Fifi suositteleeKirjoittanut fifi

Fifi suosittelee 20.–26.2.

Lukuaika: 2 minuuttia

Fifi suosittelee 20.–26.2.

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Fifi

Tutustu dadaan Porvoossa!

Perjantai 20.2.: Annika von Hausswolff Turun taidemuseossa 20.2.–17.5. Ruotsalainen Annika von Hausswolffin teoksille luonteenomaisia tunnetiloja ovat yksinäisyys, turhautuminen ja melankolisuus. Hänen taiteestaan voi löytää yhtymäkohtia surrealismin perinteeseen. Valokuvissa nähdään usein unenkaltainen tila, jossa tutut esineet, tilanteet ja näkymät tuntuvat irrallisilta ja epätosilta. Vaikka valokuvien verhoissa, tuoleissa ja pattereissa ei itsessään ole mitään outoa, jokin viestittää katsojalle, että kaikki ei ole kohdallaan. Annika von Hausswolff käsittelee taiteessaan ruumiillisuutta sekä sukupuolen ja valtasuhteiden problematiikaa. Hänen tuotannossaan toistuvia teemoja ovat myös kätkeminen ja paljastaminen. Voimakas salamavalo, tarkoituksellinen lavastamisen tuntu sekä kuvaelementtinä usein toistuva laskostettu verho liittyvät tähän aihepiiriin. Näyttely avoinna ti–pe 11–19, la–su 11–17.

Lauantai 21.2.: Särö-klubin Dada- & Lorca-päivä Porvoossa. Luennoitsijana tapahtumassa runoilija J. K. Ihalainen, kommentaattorina taiteilija Sándor Vály. Tapahtumassa tutustutaan tunnettuihin dadaisteihin Tzaraan, Schwittersin ja Balliin. Keskustelun aiheena dadan yli- ja alitajuntavalta arkena ja perjantaina. Tapahtumassa katsotaan George Antheilin ja Fernand Légerin lyhytfilmi Ballet Mechanique. Porvoon kansalaisopisto, Mannerheiminkatu 15, kello 17–19. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta ilmoittautuminen suotavaa: saroklubi@gmail.com. Tapahtuman järjestää Kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistys Särö ry ja Porvoon kansalaisopisto.

mainos

Sunnuntai 22.2.: Nolla desibeliä ääni- ja esitystaiteen tapahtuma 21.–22.2. Tampereella. Tapahtuman teemana on hiljainen ääni ja liike. Tapahtuma kokoaa yhteen joukon eri alojen taiteilijoita minimalismin teeman äärelle. Tapahtumassa rinnastuvat minimalismille tyypillinen tiukkaan muotoon sidottu teos ja improvisaatio esityksenä. Rekonstruktio ja Pastissi -esitysillan taiteilijoita ovat Marja Skaffari, Petri Kuljuntausta, Andrew Bentley, Sini Haapalinna, Topias Tiheäsalo, Johannes Vartola, Juha Rautio, Juhani Liimatainen ja Marjo Selin. Tapahtumaviikonlopun ajan demoteatterin lämpiössä on esillä myös kansainvälinen 0dB-video- ja audioteekki josta voi tulla katsomaan ja kuulemaan mieleisensä minimalistisen klassikkoteoksen pastissin nykytaiteen näkökulmasta. Lippuvaraukset: nolladB@gmail.com.

Maanantai 23.2.: Naisten osallistuminen politiikkaan Suomessa – Miksi pitäisi äänestää? Naisten kansainvälisessä olohuoneessa keskustelemassa Rkp:n naisjärjestön puheenjohtaja Sara Eklund ja Naisjärjestöt yhteistyössä, Nytkis ry:n pääsihteeri Tanja Auvinen. Olohuone on maahanmuuttajanaisten ja suomalaisten naisten yhteinen vapaamuotoinen tapaaminen. Naisten kansainvälisessä olohuoneessa on ohjelmassa aina keskustelua, kulttuuriohjelmaa ja ruokaa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Ilmoittautumiset: oge.eneh@hel.fi tai (09) 310 37508. Kansainvälinen kulttuurikeskus Caisa, Olohuone, kello 16–18.

Tiistai 24.2.: Tie^2 Aikaan, Flamman taiteilijoiden muuttomyyntinäyttely Onkiniemessä, Suomen Trikoon vanhassa sukkatehtaassa. Esillä on muun muassa tuliteatterirekvisiittaa, sirkusvälineitä, lavastusta ja puvustusta sekä taiteilijoiden muuta tuotantoa, kuten visionääristä taidetta ja mustavalotaidetta. Osa teoksista ja rekvisiitasta on myös myynnissä. Taiteilijoiden töitä on nähty Flamman tuliteatteri Narrien Unessa sekä Telakalla vuodenvaihteessa pyörineessä Illuusioteatteri Nibirussa. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Onkiniemenkatu 2, 33230 Tampere, näyttley avoinna 21.–25.2. ma–ke 18–20, la–su 14–20.

Keskiviikko 25.2.: Viimeinen sirkus Riitta Luoman ohjaama absurdi näytelmä Turun TEHDAS Teatterissa. Sirkusseurue Arktinen Ananas on saapunut kaupunkiin ja luvassa on vauhtia, viattomuutta ja verkkosukkahousuja! Esitykset 24.2.–8.4. kello 19.

Torstai 26.2.: Ruma sota: Talvi- ja jatkosodan vaiettu historia, sosiologian dosentti Sari Näre, historian tutkija Jenni Kirves ja historian tutkija Tuomas Tepora keskustelevat teoksesta Työväenliikkeen kirjaston puhujaseurassa kello 18–20. Illan isäntänä on toimittaja Hannu Taanila. Työväenliikkeen kirjasto, Paasivuorenkatu 5 B, 2. kerros, 00530 Helsinki. Työväenliikkeen kirjaston puhujaseurassa keskustellaan ajankohtaisista historia-, politiikka-, kaunokirjallisuus- ja runoteoksista.

  • 18.2.2009
  • Kirjoittanut fifi