MediaKuvat Ninni Kairisalo

Ukkola, journalismi ja sananvastuu

Laadukas journalismi ei tieten tahtoen kärjistä yhteiskunnallisia ristiriitoja. Se raportoi ja kommentoi ilmiöitä asiallisesti ja kiinnostavasti.

Lukuaika: 2 minuuttia

Ukkola, journalismi ja sananvastuu

Pihtiputaan vaariPihtiputaan vaari

Blogissa kokenut viestinnän professori Janne Seppänen kommentoi veneensä tuhdolta ohivirtaavaa julkisuutta, journalismia ja politiikkaa.

Toimittaja Sanna Ukkolan kolumni Lakia rikkovat Elokapinan hipit ovat ilmastouhka (Iltalehti 7.10.2021) on journalistisesti tökerö suoritus.

Hän aloittaa juttunsa raportoimalla: ”Siellä ne taas hilluvat, telttailemassa keskellä Mannerheimintietä ja huutamassa typeriä iskulauseitaan.” Mieltään osoittavia kansalaisia hän luonnehtii velttoina keskellä katua retkottaviksi hipeiksi ja heidän toimintaansa pelleilyksi.

Viesti on selvä. Ukkola inhoaa mielenosoittajia ja antaa sen myös näkyä lukijalle. Kolumni ei kuvaa heitä tunteviksi ja ajatteleviksi ihmisiksi vaan epämääräiseksi, poliisin työtä haittaavaksi joukkioksi.

Journalistin ohjeiden kohdassa 26 todetaan: ”Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava.” Samassa kohdassa sanotaan myös, että ihmisen vakaumusta ”ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti”.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Länsimaisessa katsannossa ihmisarvon yksi keskeinen osa on ihmisen arvokkuus. Juuri arvokkuuden Ukkola näiltä mieltään osoittavilta suomalaisilta riisuu. Hän mitätöi ja pilkkaa heitä isossa uutismediassa, joka tavoittaa noin 2,88 miljoonaa lukijaa. Voidaan miettiä, mitä olisi tapahtunut, jos hän olisi samoin sanankääntein luonnehtinut vaikkapa traktorimarssilla olevia maanviljelijöitä.

Jos pidät lukemastasi, harkitsethan Voiman vuositilausta hintaan 39€. Jokainen tilaus tukee moniäänisen journalismin tuottamista jatkossakin.

Journalistisen kolumnin ilmaisurekisteri on – ja sen pitää olla – mahdollisimman laaja. Jos toimittaja ei pidä Elokapinan toiminnasta, hänellä on tietenkin oikeus sanoa se. Kyse ei kuitenkaan ole siitä ”saako sanoa” vaan siitä, miten sanoo ja millaisilla yhteiskunnallisilla seuraamuksilla.

Vuodattamalla inhonsa julkisuuteen Ukkola ruokkii sosiaalisen median vihakonetta, joka pahimmillaan suoltaa väkivaltaisia fantasioita mielenosoittajien yliajamisesta ja pahoinpitelemisestä. Tähän ralliin osallistuminen ei kaiketi ole Ukkolan tarkoitus? Sosiaalisen median öyhöttäjät ja algoritmit eivät kuitenkaan kysele toimittajalta, mitkä hänen tarkoitusperänsä ovat mahdollisesti olleet. Ne valjastavat käyttöönsä kaiken käyttökelpoisen.

Journalismin ei pidä vältellä yhteiskunnallisia ristiriitoja tai silotella asioita. Sen tehtävä on yksinkertainen mutta vaikea: kertoa faktoihin pohjautuva, eri näkökulmat huomioon ottava ja mahdollisimman tosi tilannekuva yleisölleen. Laadukas journalismi ei tieten tahtoen kärjistä tai emotionaalisesti lietso yhteiskunnallisia ristiriitoja. Se raportoi ja kommentoi ilmiöitä asiallisesti ja kiinnostavasti. Tätä kutsutaan sananvastuuksi ja journalistiseksi ammattitaidoksi.

Oikaisu: tuore lukijamäärä Iltalehden verkolla ja printillä on 2,88 miljoonaa eikä viikottain 2,5 miljoonaa kuten jutussa luki. Korjattu 13.10.2021.

  • 11.10.2021
  • Kuvat Ninni Kairisalo