiiliskivi-palkinto. Maksuton tapahtuma Tampereen työväenopisto Sampolan tiloissa kello 10–17.

mainos

Sunnuntai 15.2.: Kadonnut raja Minja Revonkorven näyttely 1.3. asti Jyväskylässä, Holvin alagalleriassa. ”Olen pyrkinyt tietynlaiseen yksinkertaisuuteen niin värien kuin muotojen suhteen. Nautin öljyvärien liukumisesta toistensa lomaan, maalaustapahtuman valumista ja spontaaniudesta. Rosoisuus on minulle kaunista – pienet veistosmaiset hahmot saavat olla elämän runteleman näköisiä. Vaikka elämisen jälkiä ihmisessä yritetään peittää, niissä elämä vasta onkin. Hiusmateriaali merkitsee minulle herkkyyttä, tyttönä olemisen ristiriitoja.” Näyttely avoinna ti–su 11–18.

Maanantai 16.2.: Kauniita kuvia -ryhmänäyttelyssä Milja Saresvaaran grafiikkaa, Marjut Saresvaaran maalauksia ja Jarmo Suomen (Mr. Suomi) sarjakuvaa. Näyttely 28.2. asti Tampereella, Pispalan kirjastotalon galleriassa, ma–pe 14–20, la 12–17.

Tiistai 17.2.: Rosa Liksom ja Marja Björk annostelevat kirjallista piristysruisketta Nuoren Voiman Liiton proosanlukuillassa Helsingin Dubrovnikissa kello 19. Spektaakkelin makua iltaan tuovat KOM-teatterilaiset Pekka Valkeejärvi, Niko Saarela, Juho Milonoff, Kalle Chydenius ja Vilma Melasniemi sekä Reino Nordin, jotka lukevat otteita Liksomin näytelmästä Rikos. Illan juontaa toimittaja Tuuli Saksala. Levyjä klubilla pyörittää Dj Julle.

Keskiviikko 18.2.: Jeanne d’Arc eli Arkin Joanna on oululaisen tanssija-koreografi Vaatu Kalajoen uusin sooloteos. Jeanne d’Arc oli 1400-luvun alussa Ranskassa elänyt maalaistyttö, joka kuuli jo nuorena Jumalan kutsuvan häntä vapauttamaan Ranska englantilaisvalloittajien käsistä. Jeanne d’Arc sai kuninkaalta joukon komennettavakseen ja onnistui vapauttamaan Orleansin kaupungin. Myöhemmin englantilaiset saivat kuitenkin Jeannen vangiksi ja hänet tuomittiin kerettiläisenä poltettavaksi roviolla. Jeanne d’Arcin eli Arkin Joannan maailma on yhtä aikaa kova, kaunis, lempeä, raaka ja iloinen. Siellä etsitään kuningasta, tutustutaan väkivaltaan liian nuorena, leikitään kanojen ja kissojen kanssa ja rakastutaan tuleen. Sekä muutetaan maailma. Esityksessä saattaa myös kuulla ääniä. Kantaesitys on Oulussa, Lasten ja nuorten teatteripäivillä 18.2. kello 14. Muut esitykset 19.2.–7.3. Valveen tanssisali 2:ssa. Esitystä suositellaan yli 15-vuotiaille.

Torstai 19.2.: Länsi-Pohjan Jousikvartetin konsertti Tornionlaakson maakuntamuseossa kello 18.30. Museonjohtaja Henri Nordberg esittelee näyttelyn ”Kuoleman valtakunnassa” ennen konserttia, kello 18.

  • 11.2.2009
  • Kirjoittanut fifi